Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, ,

Ottaisitko pillerin?

27.2.2019

Ottaisitko pillerin? Pillerin, joka parantaisi keskittymiskykyä ja unenlaatua, vähentää stressiä ja listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkälle. Olin tänään koulutuksessa kuuntelemassa mielenkiintoista luentoa liikkeen ja oppimisen yhteydestä, sekä kännykän käytön yhteydestä lasten keskittymiskykyyn. Ja toki myös aikuistenkin. Niin, ei semmoista pilleriä ole olemassakaan. Hyvä ja ehkä hieman raflaava vertauskuva luennoitsijalta. Se pillerihän on liikunta ja liikkuminen, jonka oheisvaikutuksia ovat kaikki alussa luettelemani. Itsekin olen useasti kirjoitellut, että yksi asia mistä en kertakaikkiaan löydä yhtään yhtään negatiivista asiaa on liikunta. Liike on lääke, vai miten se meni?

Yksi suuri asia, joka vaikuttaa ihmisten aivotoimintaan löytyy lähes jokaisen suomalaisen taskusta. No, sehän tietysti matkapuhelin. Matkapuhelin ja sen mukanaan tuoma ärsyketulva lataa aivot helposti ylivirittyneeseen tilaan ja tällä on suora vaikutus keskittymiskykyyn. Tutkimuksen mukaan ihmiset avaavat kännykän keskimäärin 28 kertaa päivässä ja ”milleniaalit” noin yhdeksän kertaa tunnissa. Osa tästä availusta on ”pakonomaista”. Täytyy tarkastaa, onko tullut viestejä, tykkäyksiä ym.

Luvut kuulostavat minun korvaani vielä jopa hieman alimitoitetuilta. Ja se hetki on varmasti jokaiselle tuttu, kun se kännykkä unohtuu kotiin tai akku pääsee loppumaan. Olo on koko ajan vähän ”ontto” ja silloin on vaikea keskittyä täysillä asioihin, vaikka se keskittymistä heikentävä tekijä onkin kotona. Aika erikoinen laite.

Takaisin liikuntaan. Väistämättä elämässä tulee vastaan hetkiä, kun elämä hieman potkii päähän ja asiat jyskyttävät siellä takaraivossa negatiivisessa valossa. Tuntuu, että kaikki kasaantuu ja alat maalailemaan jo niitä kaikista pahimpia uhkakuvia. Nyt tulee täydellinen epäonnistuminen. En selviä tästä. Ja juuri noissa tilanteissa ainakin itselläni paras keino on laittaa lenkkareiden nauhat kireälle ja lähteä ottamaan kunnon hiki päälle. Siinä hikoillessa asiat jotenkin loksahtelevat kohdilleen ja ne alkavat saada siedettäviä mittasuhteita.

Suihkun jälkeen sitä usein toteaa, että kaikki varmasti järjestyy. Tänään luennolla tähän ajatukseeni tuli ihan tieteellistä tukea ja ovatpa muuan Darwin ja Einsteinkin viritelleet aivojaan kävelylenkeillään. Ja olipa Socrateskin saman liiton miehiä. Ei siis ihan uusi juttu tämä liikunnan virkistävä vaikutus.

Kyllä on ajoittain todella piristävä kuunnella viisaita ihmisiä ja laajentaa omaa ajatteluaan tieteellisesti tutkitun faktan kautta. Tänään aihe oli vielä todella lähellä sydäntäni. Sain myös selitystä sille miksi minusta tulee täysin sietämätön ihminen, jos en pääse tarpeeksi urheilemaan. Eskon aivot yksinkertaisesti tarvitsevat liikuntaa.

Virkeää iltaa!!

-Esko-

// Lähde: Fysiikan lehtori, Aivot liikkeelle kirjan kirjoittaja Hannu Moilasen luento Messilässä 27.2.2019 // Kuva: Jere Lehtonen //

Comments (2)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Täti 27.2.2019 at 20:05

  Tänään ois tarvinnut nyrkkeilysäkkiä töitten jälkeen. Hakata asiat ulos. Sen sijään tuöin kotiin ja vietin illan kännykän kanssa. Huoh.

  Mutta onneksi ei töissä tartte istua koneella niin vähän vaihtelua..

  Hyvä kirjoitus, jatka samaan malliin!

  • Reply Esko 27.2.2019 at 21:57

   Eikun täti säkin ostoon! 😊
   Joo, kyllä sitä on hyvä välillä ottaa vaan iisisti vaikka sen kännykän kanssa.
   Kiitos, kiva kuulla! 🙏🏻

  Leave a Reply