Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Miksi ihminen pettää?

22.5.2016

Perheväkivalta, alkoholinkäyttö ja uskottomuus. Listaus asioista, jotka hiertävät eniten suomalaisten parisuhteita. Uskottomuus mainitaan samassa lauseessa kahden todella surullisen asian kaverina. Katsoin viime viikolla ensimmäisen kerran ohjelmaa nimeltä: Temptation Island – Viettelysten saari. Katsoin, katsoin ja yritin ottaa sen tarjoamaa sisältöä viihteenä ja naureskelinkin sarjassa tapahtuneille käänteille. No, mutta naurattiko minua oikeasti? Ei, ei naurattanut. Saatan olla vanhanaikainen ja tosikko, mutta uskottomuus ja viihde ei mielestäni ole hirveän toimiva kombo. Tunteet eivät ole pelimerkkejä. Niitä ei voi verrata Monopoli-rahoihin, joita puhallellaan tuuleen pelin ratkettua.

Jos kyselet alakoululaisilta hyvän ystävän piirteitä. Lähes jokainen mainitsee sanat: rehellinen ja luotettava. Näin ajattelee jo pieni ihminen. Näin toivoisi ajattelevan myös meidän isojen ja aikuisten ihmistenkin. Sormusten laittaminen ylälaatikkoon ja ihan viaton tanssi sen viehättävän kaverin kanssa. Ei siinä ole mitään. Hauskanpitoa vain. Ei siitä kukaan saa tietää. Ei välttämättä saakaan paitsi omatunto. Omatunto on oiva ystävä. Jos yhteys tähän kaveriin tökkii, tökkii yhteys varmasti myös kaikkeen muuhun. Jos yhteys tuohon ystävään loppuu kokonaan, olet hukassa. Tuota ystävyyttä kannattaa vaalia.

Puhuessani työssäni koulukiusaamisesta, käytän aina aluksi ”puhtaan ja sileän paperin” esimerkkiä. Tätä samaa esimerkkiä voi käyttää myös sanaan: luottamus. Rypistät sileän paperin mytyksi ja heität sen lattialle. Nostat takaisin käteesi ja avaat sen. Kyllä saat sen suoraksi, mutta niitä pieniä ryppyjä et siitä enää koskaan saa pois. Luottamuksen menettäminen on kuin tuo paperi. Voit saada sen takaisin suoraksi, mutta täysin sileäksi et sitä enää koskaan saa. Et koskaan.

Ei olisi kannattanut katsoa Viettelysten saarta, kun näin syvälliseksi vetää. Mennyt minullakin viihde ja vellit sekaisin.

Tulitte tänne saarelle pariskuntana ja niin edelleen. Nukkumatti, viettele minut tänään ajoissa unille. (Heti matsin jälkeen, kiitos.)

-Esko-

Kuva: J.Lehtonen

Comments (26)

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Ouska 22.5.2016 at 19:53

  Nyt oot kyllä asian ytimessä. Jos jokainen vois aina luottaa siihen, että toinen ihminen kohtelee hyvin ja reilusti, huolimatta siitä mitä kumpikin edustaa, tai siitä, miltä just nyt sattuu tuntumaan, olis tää maailma erinomainen paikka olla.

  • Reply Esko 22.5.2016 at 19:55

   …no sehän olisi juuri näin. En tiedä kuinka ytimessä olen. Tämmöisiä asioita tuossa olen lenkkipolulla pohtinut. Kivaa kiekkoiltaa!!

 • Reply Iida 22.5.2016 at 19:57

  Oon sun kanssa täysin samaa mieltä, että tekee pahaa kattoa Temptation Islandia. Ehkä mussa on pientä masokistin vikaa sillä oon kuitenki kattonu jokasen jakson 😀 Mullakin herää kuitenki lähes jokasen jakson jälkeen sama kysymys: “Miksi ihminen pettää?” Musta on jotenki ihan kauheeta aatella et joku tieten tahtoen haluu mennä ohjelmaan, jonka idea on saada ihmiset pettämään kumppaniaan. Tietty idea on ehkä näyttää kaikille kuinka vahva oma parisuhde on, mutta kauheen monella se ei oo tällä kaudella kauheen nappiin menny!

  Tai ylipäätään muutenkin tuntuu, että ainakin omassa ikäluokassa suhtaudutaan vähän turhan kepeesti omaan kumppaniin eikä siinä oo mitään pahaa jos tanssii muutaman kiihkeen tanssin tai nukkuu yön toisen kainalossa. Ehkä mäki oon vähän vanhanaikanen, mutta ne ei vaan kuulu mun parisuhdearvoihin. En tietenkää voi toisia tuomita, koska jokasella on omat säännöt parisuhteessa eikä ne muille kuulu mut itelle tekis tosi pahaa tietää jos oma poikaystävä lääppis toisia naisia tai vaihtelis pusuja toisten kanssa.. 😀

 • Reply Esko 22.5.2016 at 20:04

  Heippa Iida! Kyllä eivät kuulu minunkaan parisuhdearvoihin. En todellakaan halua toisia tuomita. Kaikki tekevät juuri niinkuin parhaaksi näkevät. Jokaisessa suhteessa on varmasti ovat sääntönsä. Varmasti yhtä tärkeitä kaikki.
  Mukavaa kiekkoiltaa!!!

 • Reply Säde 22.5.2016 at 20:23

  Karu on kyllä ohjelma.. ja jotenkin ahdistavaa se, että koko ohjelman perustana on alkoholi, jota juodaan joka ilta, jotta saadaan estot pois ja maksimoitua mahdolliset pettämiset yms. viihteen nimissä… :s Viimeksi juuri mietin, että moniko siellä niihin peiton heilutus hommiin alkaisi ilman kuningas alkoholia ja todellisuudentajun hämärtymistä…. ei sinänsä, että humalassa pettäminen olisi yhtään sen hyväksyttävämpää, mutta kuitenkin.. Ja paljon olen mietiskellyt sitäkin, millä motiiveilla porukka tuonne lähtee.. ilmaisen (?) ulkomaanmatkan toivossa.. julkisuuden..?

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:17

   Iltaa Säde!
   Motiiveja on varmasti monia ja kaikki saavat toki tehdä, kuten parhaaksi näkevät. Alkoholi varmasti liittyy melkoisen usein näihin syrjähyppyhommiin, valitettavasti. Karusta ohjelmasta huolimatta oikein mukavaa iltaa!!

 • Reply Sara Pajula 22.5.2016 at 21:39

  Tuo paperiesimerkki oli ihanan silmiä avaava! Näinhän asia on, ja luottamus liian vähän arvostettu asia nykypäivänä. Voisipa omia palleroita suojella luottamuksen rapistumiselta sekä kasvatettua heistä herrasmiehiä.
  Sinkkuvanhempana uuden puolison löytäminen on tuplasti vaikeampaa. Ajatus siitä että lapsille esitelty pitkäaikainen seurustelukumppani osoittautuukin häntäheikiksi, on puistattava.
  Temptation Island on esimerkki siitä, miten ei testata parisuhdetta. Ne testit tulevat ihan oikeasta elämästä.

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:20

   Heippa Sara!
   Paperihomma on kyllä omassa yksinkertaisuudessaan todella toimiva…Kyllä, jokaisen kumppanin osoittautuessa “häntäheikiksi” on todella puistattava. Kyllä se parisuhde tarjoaa testä ihan riittävästi. Mukavaa iltaa!!

 • Reply Anne H 22.5.2016 at 22:27

  Olen itse katsonut joka jakson. Mutta en ymmärrä miksi ihmiset haluu mennä tonne pilaamaan suhteensa. 🙁

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:20

   …joillain ne menee pilalle ilman ohjelmiakin…Mukavaa iltaa Anne!!

 • Reply Päivi65 22.5.2016 at 22:50

  Juuri näin. Miksi pitää pettää? Minäkin olen katsonut samaista ohjelmaa ja suorastaan ahdistunut sitä katsoessa. Miksi katson? En osaa vastata, kai uteliaisuuttani.
  Luottamus on parisuhteen kaiken a ja o.
  Mikä sinusta on pettämistä?
  Minulla on tiukat rajat sen suhteen, noudatan niitä itse parisuhteessa ja suorastaan vaadin sitä myös toiselta. Mutta mitä jos rajat on erilaiset pariskunnilla?Joskus näinkin voi olla….
  Vaikeita asioita….
  Voiko luottamusta saada takaisin jo kerran on tullut petetyksi? Sinäpä kysymys….
  Minun on siihen vaikea vastata….ei ehkä ihan….valitettavasi.
  Näillä ajatuksilla tänään.
  Mukavaa viikkoa Esko.

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:21

   Kiitos viestistäsi ja oikein mukavaa viikkoa myös sinulle Päivi!!

 • Reply Outi 22.5.2016 at 23:12

  Se sarja on aivan kamala 🙁
  Taidanpa lainata sun paperijuttua kun seuraavan kerran öuhun lapsille kiusaamisesta.
  Hyvää yötä!

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:21

   Iltaa Outi!
   Kannattaa kokeilla. Lapsille aukeaa juttu ja idea todella hyvin…Iltoja!

 • Reply Pikkis 22.5.2016 at 23:52

  Tuo ohjelma on kyllä järjetön. Porukalle järkätään bileitä ja iltanuotiolla näytetään pätkä videosta, joka saa kumppanin mielikuvituksen lentämään. Sitte siihen huonoon mieleen vedetään lääkkeeksi järjetön humala, joka saattaa saada tekemään typeryyksiä. Toki känni on surkea tekosyy.
  Mä kuitenkin pidän outona, jos suhdetta pitää lähteä testaamaan moiseen paikkaan.
  Mä en hyväksy pettämistä. Jos suhteessa menee huonosti, ni asialle pitää tehä jotakin muuta ku hypätä vieraaseen petiin, ei moinen tapa ainakaan suhdetta paranna.
  Itse en hyväksy pettämistä, en antais ikinä anteeks. Jos mies viidentoista vuoden yhdessä olon jälkeen kehtais moisen tempun tehä, ni se ois sitte siinä. Mustavalkosta? Ehkä joo, mut silti se ois niin.
  Mä tiedän muutaman, jotka on pettäny jännityksen ja “vihreämmän nurmikon” takia, mut mä oon vahvasti sitä mieltä, ettei jännitys kestä missään suhteessa kovinkaan kauaa. Arki astuu kuvioon melkosen nopeesti ja jossei sitä kestä, ni sitte suhteet on lyhyitä tai jatkuuvaa pettämistä.

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:23

   Heippa Pikkis!
   Kiitos viestistäsi, todella hyviä ajatuksia. Ruoho harvoin on vihreämpää aidan toisella puolella. Kivaa iltaa sinulle/teille!!

 • Reply hekku 23.5.2016 at 13:13

  Monissa tapauksissa pettämään ruvetaan kun rakkaus muuttaa muotoaan. Syitä muutokselle on sittenm satoja. Järki ja sydän tarkkana niin pysyy muutoksen perässä.

  Mutta kukkahattutäti en ole, enkä sitä halua, joskus vietti voittaa vaikka kotona olisi kaikki hyvin.

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:24

   Iltoja Hekku!
   Vietin voitto se on paha juttu. Voi olla karmivat seuraukset. Tarkkana on oltava, totta puhut. Oikein kivaa iltaa!!

 • Reply Eve 23.5.2016 at 19:44

  Oot Esko kyllä aivan mahtava bloggaaja! Itse olen pohtinyt kyseistä asiaa useasta, joka suunnasta kuulee kuinka parit pettävät toisiaan ja sitä tehdään jopa tv:ssä. Sitten vielä pitäisi pystyä luottamaan ihmisiin. En ymmärrys riitä sellaiseen. 😀

  • Reply Esko 23.5.2016 at 21:25

   No, onpas kiva kuulla, jotta tykkäät. Ei riitä mullakaan, ei vaan riitä, ei! Oikein kivaa iltaa!!!

 • Reply Erika//Meilahdenmutsi 24.5.2016 at 09:18

  Tämä on ihan mahtava blogi. Kiitos upeista postauksistasi 🙂

  • Reply Esko 24.5.2016 at 21:24

   Kiitos mukavasta palautteesta. Tämmöistä ajatustenvirtaa…

 • Reply -M 24.5.2016 at 13:05

  On mahtava lukea, että on vielä muitakin “vanhanaikaisia” ihmisiä, jotka pitävät parisuhdetta sellaisessa arvossa, jossa sitä kuuluisikin pitää. Itselleni ihan ehdoton asia parisuhteessa on LUOTTAMUS. Että voit oikeasti luottaa vierellä kulkevaan puolisoon, hyvissä ja myös niissä huonoissa hetkissä. Että on halu pysyä yhdessä ja halu olla ME. Ilman mitään muita osapuolia tai pettämistä millään vähäiselläkään tasolla. Olemme mieheni kanssa puhuneet vuosien varrella usein tästäkin aiheesta ja se on aina tuonut lisää vahvuutta meidän parisuhteeseen. Olen huomannut, että ajattelemme samalla tavalla ja omaamme samanlaiset arvot. Joskus heikkona hetkenä, kun olen tuntenut itseni epäviehättäväksi olen saattanut ohimennen tuiskaista miehelle jotain “eti toinen parempi” tai muuta yhtä typerää, parasta on ollut se kun mies on tyynesti vastannut “Minä rakastan sinua, ei mun tarvii parempaa ettiä. Sinä oot minun ihana vaimo.” <3 Minä olen saanut sellaisen miehen, joka toden totta puhuu tunteistaan ja kertoo niistä päivittäin. Myös meidän pienelle pojallemme hän sanoo päivittäin rakastavansa ja pojan olevan "iskän rakas". Hieno kirjoitus oli Esko!

  • Reply Esko 24.5.2016 at 21:25

   Kiitos kivasta viestistä! Onnea ja kaikkea hyvää teille!!

 • Reply anteeksi antanut ja saanut 24.5.2016 at 19:04

  Hyvä teksti ja muutenkin loistava blogi! Korvaani kuitenkin särähti tuo ehdottomuus siinä, miten rikottua luottamusta ei saa koskaan enää entiselleen. Paperivertauksen olen kuullut aiemminkin ja siinä on perää, mutta en pidä asioita niin mustavalkoisina. Itse olen sekä antanut että saanut isoja asioita anteeksi. Kaikki tekevät virheitä, jotkut valitettavasti niitä pahemman laatuisia, mutta ne VOI saada anteeksi ja jättää menneisyyteen. Se vaatii aikaa sekä halua ja työtä molemmilta osapuolilta, mutta virheistä oppii ja vaikeistakin ajoista selviää. Tietysti nämä asiat ovat tapaus- ja yksilökohtaisia, mutta minusta on kohtuutonta painottaa, ettei kerran rikottua luottamusta saa ikinä koskaan mitenkään enää ennalleen. Itse olen kuitenkin saanut huomata, että kyllä voi. Tehtyä ei saa tekemättömäksi eikä muisto häviä koskaan, siinä mielessä paperivertaus pätee, mutta luottamuksen voi saada taas sileäksi.

  Lisäksi pakko sanoa, että kyseinen ohjelma ei todellakaan anna kaikkiin pätevää kuvaa pettäjän omista fiiliksistä. Ohjelmassa pettäneet tuntuvat ottavan tekonsa varsin kevyesti, mutta todellisuudessa moni pettäjä potee raastavaa syyllisyyttä ja jumalattoman syvää itseinhoa teostaan. Pettäminen ei todellakaan ole ikinä OK, mutta ei pettäjää pidä heti pitää tunteettomana hirviönä. Varmasti tiesit tämän itsekin, tuli vaan tekstistä ja kommenteista semmonen olo että pettäjiä pidetään lähinnä tunnevammaisina ihmisenkuvatuksina.

  Luottamus on ajan kanssa uusiutuva luonnonvara, jos vain kaikki osapuolet niin haluavat. Ei määritetä ihmistä virheen perusteella, eihän.

  • Reply Esko 24.5.2016 at 21:27

   Ei, toki. Vaan, kyllähän se kauhean särön ihmisten välille tekee. Hienoa, että anteeksi pystyy antamaan ja saamaan. Tämä toki ihannetilanne. Mutta uskottomuus on asia jota en jotenkin osaa hyväksyä.

  Leave a Reply

  Categories

  Archives