Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , ,

Iskä, mitä maailmalle tapahtuu? Näin voit kompensoida omaa hiilijalanjälkeäsi

25.4.2019

Näin kysyi tyttäreni minulta. Aika vaikea ja niin kovin kattava kysymys. En minä siihen oikein osannut vastata. Toivottavasti sille tapahtuu vain ja ainoastaan hyvää. Pieni tyttöni on hyvin kiinnostunut ilmastonmuutoksesta. Hän seurailee, katselee ympärilleen ja mietiskelee pienessä mielessään tämän asian ympärillä tapahtuvia asioita. Oli iloinen, kun vanhempi pikkuserkkunsa oli osallistunut nuorten ilmastomarssille. Ei hänelle varmasti hiilinielut, hiilijalanjäljet tai hiilidioksidipäästöt ihan konkreettisesti avaudu. Eivät ne konkreettisesti avaudu kyllä minullekaan. Se avautuu, että jotain tälle asialle on tehtävä ja ilmastonmuutos on ihan todellinen ja maailmaa uhkaava asia.

Oman lapseni ja muutaman vaikuttavan puheenvuoron kautta olen itse herännyt tämän asian edessä. Jotain on todella tehtävä, mutta miten minä sen voin tehdä? Kuinka minä voin ottaa vastuuta ja antaa oman panokseni tälle asialle? Olin kuuntelemassa tulevaisuustutkija Ilkka Halavan luentoa. Tämä avasi silmiäni entistä enemmän. Kuuntelin Antero Vartian puheenvuoron hänen ja tiiminsä lanseeraamansa ilmastonmuutoksen vastaisen säätiön julkistamistilaisuudesta. Tämä avasi silmiäni entistä enemmän. 

Päässäni on ollut ajatus, että enhän minä nyt pienenä suomalaisena voi asialle oikein mitään tehdä. Tämä on aivan väärä ajatusmalli. Minulla pienellä suomalaisella ei ole ollut mitään konkreettista asiaa, kuinka voisin toimia ja ottaa vastuuta omista tekemisistäni. Toki sen tiedostan millaisilla valinnoilla voin vaikuttaa asiohin. Yksityisautoilen, ostan heräteostoksia, syön lihaa jne. Näitä pystyn vähentämään, mutta näistä en ihan helposti tule kokonaan luopumaan. Antero Vartia tiimeineen on tehnyt upeaa työtä ja tuonut mahdollisuuden ihmisille kompensoida omaa hiilijalanjälkeään. Heidän säätiönsä kautta minulla on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja kompensoida omia valintojani elämässä.

Tutustuin heidän nettisivuihinsa ja lueskelin, kuinka asia käytännössä toimii. Maksan kuukaudessa omaan hiilijalanjälkeeni verrattavissa olevan summan. Tämä summa (minun kohdallani 10e/kk.) ohjautuu heidän kauttansa täysimääräisesti tehokkaisiin keinoihin hiilidioksin vähentämiseen ilmakehästä. Maksan Netflixin kuukausimaksua, maksan Spotifyn kuukausimaksua nyt maksan hyvin mielelläni kuukausimaksua, jolla kompensoidaan omaa tähän maailmaan synnyttämääni hiilijalanjälkeä. Tämmöistä konkretiaa minä olen kaivannut. En sitä, että ihmiset vouhottavat ja syyllistävät toisiaan erinäisistä elämänvalinnoista. Nyt jokaisella meillä on mahdollisuus antaa oma panoksena ilmastonmuutoksen torjuntaan. 

Eilen tämä vasta julkaistiin ja uskon, että tästä tulee todella suuri juttu. Niin ainakin toivon.    

#compensateandchill

-Esko-

// Kuvat 1 ja 2: Jere Lehtonen //

Comments (4)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Iida 25.4.2019 at 21:28

  Tutustuin samaan saittiin ja olin myyty! Anteron hankkeet ovat aiemminkin olleet ilmaston hyväksi, ja toimineet hyvin. Oma hiilijalanjälkeni oli todella alhainen, jopa kolme kertaa pienempi kuin keskiverto suomalaisen (kyllä, tästä paukutan henkseleitä ihan ylpeänä!) niin silti lähden mukaan tähän hankkeeseen. Mahtavaa Esko että kirjoitit jutun tästä, toivon että mahdollisimman moni lukija ottaa osaa myös.

  • Reply Esko 25.4.2019 at 21:40

   Moikka Iida!
   Juuri tämmöistä olen kaivannut. Mahdollisuus pienen kynnyksen vaikuttamiseen. Hyvin voit henkseleitä paukutellakin. Innostuin tästä itsekin paljon ja toivottavasti tämä muitakin innostaisi. Antero Vartian olen pari kertaa tavannut, en siis tunne yhtään, mutta vaikutti oikein rehdiltä ukkelilta. Mukavaa iltaa!!

 • Reply Ina 26.4.2019 at 23:09

  Kiitos vinkistä! 🙂 Täytyy tutustua tähän paremmin. Ainoa “huono” puoli jonka näin heti keksin on se että joku ehkä kokee että kunhan maksaa niin voi huoletta jaktkaa maapalloa kuluttavaa elämäntyyliään? Vai analysoinkohan liikaa kun itse mietin tosi paljon mitä minä voin tehdä vähentääkseni hiilijalanjälkeä? Hieno asiahan tuo on! 🙂

  • Reply Esko 28.4.2019 at 19:36

   Heippa Ina!
   Tänään olikin aiheesta Hesarissa iso juttu. Itse en halua nähdä tätä “anekauppa”-ideana, vaikka joku näin toki saattaa nopeasti ajatella. Ihmisten järkevät valinnat plus tämä olkoon hyvä lähtökohta. Hienoa päivää!! ☀☀

  Leave a Reply