Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Rahasta, kun innostui puhumaan…

26.9.2017

Rahaa, massii, pätäkkää, tuohta ja niin edelleen. Viime viikolla raha- ja talousasiat olivat hyvin vahvasti otsikoissa. Itsekin niitä silmäilin ja innostuin niistä hieman naputtelemaan. Kiitos teille kaikille kirjoitustani kommentoineille. Teitä oli paljon ja oli upeaa huomata ihmisten avoimuus myös raha-asioista puhuttaessa. Lehdissä esitellyissä ansioissa oli pääosin käytetty mediaaniansioita, jotka saattavat hieman vääristää niitä oikeita lukuja. Niinpä olikin mukava lueskella vastauksianne ja saada ihan oikeaa kuvaa eri alojen palkoista.

Minulle tuli palkkakirjoitukseni jälkeen muutamia kyselyjä, että paljonkos sillä kirjoittelulla sitten oikein tienaa? Tästä saatavat tulot ovat hyvin vaihtelevia. Tähän on hyvin vaikea antaa tarkkaa vastausta mutta sanotaan ärsyttävän ympäripyöreästi näin, että muutamasta satasesta, muutamaan tonniin kuukaudessa. Olen todella onnekas, että minulla on mahdollisuus tehdä luokanopettajan duunin lisäksi tätä mukavaa sivutyötä.

Opetan tällä hetkellä kuudetta luokkaa ja täällä pääkaupunkiseudulla olemme kiitollisessa asemassa, koska kaikilla kutosilla on mahdollisuus päästä tutustumaan maailman parhaan koulutusinnovaatio-palkinnonkin voittaneeseen Yrityskylään. Oppilaat pääsevät toimimaan yhden päivän oikeassa miniyhteiskunnassa ammatteineen, vaaleineen, kokouksineen, pankkilainoineen ym. Olen päässyt muutaman kerran Yrityskylässä vierailemaan. Se on kyllä todella hieno ja ikimuistoinen päivä, myös aikuiselle. Puhuimmekin eräällä tunnilla hieman palkasta ja mihin se aikuisen saama palkka oikein pääosin sirpaloituu? Tunnin jälkeen sitä itsekin mietti, että mihin minä oikein sen kuukausipalkkani yleensä käytän:

 • Asuminen. Hankin tietoisesti mahdollisimman nopeasti oman asunnon, koska Helsingin korkeiden vuokrien takia koin, että tämä on järkevä ratkaisu. Korkeita ovat myös asuntojen hinnat ja varsinkin yksin asuntoa etsiessä meinasi aika monta kertaa tulla suru puseroon. Olen turvallisuushakuinen mies ja suojasin lainani seitsemän vuoden korkoputkella. En tiedä oliko järkevä ratkaisu, mutta nyt ainakin tiedän lähes tarkalleen asumiseen menevän summan kuukausittain seuraavan seitsemän vuoden ajan. Onkin uumoiltu, että korkojen nousu olisi hyvinkin mahdollista lähivuosina. Saapa nähdä.
 •  Netti-, puhelin-, vakuutus- ja muut pakolliset kulut. Nettiliittymät ovat Suomessa hyvin edullisia ja siitä voi olla kyllä todella kiitollinen. Samoin puhelimeen löpöttely on tässä maassa hyvinkin kohtuullisen hintaista. En tiedä kuinka kauan tämä trendi jatkuu, mutta ainakin toistaiseksi tämä on oikein kuluttajaystävällinen asia. Vakuutusten kanssa olen ollut hieman laiskanpuoleinen. OAJ:n kautta minulla on muutamia vakuutuksia ja autovakuutuksen olen ottanut joskus aikoinaan. Nämä oletettavasti kannattaisi keskittää samaan yhtiöön tai ainakin tehdä hieman täsmällisempi kilpailutus.
 • Pikkumimmin virikkeellinen eläminen.
 • Auto. Hankin juuri uuden menopelin, koska kilometrit ovat lisääntyneet lähiaikoina melkoisesti. Löytyi todellinen helmi ja mahdollisuutta ei voinut jättää käyttämättä. Autoilen nykyisin paljon, jopa hieman liikaa. Sain neuvoteltua järkevän maksusuunnitelman eikä autoilun osuus nouse kuukausitasolla liian korkeaksi.
 • Harrastukset eli kuntosalikortti. Liikunnasta maksan enemmän kuin mielelläni. Juokseminen on lähes ilmaista ja joukkuelajit alemmissa harrastesarjoissa ovat myös onneksi todella edullisia.
 • Vaatteet ja ulkona syöminen. Ostelen vaatteita kausittaisesti ja hyvin usein suosin erilaisia ystävämyyntejä. Helsingissä asuvana näitä kyseisiä tapahtumia on tarjolla paljon ja varsinkin syksy on hyvää aikaa bongailla huippumerkkejä todella huokeaan hintaan. Ulkona syön liikaa. Yksinollessani teen ruokaa todella harvoin. Tämä on asia, jossa voisin hieman petrata. Rakastan niin paljon hyvää ruokaa ja varsinkin jonkun muun tekemänä.
 • Säästäminen. Yritän laittaa kuukausittain edes pienen summan säästöön. Joskus se onnistuu ja joskus ei. Joku on  sanonut, että ainakin yhden kuukausipalkan verran olisi hyvä olla puskuria yllättäviä kuluja varten. Sen tavoitteen olen saavuttanut.

No, noihin sitä ainakin menee. Niin ja tuoksukynttilöihin. Syksyssä eräs parhaista asioista on ehdottomasti pimeät illat ja kynttilöiden polttelu.

Kynttilät siis palamaan ja viltin alle!

-Esko-

Comments (6)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Outi 26.9.2017 at 21:42

  Minusta on hienoa, että puhut raja-asioistakin suoraan. Meillä eniten rahaa menee asumiseen, vuokra, netti, sähkö, bussiliput, lasten harrastukset. Siinähän noita jo olikin.
  Mukavaa viikkoa sinulle Esko!

  • Reply Esko Kyrö 26.9.2017 at 21:53

   Iltaa Outi!
   Kiitos, samoin sinulle ja mukava, että tykkäät. Nuo mainitsemasi ja kirjoittamani asiat ovat varmasti juuri niitä menoja, joihin ne palkat useimmiten humahtavat…????????

 • Reply anna-liisa 26.9.2017 at 22:27

  Et ole ainakaan aikaasi edellä!

 • Reply Esko 26.9.2017 at 22:39

  En, en. Elän aina ja ikuisesti näemmä vuotta 2015…✌????

 • Reply Heli 27.9.2017 at 20:17

  Olipa hauska tietää bloggaajankin palkka-asiat, se on hienoa että silläkin saa hieman lisäansiota. Jäin miettimään, että onko siihen laskettu mukaan näiden tarvikkeiden rahallinen arvo esim. puhelin, tv jne. Omat rahat vie auto ja sen älyttömän kallis vakuutus ja se toinen auto, (onneksi vain vähän) vuokra, harrastukset, päiväkotimaksu, puolen vuoden välein saa uusia käytännössä koko lapsen vaate/kenkävaraston, polvessa on reikiä lapsella jatkuvasti, joten housuja ostan sitten koko ajan, polvessa olevat reiät ei onneksi omissa housuissa haittaa 🙂 sitten perusjutut (puhelin, netti) lisäksi talvella sähkölasku on todella suuri verrattuna kesäaikaan. Kenkiä meinaa tarttua kaupasta itselle mukaan…

  • Reply Esko Kyrö 28.9.2017 at 23:24

   Kyllä Heli, reiät omissa housuissa ei haittaa. Muotiakin taitaa olla nykypäivänä. Kulut kuulostavat hyvinkin tutuilta…:) Joo, kyllä noista lisäansioista voi olla todella kiitollinen, todella. Ei ole laskettu mukaan. Telkkari on mennyt omasta pussista…:) Oikein mukavaa viikonloppua!!

  Leave a Reply