KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Babler ja Edita
Vietimme lauantaina työpäivää leppoisissa merkeissä koulullamme. Saapuessani opehuoneeseen oli siellä maittava brunssi valmistumassa. Paprikaa pilkottiin ja salaatteja pestiin hymy huulilla. Siirryimme koulumme ruokalaan ja päivän herättelijänä toimi viisas mies, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Hän maalaili monotonisella, mutta mukaansatempaavalla äänellään kuvaa tulevaisuudestamme. Asioista, tiedoista ja taidoista, joita lasten ja nuorten olisi hyvä sisäistää koulun penkillä pärjätääkseen muuttuvan tulevaisuuden tuulissa. Mieleeni jäi pyörimään erityisesti seuraava asia: Emme me voi tietää minkälaisia töitä lapset tekevät tulevaisuudessa? Minkälaisia ammattinimikkeitä he naputtelevat työhakemuksiinsa?
Tästäpä näin alakoulun luokanopettajana ja tämän Editan yhteistyön siivittämänä aloin pohdiskelemaan minkälainen olisi juuri minun unelmien oppimateriaalini? Kuinka ainakin itse hyvinkin tiiviisti käyttämäni oppimateriaali mahtaa muuttua vuosien kuluessa? Edelleen nojaudun paljon siihen kaikille tuttuun opeoppaaseen ja lapsilla on ne kirjat siinä pöydillään. Juuri tällä hetkellä totean, että hyvä niin. Digitalisaation myötä on jo nyt tarjolla aika paljon kaikenmoista materiaalia myös sähköisessä muodossa, mutta kyllä minä olen sen kirjan kannattaja. No, kirjan ja digitalisaation sopivalla sekoituksella.
Alakoulussa opettavana koen, että kirja on se asia, johon on hyvä nojautua. Lasten nykymaailmassa on ympärillä niin paljon todella nopeasti vaihtuvia virikkeitä, joten kirjan äärelle on hyvä rauhoittua tekemään tehtäviä. Sinne ei synny mitään nappia painamalla. Sinne syntyy tekstiä tai numeroita ainoastaan itse sinne tuottamalla. Tämä perustaito on mielestäni ensiarvoisen tärkeä pohja, johon voi sitten lähteä rakentamaan niitä digitalisaation mukanaan tuomia rakenteita. Perusta täytyy kuitenkin rakentaa huolella ja keskittymiskyky, mikä mahdollistaa mitä moninaisempien rakennelmien luovan syntymisen.
Jos saisin juuri nyt käteeni esimerkiksi unelmieni matematiikan oppimateriaalin neljännelle luokalle, niin minkälainen se olisi?
- Mukaansatempaavat visuaalisesti tyylikkäät ja lasten maailmaa lähellä olevat hahmot
- Jokainen opetettava asia löytyisi myös esimerkiksi Youtubesta. Vieläpä jonkun suositun Tubettajan esittämänä. Tähän löytyisi suora linkki QR-koodin avulla aukeaman lopuksi
- Mukaan saisi sekoitettua sopivasti pelillisyyttä ja jonkinlaista seikkailua, myös painettuun materiaaliin
- Musiikkivideoita, joissa opittava asia toistuisi kertosäkeessä vähän liiankin monta kertaa -> korvamato
Kaikkia näitä löytyy varmasti etsimällä jo nyt. Jos ne olisivat kaikki niinsanotusti samassa paketissa, niin olisi kiva nähdä kuinka ne kaksinumeroiset kertojat alkaisivat sujumaan. Kaikki opettajat opettavat omalla tyylillään ja opetustyylejä sekä metodeita on siis varmasti miljoonia. Onko edes mahdollista tuottaa oppimateriaalia, joka vastaisi kaikkien tarpeisiin? Opettajien ja ennenkaikkea niiden tärkeimpien, eli oppilaiden.
Jos juuri sinä koet suurta paloa päästä kehittämään alakoulujen oppimateriaalia, niin lueppas seuraava hyvinkin tarkasti. Edita hakee riveihinsä liiketoimintapäällikköä ja haku on meneillään juurikin nyt.
“Editan tarina pidettyjen oppimateriaalien tekijänä jatkuu seuraavaksi myös alakoulussa. Haluamme tukea maailman parhaimpia alakoulun opettajia käyttäjäystävällisellä oppimateriaalilla, joka ruokkii uteliaisuutta, opettaa taitoja ja innostaa sekä oppilaita että opettajia.“
Lue TÄÄLTÄ lisää ja laita hakemusta menemään.
Ensiksi kerrotaan ykköset ja sitten…
Ihanaa viikkoa!
-Esko-
2 Comments
Tulevaisuudesta emme tiedä, mutta tietyt perusasiat todennäköisesti ovat ja pysyväät.
Hyvä lukutaito. Kun osaat lukea, voit oppia mitä tahansa. Kun vain osaat lukea, voit aina päivittää tietosi. Voit opetella leipomaan tai asentaa pyykinpesukoneen. Tai oppia kaiken vaikka siitä avaruudesta.
Heikolla lukutaidolla emme ole mitään.
Matematiikan perusteet. Kun osaamme laskea, tiedämme mitä teemme, eikä meitä voi huijata. Voimme laskea, että rahamme riittävät vuokraan ja tiedämme, onko viiden prosentin alennus paljon vai vähän. Osaamme laske, paljonko lankaa tarvitaan villapaitaan tai mitä maksaa tankillinen bemsaa.
Lepo, liikunta ja ravinto. Hyvät käytöstavat. Nämä vosivat olla ne asiat, jotka opetettaisiin sitten kotona valmiiksi. Tuolle rungolle kun rakentaisi, niin ei kovasti voisi pieleen mennä.
Näinhän se menee ja perusasiat kunniaan!!
Mukavaa syksyä!! 🙂