Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Katastrofikokin uudet tuulet

9.6.2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhteistyössä: Suomen Blogimedia ja Saarioinen

Jos minulta kysytään asiaa, jossa olen todella huono. On vastaus todella helppo antaa, se on ruoanlaitto ja kokkaaminen. Tästä en ole ylpeä, en ollenkaan. En vaan tykkää laittaa ruokaa. Kokkaaminen ei ole koskaan ollut lähellä sydäntäni. Asuessani Lönnrotinkadulla kämpässäni oli kaasuhella. Räjähdysvaaran takia pelkäsin käyttää sitä, joten en laittanut ruokaa ollenkaan. Asuessamme kimppakämpässä Lahdessa asustelin keittiössä ja siellä oli kokkauskielto. Kokkauskielto sen takia, ettei jauhelihan käry tartu lakanoihin. Perheellisenä ruoanlaittovastuu oli usein siitä pitävällä ja siinä taitavalla puoliskolla. Nyt taas asuessani yksin tai siis osittain kaksin saa ruoanlaitto ihan uusia sävyjä.

Yksinollessani en tee itse ruokaa ollenkaan. Syön lähes aina ulkona tai suosin nykyisin hyvin kattavaa valmisruokavalikoimaa. F:n ollessa kanssani syömme myös usein ulkona tai teen kerralla ison annoksen jauhelihakastiketta ja spaghettia. Siitä syömmekin sitten monta päivää. Tällä tavalla ruoan hävikki jää minimaaliseksi. Jotain hyvää siis tässäkin. Jauhelihakastike onkin ainut bravuurini, muttei sillä voi oikein kymmeniä vuosia ratsastella. Uusin löytöni onkin Saarioisen Balanssi-ateriat. Tämä löytö on rikastuttanut jo nyt yksiöni keittiön tarjontaa huomattavasti monipuolisemmaksi. Nyt Eskon keittiössä on mahdollista saada jauhelihakastiketta, spagettia, kirjolohifileetä, lehtikaalipestoa, uunijuureslohkoja, broilerinfileetä, hedelmäistä bulguria, parsakaalia ja uunikuivattuja tomaatteja.

Kokkaustaidot olen perinyt varmasti osittain isältäni, jonka muistan tehneen meille aina hänen omaa bravuuriaan eli keitettyjä nakkeja. Yhtä hyvältä ne aina maistuivat ja maistuvat vieläkin. Äitini on hyvä laittamaan ruokaa, mutta hän on vanhan koulukunnan kokki. Eli kuohukermaa ja oikeaa voita, ja ronskilla, Joensuulaisella otteella. Hyvin olemme kuitenkin veljeni kanssa kasvaneet. (Minä 189cm ja veljeni 198cm.) Vaikka ei ole ihan ravintoympyrän mukaan meitä aina ruokittu.

Syön itse valmisruokia hyvällä omalla tunnolla ja tarjoan niitä myös tyttärelleni. Usein valmisruokia jotenkin epäillään tai niitä on nolo syödä. Eines-Esko ei näin ajattele. Varmasti ovat enemmän terveyssuositusten mukaisia, kun esimerkiksi äitini tekemä kuohukermainen voilla höystetty lohikeitto. Valmisruoat ovat oiva tapa helpottaa arkea. Yhteinen ruokahetki tyttäreni kanssa on minulle tärkeä ja eihän se meiltä mihinkään poistu vaikkei lautasella olekaan aina itsevalmistettua pöperöä. Oikella asettelulla annoksista saa myös oikein maukkaan näköisiä.

Täytyykö kaikkien olla oman elämänsä huippukokkeja? 

Kokkausiloa ja hymyä huuleen!

-Esko-

Comments (35)

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply Veera 9.6.2016 at 07:24

  Kokkaustaito on vain lukutaidosta kiinni, sanon minä 😉

  Ruuanlaiton vaikein kohta on siinä, kun pitäisi päättää, mitä ruokaa sitä oikein laittaisi.
  On sääli, ettei kotitalouden oppikirjoja enää anneta kouluista oppilaiden matkaan. Ei sillä, etteikö google jo kaikkea löytäisi, mutta se kotitalouskirja yläasteelta
  – kyllä siinä vaan on perusasiat hienossa paketissa!

  Itse en kaihda kermaa enkä voita. Enemmän epäilyttää juurikin kaikki ruokakermoiksi nimitetyt rasvasekoiteet. Hyvä maku asuu pienessäkin kermatilkassa, ja sitä lohikeittoa kannattaa muuten kokeilla tehdä itsekin.

  Eipä einesruuissa mitään, mutta Esko, kyllä nyt on hyvä hetki aloittaa ruuanlaitto. Jos ei muuten, niin ihan vaan budjettiayisyä. Yksin kokkaaminen ei aina tosiaan ole kivaa, mutta tehkää tytön kanssa yhdessä. Vaikka uusia perunoita ja torilta haettu savukalaa noin ens alkuun…

  • Reply Esko 9.6.2016 at 13:57

   Moikka!
   Täytyykin hankkia jostain tuo köksän oppikirja. Josko sieltä löytyisi mullekin tarpeeksi helppoja reseptejä…Kyllä olisi korkea aika opetella, vai tohtiiko sitä enää vanhoilla päivillä…:) Mukavaa iltaa!!

 • Reply Esmes 9.6.2016 at 07:53

  Edelliselle kommentille täällä nyökyttelen.. Itse tekemällä saa hyvää ja terveellistä. Perheen kanssa tehdään yhdessä ruokaa ja lapset saa tärkeää mallia sekä kokemuksen yhdessä tekemisestä. Einekset joskus hätäisessä tilanteessa ok, ulkona syömiset spesiaalihetkiä yhdessä. Mutta mielenkiinnosta siirryn nyt katsomaan saarioisten pakettien sisällysluetteloa. ????
  Tsemppiä keittiöön!

  • Reply Esko 9.6.2016 at 13:59

   Heippa!
   Hyvä. Kannattaa katsastaa sisällysluetteloa. Ymmärrän hyvin tuon yhteisen kokkauksen taian. Täällä keittiössä on taikatemput aika vähissä..:) Mukavaa iltaa!!

 • Reply Henna 9.6.2016 at 08:05

  Jos tulee Kaappaus keittiössä -ohjelma vielä niin ilmoittaudu siihen! ????

  Tunnustaudun kyllä minäkin yksinollessani einesten syöjäksi. Itselleen on niin hölmöä laittaa ruokaa kun sitä tulee jo pakkauskoosta johtuen ihan hirveät määrät. Tai sit oon käyny ruuat salaattibaareista, kun laiskuus yllättää. Mutta kokeile ihan rohkeasti ruuanlaittoa. Ei se oikeasti vaadi kuin asennemuutoksen, heittäytymiskykyä ja lukutaitoa. Ei se haittaa, jos kokatessa mokaa. Oppiipahan seuraavaa kertaa varten. Kannattaa varmaan aloittaa esim. Uunijuureksista tai lohkoperunoista ja vaikka lihapullista. Kastikkeeksi käy vaikka kermaviilidippi, jos ei halua kokkailla lämmintä kastiketta. Ota pikkuneiti mukaan kokkailuun ja kokeiluihin. Opettelette vaikka yhdessä. Muistaakseni likka oli jo taitava pikkukokki? Ruuanlaitto on parasta isä-lapsi -laatuaikaa!

  • Reply Esko 9.6.2016 at 14:00

   Heippa!
   Täytynee hakea…:)
   Asennemuutoksen sen nimenomaan vaatisi, mutta onkohan minusta siihen?…Pikkumimmi on varmasti parempi kokki kuin isänsä. Mukavaa iltaa!!

   • Reply Henna 9.6.2016 at 15:05

    Tottakai sinusta on siihen! Kuka vaan oppii kokkaamaan, kun vaan uskaltaa. Aloitat vaan helpoilla resepteillä niin siitä se lähtee ???? et heti et ala jotain huippukokkireseptiä kokeilemaan ja mahdollisen epäonnistumisen jälkeen heität kirveen kaivoon heti. esim. Kinkkukiusauskin on tosi helppo, jos käyttää pakastesekoituksia. Perunasipulisekoitusta ja kinkkusuikaleita sekaisin pataan, minkä jälkeen kermaa, suolaa ja pippuria sekaan ja uuniin. Asteita en nyt muista, mutta Googlesta löytyy. Sit vaan odottelemaan pinnan ruskistumista ja ääntä kohti ????

    Mausteissa oon huomannu, et jos tuntuu, ettei keksi mitä laittaa niin suola ja mustapippuri on aika varmoja valintoja. Chiliä käytän myös aika paljon. Kanaan sitten currya.

    Tsemppiä ????

 • Reply Paula 9.6.2016 at 12:26

  Se on ihan ookoo myöntää olevansa paska jossain ja mennä siitä, mistä on helpoin. Eineksiä ei ois niin palon hyllyissä ellei niitä käyttäis hyvin moni muukin. 😉

  • Reply Esko 9.6.2016 at 14:00

   No, näinpä. Ja hyvä, että käyttää!!…:)

 • Reply Outi 9.6.2016 at 12:56

  Minut on kaksi uratykki vanhempaan eineksillä kasvattannut ja silloin einesvalikoima oli roiskeläppäpizza ja saarioisten maksalaatikko. Roiskeläppäpizzaan en ole kotoa pois muuton jälkeen koskenu. Valmismaksalaatikkoa syön edelleen. Ihanaa, että nykyään einesvalikoima on laaja. Ihan ajankäytöllisistä ja viitseliäisyys syistä meillä syödään eineksiä muutamana iltana viikossa. Muksut pitävät niistä usein enemmän kuin minun kokkailuistani. Turha kiusata itseään keittiössä, jos ei nauti. Etenkin muksujen kanssa se ei aina ole edes palkitsevaa, teen 1.5h valmistuksen vaativan paahdetun ranskalaisen sipulikeiton ja kommentti kotikriitikoilta on: “onko pakko syödä?” Vive la liberte!

  • Reply Esko 9.6.2016 at 14:02

   Hyvä Outi!
   Nyt oli asiaa…:) Ja einesvalikoima on nykyään niin kattava, jotta löytyy varmasti kaikille jotain. Ja ainahan niitäkin voi tuunata oman maun mukaan. Mukavaa iltaa!!!

 • Reply Katja 9.6.2016 at 13:06

  Hieno tarra mikrossa!
  Voin myös suositella HK:n Via-aterioita, esim. kana-vuohenjuustopasta tai pasta bolognese ja niitä on muitakin makuja. Sit jos ite haluat tehdä, niin laatikot on helppoja, esim. ite oon tehnyt sellaista, että kaupan valmista perunasipulisekoitusta kerros vuokaan, sitten esim. kanaa sellainen paketti(marinoituja fileesuikaleita vai mitä ne on) ja niiden päälle loput perunasip. sekoituksesta. Päälle ruokakermaa, esim. Valion kolme juustoa tms. Uuniin 200 C 1.5 h noin
  Sit ostan pakastekasviksia, esim. pussin babyporkkanoita lisäksi, jos en jaksa tehdä salaattia.

  Hävettää kyllä naisena olla ihan tumpelo keittiössä, joten pitäis alkaa opetella. ☺

  • Reply Esko 9.6.2016 at 14:04

   Heippa!
   Ei tarvitse varmaankaan mitään häpeillä. Eiköhän tässä kerkeä halutessaan opetella…:) niin ja kiitos reseptivinkkauksesta! Mukavaa iltaa!!!

 • Reply Enpula 9.6.2016 at 15:10

  Heippis Eskonen!

  Rehellistä tunnustautumista uuden äärellä, iso peukku sulle! Niin kuin edellisissä kommenteissa kannustaisin minäkin hiljalleen opettelemaan kokkauksen saloja, sillä valmis ruoat sisältävät lähes tulkoon aina paljon terveydelle haitallisia lisäaineita ja pitkälle prosessoituja raaka-aineita vaikka rehelliset vihannekset ja lohimötti näyttävätkin ulkoisesti ihan itseltään purnukassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhtaan ruoan salat ovat niin simppeleitä, ettei voi mennä meitikköön sen on vaan se aloittamisen tuska, kuten vaikkapa juoksuharrastuksesi tiimoilta. Kiersitte samaa 3 km:n rataa ympäri ja ympäri kerta toisensa jälkeen kunnes lenkin pituus kasvoi. Nyt nautit jo harrastuksesta. 🙂

  Puhdasta ruokaa saa kaupasta melko pienellä kokkaamisella suoraan pöytään. Esim. kana pitää paistaa. Vihannekset lykätä uuniin. Vihannestiskissä on valmiita salaattipussukoita. Pikkuneitosenkin makunystyrät kasvattavat vaatimustasoaan kun vuosia kertyy ja isi saattaa joutua koetukselle. Puhdas ravinto on tärkeää teille molemmille ja etenkin neitoselle kasvavassa iässä.

  Kyllä se kokkaaminenkin asettuu uomiinsa pikku hiljaa ja niinä päivinä kun ei, tujauta Saarioiset mikroon! 🙂 T s e m p p i ä

  • Reply Esko 9.6.2016 at 18:31

   Heippa Enpula!
   Isi varmasti tulee joutumaan koetuksella. Se on ihan varma ja totta puhut, että puhdas ruoka on varmasti hyvästä. Täytynee alkaa tutustumaan tarkemmin. Hyvä vertaus tuo juoksuharrastus, näinhän se varmasti menee..:) Kiitos viestistäsi ja mukavaa iltaa!!

 • Reply Elina 9.6.2016 at 19:41

  Mulla ei valitettavasti ole antaa mitään kivoja pikku ruoanlaitto-vinkkejä, koska mä niin samaistun suhun.
  Olen 29-v ja jollain kumman keinoilla olen onnistunut luovia kaikki nämä vuodet elämässäni eteenpäin osaamatta juurikaan koskaan laittaa ruokaa. Vaikka vitsailenkin siitä usein ja tuon asiaa esille jopa yli-korostetusti esim. kavereiden kanssa, niin tosiasiassa häpeän sitä -ja paljon. 😀 Olin (kai) vaan siitä onnekkaassa (ja naisena ehkä vähän harvinaisessakin) asemassa että ex-avomieheni rakasti ruoan laittoa ja hoiti kaikki kokkailut, joten nyt kun olen pitkästä aikaa sinkkuna olen lievästi sanottuna pulassa ja syömiseni onkin todella yksipuolista. Mutta kun ruoan laitosta en vaan kerta kaikkiaan pidä ja vaikka mielelläni ravintoloissa syönkin, niin ns. arkiruoka ja arkisyöminen on minulle vain välttämätön paha. Teen ruokaa koska on pakko syödä -en siksi että nauttisin sitä laittaa. Ja sen täytyy aina olla jotain todella helppoa ja nopeaa. Eli älä huoli, on täällä ainakin yksi kuka puuhailee niin paljon mieluummin kaikkea muuta kun viettäisi aikaa hellan äärellä. Sitä paitsi kokkailuista tulee aina ihan kamalasti tiskiä. 😉

  • Reply Esko 9.6.2016 at 23:07

   Iltaa Elina!
   Jes, minulla on siis kohtalontovereita. Tuo tiskihommeli on muuten todella ajankohtainen. Seitsemään vuoteen ekaa kertaa ei ole tiskikonetta…:)

 • Reply kanerva 9.6.2016 at 19:56

  Eines-Esko???? Samaistun, en vain jaksa innostua ruoanlaitosta. Eli jos mieheni poissa, lapsi syö aika usein riisinuudelia, kasviksia ja nakkeja.????

  • Reply Esko 9.6.2016 at 23:08

   Hyvä Kanerva!…:)

 • Reply Sade 9.6.2016 at 22:12

  Ruuanlaitto ei oo rakettitiedettä. Jokainen oppii jos tahtoo.
  Kirjastosta saa kivoja kokkauskirjoja nuorten puolelta. Niissä on kivat kuvat js selkeät, simppelit ruokaohjeet. Enpä muista milloin olisin niin hyvää kalasoppaa tai pekonipastaa tehnyt . Tekemällä oppii ! Ja voin luvata että mokia sattuu silti.
  Kaikkia soppia ei voi lämmittää uudelleen, pätee vaan ihmissuhteissa .
  Tsemppiä !

  • Reply Esko 9.6.2016 at 23:08

   Heippa Sade!
   Olipa hyvä viimeinen laini…Kyllä, tekemällä oppii. Vielä, kun saisi itsensä tekemään.

   • Reply Sade 10.6.2016 at 09:28

    Ruuanlaitto yksinkertaisella, helpolla ohjeella kiitollista.
    Nopeasti, näppärästi maukasta ja hyvää.
    Kokeile ! Yllätyt.

 • Reply O 9.6.2016 at 22:21

  Moikka!
  Avomiehenikään ei ole mikään kokkikolmonen, mutta tuon bolognesen rinnalle hän on ottanut haltuun kinkkukiusauksen (pakasteesta peruna-sipuli -sekoitus, kinkkua, pippuria, vähän suolaa ja ruokakermaa ;)). You can do it! Ja tosiaan kyllä niistä eineksistäkin löytyy nykyisin ihan hyviä vaihtoehtoja 🙂

  • Reply Esko 9.6.2016 at 23:10

   Iltoja O!
   No, onneksi löytyy….:)

 • Reply Jutta 9.6.2016 at 22:22

  Pienin askelin rohkeasti kokeilemaan kokkausta. Niinkuin moni jo sanonut helppoja reseptejä löytyy vaikka kuinka, esim. kanakastike, tarvitsee paistaa kanat ja sipuli, lisäät tilkan kermaa ja jotain maustettua tuorejuustoa. Sen enempää ei tarvitse maustamista miettiä. Vaihtamalla juuston saa erimakuisen kastikkeen! 😉 tai kasvissosekeitto, keitä haluamasi kasvikset kasvisliemessä pehmeiksi, tehosekoittimessa sekaisin ja mausteet joukkoon. ????

  • Reply Esko 9.6.2016 at 23:11

   Heippa Jutta!
   Kiitos vinkeistä ja kannustuksesta!!…:)

 • Reply venla 10.6.2016 at 07:39

  No nyt! 😀 Tästä on hyvä lähteä! Varoituksen sananen: kun rupee ite valmistamaan alusta asti safkat, voi olla, et ekojen räpellysten visuaalinen ilme ei välttämättä ole kauheen houkutteleva vaikka ruoka itsessään hyvältä maistuiskin. Mut askel kerrallaan 😉

  • Reply Esko 10.6.2016 at 07:51

   Näinpä, näinpä…Joo, ei varmasti ole…:) Mukavaa alkavaa viikonloppua!!

 • Reply Pikkis 10.6.2016 at 14:56

  Jos mä oisin yksin, ni varmasti söisin ulkona enemmän tai nappaisin esim. salaattibaarista jonku hyvän annoksen.
  Mahtavaa, että kaupoista saa nykyään hyviäkin valmisruokia. Päivänä eräänä kauppareissulla tarttu mukaan kaupan omaa lohikiusausta ja makaronilaatikkoa ( miehelle). Lohikiusaus oli tosi hyvää, makaronilaatikko ei ollu mun mieleen.
  Teen ruokaa melkein päivittäin, mut ompas joskus ihanaa ostaa jotain valmista tai hakea jotain ravintolasta.
  Jos kuitenki oot ees vähän kiinnostunu tekemään jotain ite, muuta ku bravuuriasi, ni kipase ostamassa kotiruoka-kirja. Simppeleitä ja hyviä perusruokien ohjeita.
  Mut hei, ei kaikkien tartte väsätä ite sapuskaa.

  • Reply Esko 10.6.2016 at 17:41

   Heippa Pikkis!
   Kiitos kirjavinkkauksesta…:) Terveisin: Kaksi kertaa ulkona syönyt tänään

 • Reply Veera 10.6.2016 at 22:25

  Ps. Tuli vielä mieleen, josko lähtisittekin kokkaamaan oikein kolmen sukupolven voimin. Ehkä tuo taitava äitisi kokkaisi sinun ja F:n kanssa yhdessä vaikka makaroonilaatikkoa, salaattia ja jälkiruokaa. Vaikka mansikoita ja kermavaahtoa.

  • Reply Esko 10.6.2016 at 22:34

   Iltoja!
   Hehän kokkailevatkin usein yhdessä. Ovat tekemässä vanhaa kunnon mansikkakakkua ensi kerralla…:) Minähän taidan hypätä kokkausrinkiin messiin.

 • Reply Sussu 11.6.2016 at 12:33

  Noi lisäaineet knnattaa kyllä ottaa tosisssaan, siellä on sekaisin säilöntäaineet, väriaineet, emulgaattorit yms. Niiden lisäksi monesti käytetään tekniikoita joilla kalliimpien raaka-aineiden käyttö saadaan minimiin ( mutta kuitenkin tuotenimeen). Pitkä valmistusprosessi ja säilöminen myös vähentää sekä vitamiinien määrää ja hyödylliset bakteerit jää kokonaan saamatta. Nämä ovat kaikki syitä mm allergioiden lisääntymiseen. Kannattaa suosia niitä oikeita raaka-aineita eikä valmisruokien täyteaineita. Ravintoarvoja ei voi näiden välillä edes vertailla!

  • Reply Esko 11.6.2016 at 12:39

   Heippa Sussu!
   Kyllä, todella kannattaa ottaa tosissaan. Sopivassa suhteessa kaikkea suuhun, niin eiköhän tuota hengissä selviä…:) Kivaa viikonloppua!!

 • Reply Nippe 11.6.2016 at 17:09

  En ole itekään erikoinen kokki, lähinnä ei jaksa kauaa käyttää aikaa kokkailuun, joten teen aika helppoja ja nopeita ruokia. Keitän riisiä tai nuudeleita, ruskistan kanasuikaleita ja sekoitan keskenään…
  Uuniruuatkin on aika helppoja. Kato netistä ohjeita. Esim. erilaiset gratiinit on maukkaita.
  Ja salaattia on helppo tehdä, pilkkoo sekaan mistä tykkää. Viinirypäleetkin menee lisukkeena.
  Mielikuvitusta vaan!
  Myös tacoja ja tortilloja eri täytteillä tekee kuka vain. Paistaa kananmunia tai munakkaita.
  Valmisruokia käytän itsekin välillä. Mikäpä siinä.
  Isäni ei olisi pärjännyt ilman mikroruokia ja eineksiä. Puurotkin teki mikrossa ja osasi kananmunat sentään keittää.
  Monelle yksinelävälle kokkaustaidottomalle varmasti pelastus!????

 • Leave a Reply

  Categories

  Archives