Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

…kun vanhempi ja viisaampi puhuu

6.10.2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin tällä viikolla luennolla kuuntelemassa kasvatustieteen tohtoria, opetusneuvos Martti Hellströmiä. Luennon jälkeen menin kiittämään häntä kädestä pitäen. Kiitin ja sanoin, että kyllä vanhempaa ja viisaampaa kannattaa kuunnella. Kannattaa kuunnella ja ottaa oppia hänen sanoistaan. Joskus sitä ammatissaan ja yleensä elämässäänkin menee niiden totuttujen ja opittujen normien mukaan. Niiden, joita sinulta odotetaan. On rohkeutta tehdä eri tavalla. Muutokselle täytyy antaa mahdollisuus. Pienistä asioista ja pikkuhiljaa.

Luennolla Hellström toi esiin myös Saku Tuomisen ajatuksia. Arvostan tätä miestä suuresti ja hänen sanomisiaan on helppo allekirjoittaa. Tuominen toteaa muutoksesta seuraavasti: ” Ei riitä, että uskoo johonkin asiaan. Pitää uskoa, että jaksaa nähdä vaivaa sen toteuttamiseksi..” Tuo lainaus pitää sisällään niin paljon ja sitä voi soveltaa todella moneen eri elämän osa-alueeseen. Parisuhteeseen, työelämään, hyvinvointiin ym. Tässähän se ongelma usein piilee. Uskot asiaasi, uskot siihen maailman eniten, mutta et usko, että jaksat tehdä muutoksen vaativan vaivan. Luennolla asia liitettiin uuteen opetussuunnitelmaan. Mikään ei luokassasi muutu, jos  vain uskot sen toteutuvan. Täytyy rohkeasti kokeilla ja lähteä pois sieltä omalta mukavuusalueeltasi.

Uusi opetussuunnitelma, tuo noin tuhatsivuinen ammattini kultainen kirja. Kultainen kirja, joka uudistui tänä syksynä. Mediassa ja ammattini harjoittajien mielissä usein esiin nousee sanat: Ilmiöoppiminen, koodaaminen. Hellström totesi kuitenkin osuvasti luennollaan. Nuo sanat eivät esiinny uudessa Opsissa yhtään kertaa. Eivät yhtään kertaa. Mistä lie ovat nousseet kaikkien huulille? Täytyypä oikein tarkistaa eikö niitä oikeasti löydy sieltä. Noh, luotan vanhempaan ja viisaampaan.

Vanhempi ja viisaampi antoi myös hyviä vinkkejä meille usein niin tunnollisille opettajille. Uuden Opsin myötä moni asia on kokenut muutoksen ja hän korostikin sitä, että etsikää ne asiat, painakaa ne mieleenne ja jättäkää ne pikkuhiljaa pois arkirutiineistanne. Jos et unohda jotain vanhaa, ei ole tilaa eikä resursseja uudelle. (Tämäkin muuten pätee usealla elämän osa-alueella.) Eli rohkeasti vanhat romukoppaan ja uutta tilalle. Koulumaailman Konmari käyttöön.

Tuosta linkistä pääset suoraan Martti Hellströmin blogiin, jonne hän on koonnut uuden Opsin tärkeät asiat pähkinänkuoreen. Varmasti hyvä lukea jokaisen opettajan ja lastensa koulunkäynnistä kiinnostuneen vanhemman, eli toivottavasti ihan jokaisen.

Luovuus kunniaan ja lapset aktiivisiksi!

-Esko-

Comments (15)

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply O 6.10.2016 at 21:28

  Ah niin hyvä postaus. Itsekin luokanopettajana olen pohtinut paljon uutta opetussuunnitelmaa ja lukenut aiheesta paljon. Moni Hellströmin listaama idea omassa opetuksessani ja opetustyylissäni jo toteutuukin, eniten minuun kolahtaa esimerkiksi kehoitus hassutteluun ja toinen toisiltamme oppimiseen. Opekin oppii harva se päivä uutta, milloin mistäkin pientä ihmistä koskettavasta asiasta.

  • Reply Esko 6.10.2016 at 21:40

   Moikka O!
   Kyllä, tuo Hellströmin luento oli semmoinen, jota olisi jaksanut kuunnella vielä toiset kolme tuntia…???? Ja tuo lista, todella hyviä juttuja. Kivaa syysloman odotusta!!

 • Reply Rokkimamma 7.10.2016 at 08:13

  Oi ihana Martti!
  Meidän perheen kolmella lapsella on ollut onni olla Martin koulussa oppilaana.
  Yhteensä 11 vuotta. Kyllä koulun meno muuttui viimeiseksi kahdeksi vuodeksi kun Martti jäi eläkkeelle. Arvostan suuresti!

  • Reply Esko 7.10.2016 at 15:53

   Heippa Rokkimamma!
   Miestä en henkilökohtaisesti tunne, mutta kolmen tunnin luennon perusteella todella pätevä, mutta samalla rento ukkeli…✌ Kivaa viikonloppua!

 • Reply Elva 7.10.2016 at 08:23

  Heips ja kiitos!

  Hyvä postaus ja kiitos linkistä, sillä varsin hyvää luettavaa löytyy Hellströmin blogissa.
  Käy sovellettavaksi myös koulumaailman ulkopuolellakin.

  • Reply Esko 7.10.2016 at 15:53

   Kyllä Elva ja oleppa hyvä!!…????

 • Reply Ina 7.10.2016 at 08:47

  Kiiiiitos linkistä ja ajatuksistasi! ???? Ja ihanaa syyslomaa teillekin!

  • Reply Esko 7.10.2016 at 15:54

   Oleppas Ina hyvä ja hieman pitää vielä lomaa odottaa…✌????

 • Reply Riikka 7.10.2016 at 09:08

  “Ei riitä, että uskoo johonkin asiaan. Pitää uskoa, että jaksaa nähdä vaivaa sen toteuttamiseksi” Juuri näin ja silti niin kovin kovin usein törmää “aikuisiin” ihmisiin, jotka kyllä uskovat johonkin, mutta odottavat, että tulee pelastaja, joka hoitaa homman (elämän kuntoon) ja sitten on kaikki hyvin. Itsensä johtaminen tuntuu olevan kovin vaikeaa, toisten kontrolloiminen helpompaa, vaikka minusta pitäisi mennä just toisinpäin. Kiitos linkistä. Tsekkasin ja iloitsin, että esim. liikunnassa ei käytetä enää kuntomittausta. Itse olin innoissani niistä mittailuista aikanaan, kun liikunta oli mulle se paras aine ikinä, mutta poikani on toista maata ja tämä on kyllä hyvä uudistus.

  • Reply Esko 7.10.2016 at 15:56

   Heippa Riikka!
   Kiitos viestistäsi ja kivaa viikonloppua. Uuden Opsin myötä tuli kyllä 5 ja 8 luokille MoVe-mittaus, jossa mitataan erilaisia liikuntahommeleita…mutta, oikein kivaa viikonloppua!!!…????

 • Reply Nippe 7.10.2016 at 10:18

  Olen saanut kuulla Jari Sinkkosen ja Esa Saarisen luennot.
  Kuinka nautittavaa on kuunnella kaksikin tuntia viisaita sanoa.
  Aivotoiminnan ilotulitusta.
  Opsista minua ilahdutti erityisesti kotitalous jo alakoulussa! Juuri silloin on opittava kokkaamaan, yläkoulussa voi olla jo myöhäista (eräille.)
  Saku Tuomisen ajatuksia olen lukenut kirjan verran ja seurannut hänen
  haastattelujaan. Tuo hänen tiivistelmä muutoksen mahdollisuudesta on oivallinen!
  Hänen ex-vaimonsa Kirsi Piha vaikuttaa samoin normeista poikkeavalta ajattelijalta.
  Kapinallisuutta ja tapoja tehdä toisin. Ihailtavaa.
  Hän meni uudelleen naimisiinkin, mutta heillä on omat asunnot, koska se sopii heille.
  Mikä on itselle paras tapa, toimii, ei välttämättä totuttu tapa!

  • Reply Esko 7.10.2016 at 15:57

   Heippa Nippe!
   Kiitos viestistäsi ja kyllä. Kotitalous on tärkeää. Nimimerkillä. Kyllä tarvitsisin kokkausopetusta…???? Mukavaa viikonloppua!!!

 • Reply Katja 7.10.2016 at 18:33

  Vautsi, pakko tutustuu tarkemmin tohon Marttiin! Imin itseeni nämä oivallukset. Toimivat loistavasti nimittäin myös terapeutin työssä 🙂

 • Reply Elina 7.10.2016 at 20:18

  Voihan sitä opsia toki noinkin väännellä, mutta siinä tulee sitten luettua sitä kuin piru raamattua. Ilmiöoppimista ei välttämättä löydy sanana, mutta ilmiöistä oppimisen perustana puhutaan monessakin kohdassa. Koodaamisen sijaan siellä edellytetään ohjelmoinnin opettamista. Että kyllähän se kultainen kirja kannattaa itsekin lukea.

  • Reply Esko 7.10.2016 at 20:29

   Iltaa Elina!
   Kyllä, voihan sitä väännellä vaikka ja kuinka…Olet täysin oikeassa ja varmasti täytyy lukea, palata, lukea uudestaan ja alkaa pikkuhiljaa tuomaan asioita omaan arkeen. Mukavaa viikonloppua!!…

  Leave a Reply

  Categories

  Archives