Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Perjantain vanhat: Kuinka paljon se luokanopettaja ihan oikeasti tienaa??

2.11.2018

Nyt ei enää kovin paljon ajankohtaisempaa Perjantain vanhaa olla, kuin tämä. Eilen oli taas se suuri “veropäivä”. En ole ihan varma mitä mieltä olen tuosta kyseisestä päivästä. Ja myönnän, kyllä minä itsekin eilen hieman niitä ansioita selailin. Olipa nuo omatkin viime vuoden tulot nostettu erääseen julkaisuun. Ehkäpä täytyy tehdä jossain vaiheessa taas tämmöinen kunnon “pätäkkäpostaus”. Nyt kuitenkin tällä…

///

Kuinka paljon naapurisi tienaa? Öö, en tiedä. Naapurini ovat oikein miellyttäviä ihmisiä ja taloyhtiössämme vallitsee mukava ja kollektiivinen meininki. Eilen oli taas se päivä, jolloin iltapäivälehdissä puhuttiin rahasta ja palkoista, joita eri ammattiryhmät tienaavat. En ole varma löytyikö tuota kappaleeni aloituslausetta lööpeistä, mutta joskus olen semmoisen jossain nähnyt ja se on mieleeni painunut. Raha ja palkkaus ovat takuuvarmoja asioita, jotka aiheuttavat keskustelua ja saattavat nostaa myös kateuden sävyttämiä fiiliksiä.

En ole koskaan kadehtinut ihmisiä, joilla on suuri taloudellinen pääoma. Jos jotain kadehtisin on ne ihmiset, joilla on suuri henkinen pääoma. Sitä, kun ei pysty edes rahalla laittamaan kuntoon. Sen olen jo tällä elämänkokemuksella oppinut. Itse työskentelen luokanopettajana. Tiesin jo opiskelemaan lähtiessäni etten tule koskaan kierimään suurissa rahasummissa. Tämän tietää varmasti jokainen alalla työskentelevä tai alalle opiskeleva. Ymmärsin myös sen realiteetin, ettei minusta olisi lääkäriksi, lakimieheksi tai osaksi suuren yrityksen johtoporrasta. Olen ammatissa, jossa olen mielestäni hyvä. Tulen toimeen lasten kanssa ja viihdyn työssäni. Minulla on virka ja säännöllinen kuukausipalkka tulee tililleni takuuvarmasti. Tämä on asia, jota arvostan todella paljon tässä tuulisessa, Yt-neuvotteluiden sävyttämässä yhteiskunnassamme.

Niin, se palkka. Opettajien palkoista liikkuu paljon eriäviä summia. Itse en tiedä tarkemmin muista kuin omastani eli luokanopettajan palkasta. Luokanopettajan ansioihin vaikuttaa monenmonta asiaa. Ikälisät, erityistehtäväkorvaukset, lisätunnit ym. Luokanopettajan peruspalkka Kuntatyönantajien OVTES:in mukaan pääkaupunkiseudulla on 2603, 34 euroa. Kyllähän siellä tilinauhassani oli tuo ihan sama summa. Itselleni on kertynyt jo kymmenen vuoden ikälisä, joka nostaa palkkaani jonkin verran. En edes tiedä ihan tarkkoja ansioitani, koska nuo muut lisät tulevat vasta lokakuun palkkaan. Kyllä se kuitenkin nousee tuonne reiluun kolmeentuhanteen euroon kuukaudessa.

Palkastani en ole koskaan jaksanut valittaa. En tietenkään laittaisi vastaan jos syksyllä käytävät neuvottelut ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen tavoiteohjelma opettajien palkkojen nostamiseksi onnistuisi. Tilanne on nyt kuitenkin tämä ja suurempien ansioiden toivossa olisi täytynyt valita koulutuspolku ihan eri tavalla. Elän tavallista elämää, johon rahani riittävät hyvin. Muutamista asioista joutuu tinkimään ja nämä ovat ihan tietoisia valintoja. Neliöt ja nähtävyydet tulevat ensimmäisenä mieleeni. Pääkaupunkiseudulla en voi asua suuressa asunnossa eikä Helsinki-Vantaan lentoasema ole kovinkaan tuttu paikka.

Mielestäni on hyvä, että lähiaikoina myös rahasta puhumisen kulttuuri on muuttunut. Tuntuu, että ihmiset puhuvat avoimemmin taloudesta ja siihen liittyvistä asioista. Luokanopettajan palkka on julkista tietoa, joskin siitä löytyy useita eri variaatioita. Eli tuolla ylempänä on nyt se ihan oikea luokanopettajan peruspalkka pääkaupunkiseudulla. Niin ja unohdin ihan täysin toisen palkkani. Olen todella onnekas, että minulla on myös tämä sivutyö, joka alkoi täysin nollapisteestä. Aloitin kirjoittamisen, koska pidän tästä kovasti. En oikein vieläkään osaa sisäistää, että saan kirjoittelusta korvausta. Joskus vähemmän ja joskus vähän enemmän.

Olisi mukava kuulla eri alojen palkkoja, niitä ihan oikeita ja realistisia. Heitetään siis haaste teille lukijoille. Kommentoikaa halutessanne.

Kivaa viikonloppua!!!

-Esko- ////

Kuvat: Amanda Aho

Comments (14)

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply neito 2.11.2018 at 21:23

  Olen koulutukseltani automaatiotekniikan insinööri (amk) ja teen suunnittelijan työtä suuressa suunnittelufirmassa, työkokemusta suunnittelutehtävistä mulla on vajaa 15 vuotta, ja palkkani 3600 euroa kuukaudessa.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:49

   Heippa Neito!
   Eli menee siis jo rutiinilla? Minut, kun laittaisi päiväksi sinun hommiisi, niin enpä kyllä yhtään mitään ymmärtäisi…:) Kivaa viikkoa!!!

 • Reply Emilia 2.11.2018 at 22:01

  Lakimies ja varatuomari, työkokemusta melkein 10 vuotta. Töissä julkisella sektorilla vaativassa ja vastuullisessa hommassa, palkka 5.300 euroa kuukaudessa. Sivutuloja sen verran että vuosiansiot on noin 70.000 euroa. Ihan hyvin tulee toimeen mutta elämä on kuitenkin aika tavallista, ei meilläkään paljoa matkustella ja kotikin on ihan tavallinen.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:47

   Heippa Emilia!
   Vaativasta ja vastuullisesta työstä tulee maksaakin kunnon korvaus. Tavallisuus kunniaan…:)

 • Reply Mirre 3.11.2018 at 00:04

  Sairaanhoitaja työkokemusta 10 vuotta, 2450€/kk, ja verojen jälkeen tilille ropsahtaa 1900€.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:46

   Mirre!
   Teet todella tärkeää työtä, arvostan!!

 • Reply S 3.11.2018 at 01:14

  Rakennusalalla työnjohtajana, työkokemusta näistä hommista noin 1,5 vuotta (aiemmin kyllä alalla työntekijätehtävissä reilut 5 vuotta) ja kuukausipalkka 3265 €. Siihen päälle matkakorvaukset ja useamman tunnin ylityöt per kuukausi, mitkä nostaa palkkaa sinne noin 4000 euroon.

  Tulot on ihan jees, varsinkin työkokemukseen nähden. Elämä on ihan tavallista, ehkä vähän jopa tuo opiskelijaköyhäily on jäänyt päälle. Ylityöt syö melko paljon vapaa-aikaa, joten kulutuskin keskittyy lähinnä noihin arjen pakollisiin menoihin.

  Enemmän kuin rahaa, mä kaipaisin aikaa. Tällä hetkellä oma työtilanne on kuitenkin sellainen, että 40h/viikko ei riitä, jos meinaa ne kaikki saada hoidettua. Tiedän kyllä, että ennemmin tai myöhemmin tilanne kääntyy toisinpäin, joten nyt täytyy vaan painaa hommia kun niitä on.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:45

   Nimenomaan S! Takoa, kun rauta on kuumaa kuulunee tämä kulunut sanonta..:) Köyhäilyasennehan on ihan hyvä. Jää vähän sinne sukanvarteen. Tuon, kun itsekin oppisi…:) Hauskaa viikkoa!!

 • Reply Sossu 3.11.2018 at 09:01

  Lastensuojelun sosiaalityöntekijänä kaupungilla palkka about 3400. Ikälisiä ei ole vielä kertynyt.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:43

   Arvokasta työtä teet!!

 • Reply Emy 3.11.2018 at 21:58

  Lasten opettamisesta tienasin pk-seudun ulkopuolella 2300 € (siihen vaikuttaa tunnit ja ekstra-dutyt, joita ekstroja minulla ei ollut) ja aikuisten opettamisesta pk-seudulla 3200 €. Minusta on edelleen uskomatonta, että paljon vaikeammasta työstä sain 900 € vähemmän. Mielenkiintoinen aihe. Tykkään avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.

  • Reply Esko 4.11.2018 at 20:41

   Moikka Emy!
   Itse tykkään täysin samoista asioista. Minkätyylistä aikuisopetusta teet? Jos saan tiedustella?…Kivaa viikkoa!!

 • Reply Emy 8.11.2018 at 19:35

  No nyt olen kotiäiti, mutta opetin kotokoulutuksessa maahanmuuttajia eräässä yksityisessä firmassa. Lapsia aikoinaan ihan peruskoulussa. Opetin sekä lapsille että aikuisille suomea 🙂

  • Reply Esko 11.11.2018 at 21:08

   Oi, hauskaa ja touhukasta kotiäitiysaikaa!…🙏🏻🙏🏻

  Leave a Reply