Tietoa mainostajalle ›
, , ,

Vieraskynä: Liisa

5.3.2018

Itsekin sovellusrakkauden luistinradalla luistelleena, törmäsi laitoihin melkoisen monta kertaa. Tuon maailman pelikirjasta aukeni säännöllisin väliajoin erinäisiä uusia, ihan uusia asioita. Oli Tindstagrammaajaa, oli vaikka sun mitä. Oli myös erikoista huomata se, että Helsinginkään kokoisesta kaupungista ei löytynyt ihmistä, joka ei ollut jonkun tuttu jotain kautta. Tämä maailma onkin yllättävän pieni. Ja eihän sillä mitään väliä ole, mutta tuommoinenkin asia tässä parin vuoden aikana tuli huomattua.

Sosiaalinen media antaa mahdollisuuden virtuaaliseen ihmistuntemukseen ennen varsinaista ensimmäistä tapaamista. (Uskallan veikata, että aika moni on tätä harrastanut.) On Instagrammia, Facebookia, Googlea…joku saattaa blogiakin kirjoittaa elämästään. Itseäni ajoittain arvelluttikin lähteä ensimmäisille tapaamisille, koska nimeni googlaamalla voit tehdä jo melkoisen tarkan analyysin tästä partasuisesta oudosta opettajasta. Aiemmin olenkin kirjoittanut epäilyksistäni, jotta tuliko tässä nyt naputettua itsestään ikuinen peräkammarin poika? Ei, ehkä.

Joku tuolla kommenteissa kyselikin, milloin se Liisa alkaisi bloggaamaan? Nimiehdotuksiakin siellä annettin esimerkiksi Esko Liisalandiassa. Oma ehdotukseni Esko ihmemaassa olisi mielestäni ihan toimiva. Noh, ehkä pysytään tässä E2O:ssa. Ja kyllä. Tein minäkin virtuaalista ihmistutkimusta ennen viimeisimpiä Tinder-treffejäni. Sieltä netin syövereistä löytyi Lissun kirjoittama juttu. Puhutteleva aihe, todella. Vieraskynä, Liisa:

Humalassa – milloin, missä, kenen kanssa ja kuinka paljon?

17.05.2016

Katsoin juuri videopätkän, jossa alakoululaiset saivat tehtäväkseen näytellä humalaista. Alkuun kevyesti naurattaa, onpas ne lapset suloisia ja hassuja. Pidemmälle katsoessani kuitenkin tunnen puristavan tunteen kasvavan rinnassa. Alkaa ahdistamaan.

Miksi nuo lapset tietävät humalasta noin paljon? Noin tarkkaan? Missä he ovat nähneet oksennusta kakovia, maassa rymyäviä, huutavia ja itkeviä ihmisiä?

Mieleen palaa omat muistot lapsuudesta. Olisin osannut näytellä humalaista tuon ikäisenä vähintäänkin yhtä taitavasti. Muistan liiankin hyvin sen saman ahdistavan tunteen rinnassa, joka syntyi videotakin katsellessa.  Muistan ne kysymykset, miksi tuo aikuinen haisee? Miksi sen silmät on niin oudot? Miksi se tuntuu niin pelottavan turvattomalta ja vieraalta vaikka onkin ihan tuttu ihminen tai pahimmassa tapauksessa, oma isäni tai isoisäni.

Moni alkoholia reippaammin lasten seurassa käyttävä on kokenut sen ongelmakäytöstä johtuvia haittoja itsekin lapsena. Eivätkö he muista sitä kamalaa tunnetta? Sitä pienen lapsen avutonta tunnetta, jolle ei lapsi itse osaa antaa minkäänlaista selitettä tai syytä?

Omat lapseni ovat vielä pieniä 1,5v ja 3v. He eivät kyseenalaista jos sanon, ettei äitin saunaolutta saa maistaa. Isompi tyttöni alkaa kuitenkin lähestyä ikää jossa jokaista annettua vastausta seuraa loputon määrä kysmyksiä ”miksi?”. En halua piilottaa heiltä alkoholia enkä tehdä siitä tabua. Haluaisin opettaa heille terveen ja järkevän tavan käyttää sitä, niin kuin mielestäni itsekin teen, jos sellaista nyt edes on, kuka sen määrittää?  Humalassa en halua koskaan olla alaikäisten lasteni edessä.

Aihe on kuitenkin minulle ristiriitainen. Kaikista lapsuuden ikävistä kokemuksistani huolimatta, onnistuin luomaan mielestäni terveen suhteen alkoholiin. Olen aikuisiällä viettänyt iltoja oman äitini kanssa posket hieman punoittaen ja viinipäissä hihitellen. Voisin hyvin viettää samanlaisia iltoja omien tyttöjen kanssa jos heille alkoholi edes maistuu kun SE ikä koittaa. Alaikäisen lapseni edessä en halua humalassa olla, miksi täysi-ikäisen lapseni edessä voisin? Missä vaiheessa minun tulisi kuitenkin keskustella lasteni kanssa tästä tilasta jota humalaksi kutsutaan? Silloin kun he kohtaavat ensimmäisen humalaisensa?

Huomaan puolustelevani omaa humalaani, se on vain pieni ”tuiteri”, pieni ”sievä”. Kaatokännissä minua ei nähdä! Ei lasten eikä aikuisten edessä! Kuinka humalassa missäkin ja kenen kanssa on sopivaa? Jokainen tuunatkoon siitä itselleen sopivan yhdistelmän. Lasten kanssa kännissä ei olla koskaan. 

Juttu on julkaistu ehyt ry:n nettisivuilla . Kirjoituksessa mainittu videopätkä löytyy TÄÄLTÄ.

Alakoulussa työskentelevänä aihe on hyvinkin ajankohtainen.

Mukavaa viikkoa!!

-Esko-

Comments (11)

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Muffin 5.3.2018 at 21:02

  Miten kiva oli lukea Liisan juttu. Ja selvisi, että hänellä on lapsia 😊 Lisää Liisaa saa laittaa tulemaan ☺️

  • Reply Esko Kyrö 8.3.2018 at 19:25

   Oi Muffin!
   Olipa kiva kuulla!!…:)

 • Reply LTO 5.3.2018 at 21:25

  Aihe nousi esille juuri tänään töissä, kun 5- ja 3-vuotiaat pohtivat alkoholia. Keskustelunavaus oli yhtäkkinen toteamus ”alkoholi on lapsille myrkyllistä”, jonka jälkeen selostettiin omien vanhempien juomistottumuksia. Lapset on teräviä ja huomiokykyisiä, jo noin pieninä.

  • Reply Esko Kyrö 8.3.2018 at 19:25

   Heippa LTO!
   Todella teräviä ja tuo Liisan kirjoitus oli hyvä. Ja videolinkki myös. Asioista on puhuttava, järkevästi. Mukavaa iltaa!!

 • Reply Iida 6.3.2018 at 05:50

  Osu ja uppos! Juuri keskusteltiin ystävien kanssa että meidän lapset eivät tule näkemään vanhempiaan humalassa. Lasin viiniä otamme mutts ei enempää. Olemme ystävieni kanssa saaneet tuntea nahoissamme liiaksikin aikuisten humaltumista, sitä että omat vanhemmat juovat ja omasta mielestään eivät humalahakuisesti. Jo siksi että sitä on itse katsellut läheltä, lisää sit tunnetta että omat lapseni eivät joudu moista kokemaan.. näkemään äitiä/isää humalassa.
  Kiitos kirjoituksesta, jonka luettuani kysyin lapseltani mitä tarkoittaa humala? Sain vastauksen ”emmätiiä” eli viisi vuotiaalle ok vastaus 😍

  • Reply Esko Kyrö 8.3.2018 at 19:27

   Heippa Iida!
   Emmätiiä on just ok vastaus. Järkevä ja terve suhtautuminen asiaan kuin asiaan kantanee pitkälle. Mukavaa iltaa!!

 • Reply Anna 6.3.2018 at 12:19

  Olipas mielenkiintoinen teksti ja antoi hyvää näkökulmaa aiheeseen, joka on hyvinkin ajankohtainen nykypäivänä, ja josta saisi (ja pitäisi) puhua enemmänkin.

  Ps. Olen pohtinut jo tovin erästä postausaihepyyntöä, joka on rankka, mutta johon olisi todella kiinnostavaa kuulla sinun kantasi. Toivottavasti ei haittaa laittaa toivetta näin kommenttiboksin kautta, mutta Liisan kirjoitus toi aiheen taas mieleeni. Koulumaailmasta, epäasiallisista opettajista ja oppilaiden/opiskelijoiden hyväksikäytöistä (tai niiden epäilyistä) on saanut lukea viime kuukausina etenkin HS:ssa paljon (mm. viime viikonlopun Nyt). Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia ajatuksia tämä on sinussa/koulussa herättänyt, ja miten koet (vai koetko) näiden asioiden vaikuttaneen työhösi/työpaikkakulttuuriinne tms.? Joka tapauksessa, kiitos mielenkiintoisista ja rehellisistä kirjoituksistasi, ja aurinkoista kevättä! 🙂

  • Reply Esko Kyrö 8.3.2018 at 19:28

   Heippa Anna!
   Mielenkiintoinen ja rankka aihe, jota täytyy todella pureskella. Kiitos itsellesi viestistä ja aurinkoista kevättä!!..:)

 • Reply Inkku 6.3.2018 at 20:32

  Hei ihanaa – lisää Liisaa! Mitä Liisa tekee työkseen? Ajattelin, kun niin hyvin kirjoittaa:)

  • Reply Esko Kyrö 8.3.2018 at 19:29

   Hei Inkku!
   Mukava, että tykkäät hänet kirjoituksista. Katsotaan, jos Liisa haluaa palata työhommiin myöhemmin. Kiitos viestistä ja kivaa iltaa!!

 • Reply 88% naisia | E2O 13.3.2018 at 19:31

  […] lasten ja nuorten maailmaa. Herätti paljon asiallista ja järkevää keskustelua. Tästähän oli Liisakin aiemmin kirjoitellut. Tärkeä aihe, johon jokainen ihminen elämässään tulee varmasti törmäämään. Sitten onkin […]

 • Leave a Reply