Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

#####, sä et osaa opettaa!!!

16.10.2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#####, sä et osaa opettaa! Tuollaista lausetta en halua koskaan kuulla oppilaani suusta. Kirjoittelin kandidaatintutkielmaani vuonna 2006. Siellä mainitsin jo johdannossa, että opettajan ammatti nousee usein median hampaisiin ja useimmiten valitettavasti, negatiivisessa valossa. Ei ole meininki juurikaan muuttunut kymmenessä vuodessa. Viimeisimpänä tapauksena ikävien asioiden pakkautumisesta johtunut opettajan räjähdys lahtelaisessa yläkoulussa. Videon katsoin, katsoin ja kyllähän siitä tuli kurja olo, monellakin tapaa.

Koulukiusaaminen on muuttanut muotoaan. Kiusaaminen mielletään useimmiten oppilaiden väliseksi asiaksi, mutta kyllä siitä näemmä myös opettajat saavat oman osuutensa. Ei kenenkään opettajan tarvitse joutua oppilaidensa kiusaamaksi, ei todellakaan. Lahtelainen opettaja mainitsi haastattelussaan, että häntä oli kiusattu jo alkusyksystä lähtien. Hänellä tuli mitta täyteen. Tuli täyteen ja väärässä paikassa. Kouluun ajetaan uuden opsin mukana BYOD (Bring Your Own Device) ajattelua. Tuommoisiin lieveilmiöihin tämä ajattelumalli ei saa johtaa. Teet virheliikkeen ja olet kahden minuutin päästä koko maailman katsottavissa Youtubesta.

Opettaja on myös vain ihminen. Ihminen, jolla on oma elämänsä työpaikan ulkopuolella. Voi vain kuvitella olotilan. Sinulle voi tapahtua omassa elämässäsi kurjia ja kuormittavia asioita ja työpaikallasi saat kuunnella monta tuntia opetettaviltasi suoranaista kettuilua ja saattaapa joku vielä kiitokseksi heittää sinua kuminpalasella vasempaan linssiin. Ei siinä ole helppoa pitää hymyä yllä ja opettaa uskottavasti kivikauden ihmisten elämästä. Varhain tulisi näihin ongelmiin puuttua. Täytyy antaa itselle lupa ja rohkeus hakea apua. Myös opettaja voi olla joskus heikko ja avun tarpeessa. Työpaikalla tai sen ulkopuolella.

Haluaisin joskus nähdä lööpeissä otsikon, jossa ammatistamme esiin nousisi myös niitä hyviä puolia. Opettajamme sai meidät uskomaan itseemme. Opettaja antoi meille hyvät tiedot ja taidot tulevaisuuden tuuliin. Opettajamme on älyttömän hyvä tyyppi. Opettajallamme oli huono päivä. Hän näytti sen meille. Ei se meitä haitannut, kaikilla niitä on välillä. Minä voin käsi sydämellä sanoa, että rakastan työtäni. Edelleen toistan jo aiemmin kirjoittamaani. En varmasti ole pedagogisesti paras opettaja, en varmasti. Lapsia osaan kohdata ja koen, että he arvostavat minua ja antavat minulle rauhan tehdä työtäni. Työtäni, eli opettaa. Tämän täytyisi jokaisen oppilaan ymmärtää. Opettaja on luokan edessä oppilaita varten. Oppilaidensa tulevaisuutta varten. Ei hän seiso siellä kuminpalasten maalitauluna. Niitä voi heitellä kavereiden tai vanhempien kanssa vaikkapa kesämökillä.

-Esko-

// Kuva: Jere Lehtonen //

Comments (24)

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply maikka 16.10.2016 at 13:01

  On myös eri asia olla opena ala-kuin yläkoulussa. Yläkoulussa homma lähtee useinkin käsistä ja pieni naispuolinen ope voi olla myös fyysisessä vaarassa. Tässä kohdin on melko turhauttavaa miettiä keinoja opelle kuinka näistä “…ttuilevista lapamadoista” kasvatetaan kunnon kansalaisia , kyllä homman pitäisi lähteä kotoa. Minulla on opettaja uraa takana yli kaksikymmentä vuotta pienhköllä paikkakunnalla. Voin kyllä ihan käsi sydämellä sanoa, että jos vahemmat ovat tolkun ihmsiä, lapsille on laitettu järkevät rajat ja heistä on pidetty huolta, niin nämä oppilaat eivät aiheuta koulussa pulmia, he oppivat ja pärjäävät kaikin puolin. Jos taas piikkuhitlerit ovat saaneet vauvasta asti tehdä mitä haluavat eikä heitä ole opetettu kunnioittamaan edes isää ja äitiä, kuinka he voisivat koulussakaan kunnioittaa rajoja ja toista ihmistä, opettajaa tai oppilastoveria? Oppimisesta puhumattakaan. Kaikki on ..tu ihan sama.

  Kotoa tämä kaikki lähtee ja koulu ei siinä juuri mitään voi käytännössä tehdä, kauniista sanoista huolimatta. Lopetetaan jo viimein hurdskastelu! Haloo äidit ja isät! Lapsi ei mene rikki jos jotain kielletään ja rajoja laitetaan. Ja toisia ihmisiä kohdeltakoon ihmisinä.

  Ymmärrän helkkarin hyvin videon opettajaa.

 • Reply Sade 16.10.2016 at 13:18

  Olen aika lailla samaa mieltä: koti ei voi sysätä kasvatusvastuuta koululle. Ilkka- lehden pääkirjoituksessa sunnuntaina puhuttiin samasta asiasta ja mainittiin tämäkin puoli asiasta.

  • Reply Esko 16.10.2016 at 19:35

   Heippa Sade!
   Koulun perimmäinen tarkoitushan olisi opettaa…Yhteistyössä kotien kanssa varmasti löytyisi se optimaalisin lopputulos. Helpommin sanottu kuin tehty…Mukavaa iltaa ja kiitos viestistäsi!!…:)

 • Reply Esko 16.10.2016 at 13:26

  Päiviä toinen maikka!
  Kiitos viestistäsi. Todella hyviä pontteja. Tekstini oli kirjoitettu alakoulun luokanopettajan näkökulmasta. Yläkoulumaailmaan minulla ei ole suoranaista kosketuspintaa. Tuommoiset tapaukset ovat tosi kurjia, tosi kurjia. Kunpa nuo saataisiin loppumaan keinolla tai toisella…Mukavaa sunnuntaita!

 • Reply Gradua vaille valmis luokanope 16.10.2016 at 13:46

  Hei Esko! Kiitos hyvästä postauksesta! Ei liity nyt sinänsä tähän tärkeään aiheeseen, mutta olen jo pitkään juttujasi seuraillut ja pohtinut seuraavaa: viittaat usein kandidaatintyöhösi, mutta en muista kuulleeni gradustasi. Minua kiinnostaisi kuulla, mistä aiheesta olet sen tehnyt aikoinaan?

  • Reply Esko 16.10.2016 at 19:37

   Moikka tuleva ope!
   Kandin työni on liipannut aika läheltä näitä viime aikojen tapahtumia…Gradun tein erään jo edesmenneen lahtelaisen koulun yhdistymisprosessista ja muutoksen vaikutuksesta koulun arkeen. Tsemppiä loppurutistukseesi!! Ja kivaa syksyä!!

 • Reply Maria 16.10.2016 at 15:00

  Mä en ole opettaja, että kokemusta opettamisesta ei ole, oppilaana olemisesta vaan. Yläkoulussa 8. luokalla elämään tuli uudet kuviot ja kaverit. Alakoulussa olin vielä todella kiltti ja kuuliainen, mutta halusin niin palavasti olla osa juuri sitä “kovisten” porukkaa, jossa ei opettajia niin kunnioitettu. Muutamalle olen sanonut todella rumasti, niin rumasti, että pyytäsin anteeksi jos vielä eläisivät. Kotona oli kyllä rajat ja rakkautta, isä tosin aina sanoo, että “ei sua kasvatettu, sä sait kasvaa ihan itekses ja ihan hyvä susta tuli”. Tiedä sitte mitä tuolla tarkottaa 🙂 Musta tuli omasta mielestä ihan kunnon aikuinen, koulujakin tuli käytyä ja hommattua pari tutkintoa, kun pääsi siitä kamalasta kapinasta yli. Nykyään kyllä harmittaa, että piti siellä yläkoulussa yrittää tehdä vaikutus niihin poikiin tekemisillä eikä niihin opettajiin oppimisella. Mun peruskoulusta on niin pitkä aika, että kännyköitä ei ollut ja hyvä niin. Tämän päivän älypuhelimet kameroineen voivat mielestäni tuhota kenen vain uran, olet sitten opettaja, myyjä, lääkäri jne. Suuresti kunnioitan teitä opettajia, aivan sama millä asteella opettaa 🙂

  • Reply Esko 16.10.2016 at 19:40

   Heippa Maria!
   Kiitos viestäsi ja kiitos näkökulmistasi. Todella hyviä!! Yläkoululaisethan ovat juuri siinä herkässä iässä ja niihin vääriin porukoihin joutuminen on liipasimella…Onneksi mikään ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Kyllä, minäkin kunnioitan ihan kaikkia opettajia. Mukavaa iltaa ja syksyä sinulle!!

 • Reply Pikkis 16.10.2016 at 20:42

  Mua kauhistuttaa, että tunneilla kuvataan videoita ja sitte ne laitetaan youtubeen.
  Katsoin tilanteesta monta videota ja olihan ne ikävää katottavaa. Ajattelin heti, että taustalla on oltava jotain tapahtumia, harvoin kukaan tosta vaan alkaa “rageemaan”. Jos mun muksut käyttäytys tuolla tavoin, mitä osa videon oppilaista, ni oisin tosi pettynyt. Ikävä kyllä osa vanhemmista puolustaa oman lapsensa käytöstä viimeiseen asti ja syyttää millon ketäkin lapsen käytöksestä. Aina syy on jonku muun ku lapsen itsensä. On tullu läheltä seurattua tuollaista tapausta.
  Muksun luokassa oli joitakin vuosia sitten levottomuutta tunneilla. Sillon keskusteltiin oman muksun kanssa siitä että opettajan työtä on kunnioitettava. Ei opettaja huvikseen seiso luokassa puhumassa asioista, jotka hän jo itse osaa ja tietää. Hyvin muksu asian ymmärsi. Toivottavasti muistaa asian aina.

  • Reply Esko 17.10.2016 at 19:09

   Heippa Pikkis!
   Asiahan noussut oikein isosti nyt julkisuuteen ja hyvä, että asioista puhutaan. Kuvaaminen ja sen sallittavuus juuri nyt keskiössä ja tuo ei saa olla suunta, että opettajia kuvataan ja ne ovat minuuttien kuluttua Youtubessa. Hieno, että keskustelit asioista lapsesi kanssa. Kodin ja koulun saumaton yhteistyö takaa useimmiten parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kiitos viestistäsi!

 • Reply tätio 16.10.2016 at 20:42

  Moikka!

  Mä katsoin ko. Videota noin minuutin. Enempää en pystynyt. Ihan hirveää. Kaikille osapuolille: Opettajalle, hänen perheelleen, oppilaille, kuvaajalle…ja katsojille.

  Kahden teini -ikäisen äitinä koen että lapset kasvatetaan tiettyyn moodiin siihen mennessä kun täyttävät 12v. Sitten alkaa teini-ikä. Taistelut, rajojen rikkomiset, oman itsensä kasvattaminen aikuiseksi. 12 vuotias vielä uskoo aikuista (mun mielipide ja mun näkemys, lapset ja nuoret on erilaisia ja perheetkin jne). Ja lapsi on “muokattavissa”

  Kotoa lähtee juttu ja no. Hyvä kirjoitus! Luen kaikki kirjoituksesi, vaikken aina ehdi kommentoidakaan..

  • Reply Esko 17.10.2016 at 19:11

   Heippa TätiO!
   Joo, ei tuo video ole kovinkaan mukavaa katsottavaa, todellakaan. Enkä olisi sitä välttämättä halunnut edes nähdä. Teini-iän kokevat kaikki, joillakin näyttäytyy vahvemmin joillain heikommin. Uskon, että välittäminen ja rakkaus kantaa näissä asioissa pitkälle. Tai mikä minä olen näistä puhumaan ja varsinkaan neuvomaan. Kiva, että kommentoit!

 • Reply Hansu 16.10.2016 at 21:21

  Kiitos hienosta kirjoituksesta. Mä olen toiminut lukiossa opettajana melkein koko urani, työvuosia takana jo 15. Olen nauttinut työstäni ja olen saanut siitää hyvää palautetta. Tämä syksy on nyt ollut erilainen, osa opiskelijoista on ollut hyvin ylimielisiä ja ovat kohdistaneet arvostelua opettajien persooniin. Vaikka olet kuinka tunnollinen, kehität opetusta ja olet ajan hermoilla, sinua arvostellaan ja jopa pilkataan. En toisaalta yhtään ihmettele, jos joku opettaja menettää malttinsa. Pitäisi muistaa, että vain ihmisiä me opettajatkin ollaan. Työniloa!

  • Reply Esko 17.10.2016 at 19:13

   Kiitos Hansu! Työniloa ja hyvää syyslomaa sinullekin!!

 • Reply Laurael 16.10.2016 at 21:58

  Minä en pystynyt katsomaan videota kollegan (vaikkakin minulle tuntemattoman) romahduksesta, joten olen toisen käden tiedon varassa. Kyllä, mediassa nousevat otsikoihin usein ne open uran “low pointit”, mutta kyllä minulle jäi tämän tapauksen uutisoinnista päällimmäisenä mieleen, miten valtaosa suomalaisista tuomitsi nuorten käytöksen ja peräänkuulutti juuri kotien kasvatusvastuuta. Huippu juttu on, että meidän ammattitaitoon luotetaan ja ymmärretään, että työrauha- ja kaytöshaasteita lähdetään korjaamaan kotoa!

  Itse jäin uutisointia lukiessa pohtimaan omaa ammatillisuuttani; mitä sellaista voisi tapahtua, että menettäisin tilanteen hallinnan täysin. Onneksi vielä toistaiseksi pää on kestänyt haastavatkin tilanteet, mutta mistä sitä koskaan tietää… Kaikista kipeimmin työuralla ovat sattuneet kommentit omasta olemuksesta ja ulkonäöstä. Raskasta on myös koittaa rakentaa luottamuksellista suhdetta nuoreen, joka kerta toisensa jälkeen osoittaa kaikin tavoin, että en ole hänen luottamuksensa arvoinen… Onneksi on saanut tehdä töitä monenlaisten lasten ja nuorten kanssa! Ja ne, jotka haastavat kunnolla, ovat niitä, jotka sitten myös muistaa! 🙂

  Jaksamista meille tärkeässä työssä! Ollaan ihmisiä toisillemme.

  • Reply Esko 17.10.2016 at 19:14

   Heippa LauraEl!
   Kiitos viestistäsi ja jaksamista myös sinulle!

 • Reply elli 17.10.2016 at 12:36

  Jäävuoren huippu, kulminaatiopiste, point of no return. Hermot pettää. Poljet jalkaa, kiljut ja huudat. Puhut vanhoista hyvistä ajoista. Solvaat oppilaittesi vanhempia. Et pysty rauhoittumaan. Pompit sinne tänne. Myöhemmin kerrot, että sinua on kiusattu koko syksy. Haluaisit, että kaikki olisivat hiljaa kun sinä opetat. Että jokainen lukisi vuorotellen, eikä kännyköitä käytettäisi. Et kestä sitä, että niillä on pipot päässä.
  Pääset otsikoihin. Niillä on puhelimet. Opetus on julkista. Sinä olet nyt julkisuudessa ja julkkis. Raivo-ope. Saat paljon ymmärtäjiä. Puhuvat kunnioituksesta. Että vanhempia ihmisiä pitäisi kunnioittaa. Että ei meidän aikaan ja kuritta kasvaneet. Ladon taakse ja remmistä ja sitä rataa.
  Mutta raivo-ope. Nyt on pipot ja hatut miehilläkin, sisälläkin, ulkonakin. Korvatkin suojattu. Toisin kuin ennen. Ja kunnioitus, sekin on muuttunut. Sokeasta vanhempien ja auktoriteetin kunnioituksesta kaikkien kunnioittamiseen. Ja arvaa mitä vielä! Ei se siihen lopu. Itseään pitäisi myös kunnioittaa. Luokan ainoan aikuisen, sinun Raivo-ope, olisi pitänyt ajoissa pyytää apua ja myöntää, ettet pysty. Olla ammatillisesti vahva ja myöntää, ettet saa haltuun kyseistä luokkaa.
  Ja viime tipassa, juuri ennen jäävuoren huippua, ottaa laukkusi ja poistua. Kääntyä takaisin, kohti rehtorin kansliaa vielä kun se oli mahdollista. Itseään ja oppilaitaan kunnioittaen.
  Olla yhteydessä koteihin. Keskustella sen laatikossa viihtyvän ja lattialla makaavan pojan ja ime munaa huutavan tytön vanhempien kanssa. Asettaa rajoja. Ja vähän myös ymmärtää. Niillä kukkii naamat, tippuu pallit ja kasvaa rinnat. Kainalotkin haisee ja sydän tykyttää kun se yks tietty vilkasee päin. Ihan lapsia vielä. Paljon opittavaa edessään.

  • Reply elli 17.10.2016 at 18:23

   Ps. Oon ite ala-asteen ope. Työssäni turvaan usein esimiehen ja kollegoiden apuun. Yhteistyössä on voimaa!

   • Reply Esko 17.10.2016 at 19:17

    Kyllä, näinhän Oaj:kin ohjeisti. Hae kollega luokkaan, luota heihin ja usko yhteistyön voimaan. Tsemppiä työhösi ja hyvää syyslomaa!!

  • Reply Esko 17.10.2016 at 19:16

   Kiitos Elli viestistäsi! Tärkeä näkökulma tämäkin ja hienosti rakennettu kommentti!

 • Reply Riikka 18.10.2016 at 22:45

  Mua kiinnostais tietää, mitä tapahtuis, jos ope kuvais näitä finninaamoja latomassa idiootteja vastauksia tai kaivamassa nokkaansa ja latais tämän kaiken skeidaan someen. Eli yritän kysyä, kuinka tasa-arvoinen nykyään on opettajan asema suhteessa oppilaaseen…

 • Reply Sade 21.10.2016 at 00:24

  Nää on ikäviä juttuja mutta hyvä että ajottain media nostaa näitä julkiseksi, miettiä, pohtia ja ehkä myös vaikuttaa.
  Ite työskentelen erkkana ja voin todeta että oppilasmatsku on muuttunut paljon vuosien aikana.
  On asioita joita saa tehdä ja on asioita joita ei. Kiusaaminen, haukkuminen, väkivaltaisuus on ehdoton EI.
  Nää oppilaat toimivat väärin. Heidän toimintaa ei voi puolustella. Se oli ala-arvoista, röyhkeää ja rumaa.
  Kaikki empatiat jokaiselle opettajalle ja koulunkäynninohjaajille.
  Vaikka tätä työtä tehdään isolla sydämellä , raja voi tulla jokaisella joskus vastaan.

  P.s. Tänne on tullut toinenkin Sade. Terveisiä !

 • Reply Tiia 25.10.2016 at 22:59

  Hei Esko! Ihan ensimmäisenä: kiitos mahtavasta blogistasi, sekä tästä kirjoituksesta – mah-ta-vaa!
  Itse olen koulunkäynninohjaaja, pääsääntöisesti ollut vain ala-asteella ja omat kokemukseni ovat olleet suhteellisen hyvät; suuremmilta kärhämiltä on säästytty, mutta kyllä osumia on siellä pienten lastenkin kanssa tullut sekä jopa nimittelyä. Tätä työtä tekevän on oltava niin pirun vahva henkisesti, että tätä jaksaa ilolla murtumatta. Mutta itse voin myös sanoa; rakastan työtäni, kaikenkaikkiaan. Jatketaan toisten opettamista, avustamista, ohjaamista ja vaikka äärimmäisyydessään maalitauluna olemisena. Silaus huumoria…???? ????

  • Reply Esko Kyrö 26.10.2016 at 13:23

   Heippa Tiia!
   Kiitos! Kyllähän tämä työ välillä kanttia vaatii ja maltillisuutta. Silaus huumoria, hieno lisäys loppuun. Mukavaa loppuviikkoa!!

  Leave a Reply

  Categories

  Archives