Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , ,

Painajaismainen yö ja ambulanssi pihaan

20.2.2022

Vähän jomottaa selkää. Ei mitään pahempaa. Tuttu vaiva jo vuosien takaa. Ei ole onneksi vähään aikaan ollut. Ohi se on aina mennyt ihan itsekseen, on ja on. Vaan nytpä ei mennyt. Heräsin yöllä vessaan ja siitäpä sitten alkoikin painajaismainen yö. Yhtäkkiä iski niin infernaalinen kipu alaselkään, että jalat pettivät alta. Tipahdin siihen vessan lattialle selälleni. En pystynyt tekemään yhtään mitään. Yksin, kello kolme aamuyöllä, puhelin noin neljän metrin päässä ja täysi toimintakyvyttömyys. Olin kyllä aika kusessa, kirjaimellisesti.

Tunnin makailin vessassa ja sitten lähdinkin kauhuelokuvista tutulla sormiraahaustekniikalla kohti sänkyä. Onnistuin kampeamaan itseni sängylle muutaman voimasanan johdattelemana. Mielessäni kävi jo tuossa vaiheessa, että pitäisikö nyt kutsua tänne ambulanssi? Eheei, En minä nyt halua jo valmiiksi kiireistä terveydenhuoltoa enempää kuormittaa. Kyllä tämä ehkä menee ohi, kun vain löydän oikean asennon. Neljän tunnin kattoontuijottelun jälkeen totesin, että ei se ehkä kyllä mene ohi. Kipu oli aivan järjetön ja aivastaminen sekä pienikin liike sai melkein kyyneleet silmiini. Särkylääkkeet olivat syöty.

Lääkäriin meno ja Esko Sakari ei ole kovin hyvä yhdistelmä. En kovinkaan helposti hakeudu hoitoon ja tämän piirteen olen isältäni perinyt. Useat ja useat ystäväni laittoivat viestiä, että nyt sinun on lähdettävä. He tarjosivat kyytiä sairaalaan, mutta ongelma oli se, että en kertakaikkiaan olisi pystynyt istumaan sitä automatkaa, saatika saanut ilman särkylääkkeitä kiemurreltua autoon sisällle. Nyt oli nöyrästi otettava puhelin käteen ja soitettava apua.

Ensimmäinen puhelu työterveyteen ja he ohjasivat suoraan soittamaan päivystykseen. Oli muuten ensimmäinen kerta, että kyseiseen paikkaan soittelin. Siis soitanko minä nyt sitten yksykskakkoseen? Tilaanko nyt siis itselleni ihan oikeasti ambulanssin tuohon hotellin pihalle? Ei siinä paljon vaihtoehtoja ollut. Soitin hätäkeskukseen ja selitin tilanteeni. Ymmärtäväinen hätäkeskuspäivystäjä ohjasi ajoneuvon antamaani osoitteeseen.

Vedin takin ylleni. Housuja en saanut jalkaani. Onneksi oli vain vähän pissaiset yöshortsit jalassa. Sisätossut ujutin jalkaani ja lähdin kävelemään tai siis etenemään jollain kävelyä muistuttavalla tekniikalla kohti ulko-ovea. Oli kyllä tuskainen taival. Ai v€%/u Ai s”#€%a. No, kohta saan ne kipupiikit pakaroihini sekä kunnon lääkereseptit. Tämän ajatuksen voimalla pääsin määränpäähäni. 

Astuin hieman nolostellen ambulanssin ovelle. He käskivät istumaan alas. Sanoin, että en oikein voi istua ja siksi teidät tänne kutsuinkin, että saisin kyydin makuuasennossa hoitoon tai ne piikit kankkuuni tässä paikanpäällä. Istu tuohon. No ei siinä sitten auttanut, kun istua tai yrittää istua. Korvastani mitattiin kuume. Kunnossa. Ja verenpaineet mitattiin. Kunnossa. Selkärankaa hieman kokeiltiin ja neuvottiin ottamaan särkylääkkeitä. Soittamaan tarvittaessa veljeltäni kyyti terveyskeskukseen ja sitten ohjattiinkin ulos autosta. Kipupiikkejä ei tarjottu, vaikka niitä yritin kysellä. Jos tulee ulosteet hallitsemattomasti tai virtsaaminen ei onnistu, niin ota uudestaan yhteyttä. Näihin sanoihin loppui keskustelumme. Hieman äimistyneenä jäin seisomaan siihen loskaan sisätossut sekä ne vain ehkä liian vähän pissaiset shortsit jalassani.

Kinkutin takaisin huoneeni lattialle makaamaan, koska pehmeä sänky ei ollut enää mahdollinen. Hotellin henkilökunta toi ovelleni särkylääkkeitä ja vähän syötävää. Miten ihanasti ajateltu. Sain varattua ajan yksityiselle lääkäriasemalle. Otin maksimaalisen annoksen särkylääkkeitä, että pystyn istumaan tai siis makaamaan tai siis olemaan toukkana ihanan ystäväni tarjoaman automatkan Munkkivuoren Pihlajalinnaan. 

Palvelu oli aivan ensiluokkaista. Todella mukava lääkäri tutkaili tilannetta ja ohjasi minut suoraan kipupiikeille hoitajien huoneeseen. Määräsi kunnon lääkkeet ja neuvoi tulemaan uudestaan, jos tilanne ei näillä yhtään helpotu. Piikit tulivat molempiin pakaroihini. Viereisestä apteekista tuli mukaan pussillinen lääkkeitä. Tuosta käynnistä tuli todella hyvä mieli. Onneksi menin ja onneksi minulla on vakuutus.

Nyt infernaalinen kipu on poissa. Lääkkeiden voimalla voin tehdä pitkiä rauhallisia kävelylenkkejä, koska liikkeen voima on aivan uskomaton. Olenkin toistanut tässä seuraavaa kaavaa: Lääke, kävely, unet, lääke, kävely, unet. Pikkuhiljaa täältä tullaan ja tässähän alkoi sopivasti hiihtolomakin. Olisi se toki voinut hieman paremmissa merkeissä startata, mutta sen vessamakaamisen jälkeen en nyt lähde enää mistään valittelemaan. Nyt voin jo kävellä. Tuntuu aika ihanalta.

Ovat nämä selkävaivat kyllä aikamoisia. Urheilen todella paljon, joten nyt se olisi jo viimeistään tajuttava, että lihashuolto ja venyttely kannattaisi lisätä ohjelmistoon.

Mukavaa alkavaa viikkoa!!

-Esko-

Comments (8)

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pia Lindberg 20.2.2022 at 19:45

  Aah, noista sun stooreista ja kertomuksesta tuli oma kokemus mieleen. Tiedän niiin ton tunteen ja kivun. Mä muutama vuosi sitten kävin postilaatikolla ja ajattelin siinä samalla tuupata lumikolalla vähän pakkaslunta. No, kipu iski ja siihen putosin. Eipä siinä muuta mutta olin sisävaatteissa ja pakkasta päälle 25 astetta. Matkaa ovelle n.20m. Samalla sormiraahaus taktiikalla ovelle, polviin ei voinu laskea painoa, joten yhdellä jalalla työnsin. Eka soitto miehelle et mitä teen, sit yhdelle kaverille joka totesi ettei saa mua autoon. Sit uusi soitto miehelle joka sanoi että soita ambulanssi. Naapuri tuli yleisavaimella auttaa mulle kengät jalkaan. Mä kyllä onneksi pääsin ambulanssin kyytiin ja sain piikit pakaraan sekä reiteen lisäannoksen. Ja tikkusuorana apteekkiin. Joten todellakin, I feel you. Omt fyssari, lääkkeet ja liike, niillä se lähti.

  • Reply Esko 23.2.2022 at 16:43

   Heippa Pia!

   Ohkaisesti kuulostaa tutulta tuo kertomasi. Vähän liiankin on tuoreessa muistissa.

   Liikkeen ja (lääkkeen) voima on uskomaton, aivan uskomaton.

 • Reply Selätön 20.2.2022 at 19:52

  Ihmettelitkin jo kovasti instan puolella, miksi ambulanssi ei suostunut ottamaan sinua kyytiin. Ambulanssin henkilökunta arvioi kuljetustarpeen lakiin kirjatuin kriteerein ja koska et tarvinnut sairaanhoitoahoitoa tai valvontaa kuljetuksen aikana (vrt. esim. sydäntapahtuma, hengitysvaikeus, tajuttomuus) sinua kehotettiin – ihan oikein – hakeutumaan päivystykseen muilla keinoin.
  Ambulanssissa on toki myös kipulääkettä, mutta varsinaisesti he eivät ole lääkettä kohteeseen tuova yksikkö. Kipulääkkeitä väärinkäyttää tässä maassa niin moni ”ei oikeasti kipeä”, että kynnys ”piikkien” jakamiseen on ymmärrettävästi korkea. Ja hyvä niin.
  Eli ei siinä mitäön henkilökohtaista ole, vaikkei yksikkö kyytiin ottaisikaan. Sellaiset ne ohjeet vaan ovat.

  Et olisi päässyt päivystykseen ehkä henkilöautolla, mutta tulevia (tai toivottavasti ei tulevia) kertoja varten kannattaa muistaa paaritaksit. Ne ovat takseja, joissa asiakas voidaan kuljettaa perille makuuasennossa. Tilataan ja maksetaan kuten muutkin taksit.

  Vaikka ei se selkäpotilaan paikka siellä päivystyksessäkään aina kovin kiitollinen ole, niin saa sinne aina mennä. Ottavat kyllä kipeän vastaan. Buranalla sielläkin kivunhoidon aloittavat, mutta joskus olen jopa lääkäriin törmännyt 😉

  • Reply Esko 23.2.2022 at 16:44

   Kiitos Selätön infosta. Tietää sitten toimia oikein seuraavalla kerralla. En ole meinaan paaritaksista ikinä kuullutkaan.

   Ihanaa loppuviikkoa!! 🙂

 • Reply Marjo 22.2.2022 at 14:25

  Hävettää sanoa, mutta halleluja yksityinen terveydenhuolto! Rahalla saa ja hevosella pääsee, on tullut todettua moneen kertaan. Itselleni ei ole tullut vakuutusta otettua, ehkä pitäisi. Viime talvena kun loukkasin itseni ja jouduin sairaalahoitoon, olin niin tyytyväinen, että se tapahtui matkalla töihin ja pääsin vakuutuksen piikkiin yksityiseen sairaalaan, jossa hoidon taso oli joka taholla oikein mainiota. Ei tullut kertaakaan olo, että valitan pienestä tai vien jonkun aikaa turhaan. Apua sai aina nopeasti ja tehokkaasti.

  Tsemppiä Esko selkäsi kanssa! Miehelläni on ollut sama tilanne kahdesti, joten olen vierestä seurannut lumbagotuskaa.

  • Reply Esko 23.2.2022 at 16:45

   Kiitos Marjo ja terveisiä miehellesi!

 • Reply Tuulia 11.3.2022 at 00:26

  Feel you! Selkävaivat ovat tuttuja, ja itse päädyin leikkauspöydälle asti pari vuotta sitten. Helpotti paljon, ja sen jälkeen liike ja kehonhuolto ovat olleet parhaat kaverit arjessa. Olen myös oppinut, että selkä- ja rankavaivoissa heikoin tai liikkuvin kohta ottaa kuormituksen vastaan. Jos kropassa on joku muu kohta jumissa, kuormittuvat alaselkä ja kaularanka helpoiten. Edellisillä akuuteilla kerroilla opin, että taksissa voi omalla vastuulla matkustaa maaten. Yllättävän hyvin toimi myös bussilla meneminen, kun istuu polvien päällä ns polvi-istunnassa. Se on alaselkäkivuissa paljon selkäystävällisempi asento kuin tavallinen istuminen. Toivottavasti et joudu näitä enää miettimään, ja pääsit selkäkivuista eroon.

  • Reply Esko 15.3.2022 at 16:23

   Oiiiiiih, kiitos viestistäsi.

   Kyllä sitä kehonhuoltoa nyt vaan tartteisi alkaa tekemään. Myönnän, siinä olen luokattoman laiska.

   Juuri nyt taas tuntuu kaikki niin hyvältä, että tulee se kuolematon illuusio, kunnes taas…Noh toivottavasti ei.

   Kivaa viikkoa!! 🙂

  Leave a Reply