Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Vuosi 2016 oli oikean elämän pakohuonepeli

29.12.2016

Kävimme parisen viikkoa sitten pelaamassa ystäviemme kanssa pakohuonepeliä. Pelissä oli tarkoituksena ratkaista yhdessä erilaisia tehtäviä ja arvoituksia. Näitä ratkomalla oli mahdollisuus siirtyä pelissä eteenpäin ja selvitä pois huoneesta. Selvitä pois huoneista helpottuneena ja iloisena onnistumisesta. Vuosi 2016 oli minun elämäni oikea pakohuonepeli. Arjen todellinen Escape Room. Escape Room, josta en olisi todellakaan selvinnyt ulos yksin. Tämän pakohuoneen käsikirjoitus meni suunnilleen näin.

Istut maton päällä ja leikit tyttäresi kanssa. Leikissä Sylvanian Families perheen suklaapupu-Isillä on oma koti. Kodissa on uuni ja paistinpannu. Kodissa on surullinen suklaapupu-Isi. Isi, joka lopettaa leikin. Pakkaa urheiluvarusteensa Ikean siniseen kassiin. Antaa ison pusun ja sulkee oven perässään. Sinne oven taakse sulkeutui myös kaikki haaveet ja suunnitelmat tulevaisuudesta. Mielessä pyörii pakohuonepelin ensimmäinen arvoitus: Miten h######ä minä tästä selviän? Miten rakennan kaikki palaset taas aivan alusta? Ensimmäisestä huoneesta selviytymiseen on kysyttävä apua. Apua ihmiselle, jonka tunnekäsittelytaidot olivat ihan puhdas nolla. Nollalla alkoi myös psykiatrin ja psykoterapeutin puhelinnumerot.

Seuraavaan huoneeseen siirrytäessä onkin jo lumet sulaneet. Huoneessa on 30 neliötä. Huoneessa on eriväriset verhot ikkunoissa. Huoneessa on pieni keittiönurkkaus. Keittiönurkkauksen edessä on pieni taso. Taso, josta on hyvä hypätä pellehyppyjä sänkyyn. Pieni pellehyppääjä tekee pomppujaan ja nauramme. Nauramme yhdessä. Nauramme yhdessä, mutta yksin ei vielä naurata. Onneksi huoneessa on myös langaton bluetooth-kaiutin ja televisio. Tämän huoneen idea olikin opettaa pelaaja olemaan myös yksin. Yksin omien ajatustensa kanssa. Rakentaa pelaajasta vahva ja omilla jaloillaan seisova ihminen. Mielessä pyörii pakohuonepelin toinen arvoitus: Kuinka kauan ihminen elää pähkinöillä ja proteiinijuomilla? Oli kysyttävä apua läheisiltä ja kavereilta. Kavereilta, jotka olivat tukena ja veivät rokkifestivaaleille auringonpaisteeseen. Halasivat ja kuiskasivat korvaan: ” Sulla on kaikki hyvin. Jätkä on jo paljon paremmassa iskussa!”

Kolmas huone. Arki ja syksy. Kolmanteen huoneeseen siirryttäessä taustalle syttyy kirkasvalolamppu ja jalkaan on laitettava kumisaappaat. Kolmannessa huoneessa vuorokaudessa on noin kuusi tuntia valoisaa aikaa. Kolmannessa huoneessa sinut laitetaan myös töihin. Töihin työpaikkaan, jossa sinulla on todella hyvä olla. Työpaikkaan, jossa sinua pitävät virkeänä reilut kaksikymmentä iloista pientä ihmistä. Kotona sinua pitää virkeänä yksi pieni ihminen. Pieni ihminen, jonka kanssa ratkotte yhdessä erilaisia eskarivihosta löytyviä tehtäviä ja arvoituksia. Yhteinen sävel alkaa löytymään ja kolmannen huoneen idea olikin: Kuinka oppia hoitamaan uudenlainen vanhemmuus niin hyvin kuin mahdollista? Mielessä pyörii pakohuonepelin kolmas arvoitus: Haluaisin oman turvallisen kotisataman. Kuinka minulla koskaan on varaa ostaa asunto tästä kaupungista? Oli kysyttävä apua henkilökohtaiselta pankkineuvojalta. Pankin tarjoama kova hedelmäkaramelli suussa saan myöntävän lainahakemuksen. Puraisen kieleen, mutta selviän neljänteen huoneeseen.

Neljäs huone. Huone muodostuu kahdesta pienestä tilasta. Tilassa on kaikki uutta. On vaalea parketti ja kylpyhuoneessa led-valot. On pieni keittiönurkkaus ja pienelle ihmiselle suunniteltu salakaappi. Huoneet ovat täysin tyhjiä. Huoneisiin tulee rakentaa uusi elämä. Uusi elämä, jossa pelaajalla on hyvä olla. Pelaajalla, joka heilahti pois pelikentältään. Meni rajojen ulkopuolelle. Irtosi omalta pelipaikaltaan. Pelasi elämänsä vaikeimman kauden. Pieni ja muutama isompi pelaaja palauttivat tämän pelimiehen takaisin elämän parrasvaloihin. Tulevilla kausilla tämä pelaaja taas nauttii onnistumisista. Laulaa ja tanssii, mutta sisustaa ensimmäisenä. Mielessä pyöriikin neljännen huoneen arvoitus: Kuinka ihminen voi kävellä Ikeasta ulos ostamatta mitään?

Jään mielelläni tuonne neljänteen huoneeseen. Suurella mielenkiinnolla odotan minkälaisia arvoituksia tämä Escape Room vielä tuo tullessaan?

-Esko-

Comments (36)

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply TätiOOO 29.12.2016 at 19:55

  Hyvin kiteytetty (onkohan edes sana). Uusi vuosi uusi asunto uusi elämä. Vanhat tutut kaverit ystävät perhe js me lukijat. Ainakin mä tukena!

  Uuteenvuoteenuudessaiskussa!

  Täältä tullaan elämä!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:24

   Heippa TätiOO!
   Todellakin!! Täältä tullaan!! Aivan uudessa iskussa!!..:)

 • Reply Pauliina 29.12.2016 at 20:22

  Hyvä Esko, mahtavasti oot selvinnyt! Kiitos näistä elämänmakuisista teksteistä täällä blogissa, fanitan! ???? Onnekasta uutta vuotta!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:25

   Heippa Pauliina!
   Kylläpä, kyllä…:) Oleppahan hyvä. Onnekasta uutta vuotta myös sinulle!!

 • Reply Elbe 29.12.2016 at 20:39

  Tämä oli hieno. Upea kuvaus ja hienosti selitetty, helppo samaistua ja ymmärtää vaikka oma vuosi on ollut hyvin, hyvin hyyyvin toisenlainen. Ja miellyttävä lukeakin

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:25

   Hei Elbe!
   Kiitos ja oikein hyvää uutta vuotta sinulle!!…:)

 • Reply Katja 29.12.2016 at 20:47

  Ihana ja elämänmakuinen teksti 🙂

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:26

   Kiitos Katja!…:)

 • Reply Heli 29.12.2016 at 20:49

  No itkuhan tuosta tuli…hienoa, että ystävät, ammattiauttajat ja tietenkin oma lapsi auttoivat! Mieleen tuli omia ajatuksia vaikeista ajoista: Tunteet, joita ei edes tiennyt olevan olemassa. Pimeys, vaikka on valot päällä. Yksinäisyys, vaikka on ihmisiä ympärillä. Pelko, mitä jos palasista ei saa enää kasattua ehjää edes lähellekkään ehjää. Voimattomuus, entä jos ei jaksakkaan nousta. Vastuu, pysyä pinnalla lapsen takia. Ilman tätä kokemusta olisin kovin erilainen ihminen. Onneksi kuitenkin tuli ehjä, tuli onnellinen, tuli hyvä äiti. En tietenkään tunne sinua, mutta tuossa ylimmässä kuvassa sinulla on pilkettä silmäkulmassa, hyvä merkki 😀 joku pidättyväisyys on väistynyt tai olisikohan sinulla elämässäsi mahdollisesti ihastustakin ilmassa, ei toki tarvitse kertoa 🙂

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:27

   Heippa Heli!
   Tunnistan nuo kaikki luettelemasi asiat…Todella tunnistan. Pilkettä on hyvä saada hieman silmäkulmaan. Onhan elämä silloin lähtökohtaisesti rikkaampaa. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!!

 • Reply Inkuli 29.12.2016 at 21:03

  Onnea uuteen vaiheeseen!Oot kyllä selviytynyt tosi hienosti ja aina jaksat kaikesta huolimatta olla niin positiivinen ja muita kannustava.Respect! Ps. Tuparilahjaksi suklaata?

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:29

   Heippa Inkuli!
   Oi, kiitos! Mukavalta tuntui tämä kommentti ja minun suklaavarastot on täytetty seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Oikein räiskyvää uutta vuotta teitin poppoolle!!…:)

 • Reply Eevis 29.12.2016 at 21:55

  Huh, ihan kylmät väreet tuli tätä lukiessa. Aivan mahtava teksti! Oon sun suuri fani. Jatka samaan malliin????
  Terkkuja Lahesta ja kaikkea hyvää vuoteen 2017!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:29

   Oi, kiitos Eevis!
   Terkkuja Lahteen ja oikein hyvää uutta vuotta!!

 • Reply mom 29.12.2016 at 22:31

  Nyt kun alkaa uusi vuosi niin alkakoon myös uudet postausten aiheet. Toivon, että erostasi meidän lukijoiden ei enää tarvitse lukea, se on jo aikalailla käsitelty. Vähentyneet kommentoinnitkin sen kertonevat. Mutta uusista tuulista, niistä haluamme kuulla!

  • Reply lina 30.12.2016 at 07:55

   Toivon, että blogin pitäjä kirjoittaa jatkossakin juuri niistä aiheista kuin HÄN haluaa. Blogejahan ei ole pakko lukea, jos sisältö ei miellytä 😉 Puss puss

   • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:41

    Hyvää uutta vuotta sinulle Iina!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:31

   Heippa mom!
   Aiheet käsittelevät elämän eri sävyjä ja niistä tuntemuksista kirjoittelen, jotka ovat ns. päällä siinä hetkessä. Olen kiitollinen jokaisesta kommentista, oli niitä vähän tai paljon. Joten kiitos kommentistasi ja oikein hyvää alkavaa vuotta!!

 • Reply Uma 29.12.2016 at 23:07

  Heippa! Onnittelut uuteen, mahtavaan huoneeseen päättymisestä! Olet ansainnut sen!????
  Kiitos myös mukaansatempaisevasta blogista ja monipuolisesta sisällöstä. Rohkeasti kirjoitat vaikeistakin asioista ja huumori natsaa; hattua täytyy nostaa 🙂
  Kaikkea hyvää ja onnea uuteen vuoteen!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:42

   Heippa Uma!
   Tämä on hyvä huone. Kiitos ja oikein kiva, että tykkäät!! Kaikkea hyvää myös sinulle ja onnea uuteen vuoteen!!

 • Reply Maiju 30.12.2016 at 08:41

  Hieno teksti jälleen! Olen alusta asti ihaillut rohkeuttasi myöntää avun tarve itselle ja läheisillesi. Monet vetäytyvät tuossa tilanteessa vahvan kuoren taakse ja pakottavat itsensä selviämään yksin. Serkkuni on tällä hetkellä tuossa “ensimmäisessä huoneessa”, ja ohjasin hänet lukemaan blogiasi. Eilen hän soitti minulle ja kertoi, että tämä blogi on kuin suoraan hänen ajatustensa virtaa. Minä todella uskon Esko, että blogisi saattaa toimia monelle avaimena uuteen huoneeseen ja elämässä eteenpäin 🙂

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:41

   Moikka Maiju!
   Tämä viesti oli minulle henkilökohtaisesti todella tärkeä. Jos nämä tekstit antavat jollekin ihmiselle jotain voimaa. Se on upeaa ja haluan toivottaa serkullesi kaikkea hyvää ja avaimia huoneiden ratkomiseen!!…Mukavaa uutta vuotta!!

 • Reply Henna 30.12.2016 at 11:00

  Olipa hieno teksti! Tsemppiä uuteen vuoteen tulevan koululaisen isälle ja paljon onnea uuteen valoisaan kotiin!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 12:33

   Oi, kiitos Henna! Hyvää uutta vuotta sinullekin!!

 • Reply Heli 30.12.2016 at 14:22

  Niin ja tietenkin huippu hyvää uutta vuotta sinullekkin!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 21:47

   Kiiiitos!!!

 • Reply mummi 30.12.2016 at 15:01

  Toivon uusien lempeiden tuulien puhaltavan tulevana vuotena elämääsi kuten niistä näkyykin jo merkkejä.

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 21:48

   Kiitos Mummi! Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!!…:)

 • Reply minttu 30.12.2016 at 21:37

  Esko, onnea ja myötätuulta elämän purjeisiin uudelle vuodelle!!

  • Reply Esko Kyrö 30.12.2016 at 21:48

   Heippa!
   Kiiitos ja oikein hyvää uutta vuotta sinulle!!…:)

 • Reply Nippe 30.12.2016 at 22:50

  Olet hyvä tyyppi!
  Mitä parhainta olotilaa tästä eteenpäin!????

  • Reply Esko Kyrö 31.12.2016 at 01:01

   No, kiiiitos Nippe!!! Oikein hyvää uutta vuotta!!!…????

 • Reply Laura 30.12.2016 at 23:20

  Hieno kirjoitus!

  • Reply Esko Kyrö 31.12.2016 at 01:02

   Kiiiitos Laura ja oikein hyvääää uutta vuotta!!…????

 • Reply Veera 31.12.2016 at 07:36

  Tämä oli vuosi nolla.
  Se oli tässä. Taputeltu.
  Seuraava vuosi on ykkönen ja siitä aina vaan “etiäppäin”.
  Taakse on jääneet monet “ensimmäiset kerrat”, ensimmäinen loma sinkkuna tai kevätjuhlat eronneena, tai syntymäpäivät tai sukujuhlat.
  Ensi vuonna ne on jo kerran koettuja.

 • Reply Vuosi 2017 oli oikean elämäni pakohuonepeli. Viimeinen osa. | E2O 20.12.2017 at 19:17

  […] Suurella mielenkiinnolla odotan minkälaisia arvoituksia tämä Escape Room vielä tuo tullessaan? Näihin sanoihin päättyi vuoteni 2016 yhteenveto. Hyvä keino kiteyttää vuoden 2017 tapahtumat on hypätä jälleen oman elämän pakohuonepelin […]

 • Leave a Reply

  Categories

  Archives