Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Leijonat liimaa kansaa

21.5.2016

Jutila, huoleton takakenoinen lämäri ja yläpesään. Luistelu toiseen päähän ja Niinimaa niskaan. Se oli sinetti. Suomi voitti maailmanmestaruuden Globenissa vuonna 1995. Ystävieni kanssa katsottiin peliä vanhempieni vanhasta ruskeasta putkiteeveestä. Kuva siirtyy studioisäntä Kummelin Ollin kautta pukuhuoneeseen. Rami Summanen avaa Karjala-pullon pukuhuoneen puupenkkiin ja sitten tulee legendaarinen kohtaus, joka on piirtynyt ainakin minun verkkokalvoilleni. Jukka Tammi munareissaan vetää kunnon tanssit pokaalin kanssa. 1995 Never forget sanotaan, hieman ivallisestikin, mutta näin se on. Ei unohdu ei.

Seuraava mestaruus Bratislavassa vuonna 2011. Upeat kisat, upea finaali. Mikael Granlundin ilmaveivi sekoitti Mertarannan, koko Suomen ja päätyipä kuva postimerkkiinkin. Sitten tuli se toinen ilmaveivi, joka sekoitti myös Suomen. Se oli Pasi Nurmisen vastaava. Punaiselle matolle ja pokaalin päälle pötkölleen. Tuommoista suoritusta täytyy ja pitääkin juhlia, mutta valitettavasti juhlamoodi vei suurimman mielenkiinnon tästä mestaruudesta. Anssi Salmelan loppumaton halaus Tarja Haloselle ja Jutilan “eteenpäin menemiset” sekä yllättävä nilkkatulehdus söivät hieman toisen maailmanmestaruuden kirkkautta.

Tänä vuonna kisoissa on ollut todella paljon mielenkiintoa. Suomen joukkue on kasattu hienosti. On uutta ja vanhaa. Taitoa ja rämäpäisyyttä. Pelaajat käyttäytyvät median edessä rennosti ja fiksusti. Kentällä taistellaan viimeiseen pisaraan ja yhteisöllisyys heijastuu kotikatsomoon asti. Kotikatsomoon, jossa katsojia on riittänyt. Kanada-peliä seurasi parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa ihmistä. Se on hurja määrä se! Kyllähän nämä ratkaisupelit liimaavat kansaa ja perheitä yhteen.

Toivottavasti tänä vuonna on taas torijuhlien aika. Toivottavasti ei nilkat tulehdu ja punaiselle matolle tullaan ilman ilmaveivejä.

Eskon top 5 lätkämuistot:

 1. Globen 1995 ja ensimmäinen maailmanmestaruus
 2. Erittäin katkera tappio Ruotsille 5-1 johdosta. Forsberg, prkl!!
 3. Jukka Tammen tuuletus pukukopissa
 4. Pasi Nurmisen ilmaveivi
 5. Patrik Laineen “meemit” 2016

Minkälaisia fiiliksiä lätkä herättää teissä? 

Toivottavasti saa taas tuulettaa!!

-Esko-

Kuva: Leijonien Instagram

Comments (15)

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Anne H 21.5.2016 at 16:24

  Meillä ei seurata jääkiekkoa. Eikä mitään muutakaan urheilua.
  Joskus nuorempana kyllä katoin rallia , pesäpalloa ja mäkihyppyä. ????

  • Reply Esko 22.5.2016 at 16:16

   Hyvä lajikombo…:) Katsoppas tänään finaali, niin tiedät mistä kahvipöydissä huomenna puhutaan..:)

 • Reply mummi 21.5.2016 at 19:32

  Kaikki pelit on nytkin katsottu lätkää. Jännittävä peli tänäänkin, huomisesta puhumattakaan. Mökillä jää ulkotyötä tekemättä kun sisällä istutaan. Minä haluan kuulla vain Mertarannan selostusta. Huomenna lisäksi timanttiliiga joka myös on nähtävä.

  • Reply Esko 22.5.2016 at 16:17

   Hyvä Mummi!! Tänään sitten illalla jännittämään!!..:)

 • Reply Tingeling 21.5.2016 at 20:15

  Joka ikinen peli kaikilta mailta on katsottu! Samalla yritetään katsoa myös NHL-pelejä! Perheessämme jääkiekko on iso osa vapaa-aikaa! Joskus tuntuu, että postin voisi kääntää jäähallille 🙂
  Vuoden 2011 mestaruutta juhlittiin hiljaa lasten nukkuessa. Mutta vuoden -95 kultaa tuli juhlittua railakkaasti, jopa rajan toisella puolella ;D

  • Reply Esko 22.5.2016 at 16:18

   Ohhoh! Siellähän hoki pyörii oikein kunnolla. Tänään sitten toivottavasti on taas juhlan paikka. Kuinkas tänä vuonna juhlitaan?…:)

 • Reply Veera 22.5.2016 at 04:39

  En ole tänä keväänä katsonut yhtään peliä.
  Lapsillemme kasvaa varmaan valtava aukko urheilusivistykseen, sillä ei meillä noita pelejä katso puolisokaan. Elämme täydellisen ulkopuolella tästä(kin) urheiluhuumasta, kun ei vaan aidosti jaksa kiinnostaa.

  • Reply Esko 22.5.2016 at 16:19

   Sivistystä on niin monenlaista. Ei kaikkien tarvitse urheilua seurata…tietenkään. Kurkkaa edes aamulla tulos, niin tiedät miksi ihmiset hyppii suihkulähteisiin.

 • Reply Nippe 22.5.2016 at 12:00

  Pienenä lapsena ihmettelin, miksi osa pelaajista pääsee jäähylle LEVÄHTÄMÄÄN , vaikka tekivät juuri virheen?
  1995: Kuulin työpaikallani radiosta, että kultaleijonat tulevat Mannerheimintietä avoautoissa keskustaa kohti. Pikkuputiikki kiinni keskellä päivää (joo, syntiä, mutta oli hiljaistakin!)
  Juoksin alas noin parisataa metriä tien varteen ja uskomaton ajoitus: avoautoletka tuli juuri kohdalle ja iloiset pelaajat vilkuttelivat meille yleisölle!!

  Myöhemmin olen bongannut juuri tähän joukkueeseen liittyviä mainoksia milloin mistäkin.
  Ehkä urbaanein kokemus oli Jokelan juna-aseman viereisessä grillikahvilassa.
  Sisustus oli kuin Kaurismäen leffasta, oli parvekemuovituolia ynnä muuta kaunistusta ympätty kahvilan sisätiloihin. Takaseinällä, kuinkas muutenkaan, oli 1995 lätkäkultamitalijoukkueen juliste koko komeudessaan. Voitosta oli kulunut jo ainakin 8 vuotta. ????

  • Reply Esko 22.5.2016 at 16:18

   …just hyvä!! Hyvä Nippe! Tänään sitten ruudun ääreen.

 • Reply Nippe 22.5.2016 at 18:20

  Yep yep!!!
  Huippua iltamaa????

 • Reply Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina 22.5.2016 at 21:26

  Olin ala-asteella, kun Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa. Koko luokalla oli silloin “Maailmanmestarit 1995” -paidat, jotka vedettiin päälle nappiverkkareiden kanssa ja yhdessä laulettiin “Den glider iniä”, vaikkei kukaan vielä osannut ruotsia.

  Ruotsin 5-6-voittopeli on myös legendaarinen. Olen viime vuosina näyttänyt piruuttani ko. pelin maalikoosteen aina kevään ruotsintunneillani vähintään ysiluokkalaisille, ihan noin niin kuin kulttuuriopetuksena ;)… Sundinin vanhanaikainen toimii kyllä edelleen, pakko myöntää!

 • Reply Jokaisen leijonan taustalla on monta leijonaa – E2O 6.1.2019 at 20:25

  […] Kyllähän joukkueurheilu ja menestys liimaa yhteen tätä pientä kansaamme. Siellähän oli hurjimmat Havis Amandan patsaalla aamuyöllä ilkosillaan juhlistamassa tätä nuorten Leijonien upeaa saavutusta. Toivottavasti ei ala viikko flunssassa näillä innokkaimmilla. […]

 • Reply Kun aika on, niin Mörkö lyö sisään!! – E2O 27.5.2019 at 19:28

  […] Leijonat liimaa kansaa aivan uskomattoman hienolla tavalla. En ihan nopeasti keksi mitään muuta instituutiota, joka saisi aikaan samanlaisen hurmoksen. Toisen Mörön Euroviisuvoitto on ehkäpä päässyt lähimmäs. Aikamoinen piristysruiske kansamme yhteiselle itsetunnolle. Vauva, vaari tai mummo ei voi välttyä jääkiekon maailmanmestaruudelta, eikä tarvitsekaan. Tämmöiset asiat saavat ihmisille hymyä huulille ja luvan heittää vapaalle. Unohtuu ainakin hetkeksi ne synkistelyt, toisten vikojen etsimiset ja kaivamiset puoliväkisin. Kumiveneajelu Havis Amandalla olkoon sallittua. […]

 • Leave a Reply

  Categories

  Archives