Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Missä sinä olit tetissä? Jaa missä?

16.10.2019

Juuri ennen syyslomaa oli koulullamme kaksi reipasta tettiläistä tutustumassa työelämän kiemurohin. Siinäpä ahkeran kaverin touhutessa luokassani aloinkin muistelemaan omia tet-aikoja. Niin, siis tet-lyhenne tulee sanoista työelämään tutustuminen ja tietääkseni kuuluu ehkä hieman kunnasta riippuen jokaisen oppilaan yläkoulutaipaleelle. Niin se kuului minullakin, Lahden Yhteiskoulua poikaluokalla käyneelle Esko Sakarille. Edelleen ihmettelen tämän poikaluokan pedagogista tarkoitusta. Keneltä lie voisi tarkastaa?

Tässä on vuosien saatossa saattanut tulla hieman värikynää tähän tet-muistooni, mutta jotenkin näin se meni. Menimme ystäväni kanssa tutustumaan Lahdessa toimivaan Oululaisen tehtaaseen. Sinne peltikaappeihin jätimme ulkovaatteet ja yhtäkkiä näytimmekin hyvin kokeneilta leipureilta hatut päässämme. Työkuvaan kuului pullapitkojen letitys. Kyllä, siellä istuimme rivissä ja letitimme pullapitkoja. Taikinakoneesta tuli kolme pötkylää, jotka sitten oli tarkoitus letittää paistovalmiiksi.

Tämä saattaa olla legendaa, mutta muistaakseni linjaston päässä istui pitkomestari, joka tarkasti lettien täydellisyyden. Minun ja kaverini pitkoja ei uskoakseni lähtenyt kenenkään suomalaisen kahvipöytiin. No, tulipa ainakin harjoiteltua. Jouduin kyllä opettelemaan uudestaan, kun tyttäreni hiuksia yritin letitellä noin 25-vuoden tauon jälkeen.

Toisena hommana muistan taitelleeni valkoisia leivoslaatikoita. Juuri niitä, joihin esimerkiksi ne herkulliset bebe-leivokset pakataan. Parhaat muuten saa juuri tuolta myymälästä, jonka portailla kuvassa istun. Noita samoja portaita pitkin talsin silloin finninaamaisena teinipoikana leipurihommiin.

Aloittelevaa ysiluokkalaista leipuria kiinnosti kyllä tuossa ikävaiheessa huomattavasti enemmän ihan muut pullat ja taikinan vaivaamiset. Ei osunut tämä ammatti uravalintaani, mutta hyvä, että on tullut tuommoinenkin asia tässä elämässä koettua. Ja aina Lahdessa nykyisen Fazerin ohi ajaessa nämä muistot palailevat mieleen. Vieläköhän on lettilinjasto pystyssä vai onko automaatio ajanut tämänkin asian ohitse?

Olisi kiva kuulla teidän tet-kokemuksia ja onko joku löytänyt tuolta jaksolta kipinän nykyiseen ammattiinsa? Vai, onkohan niin käynyt koskaan?

Loma on hyvä!!

-Esko-

Comments (14)

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Nimetön 16.10.2019 at 21:44

  Kyllä vain, saman alan hommissa oltiin työelämään tutustumassa kuin mihin lopulta yliopistosta paperitkin vuosia myöhemmin saatiin.
  Päiväkodissa.
  Ja tiesin jo silloin, että omalla alalla ollaan.

  • Reply Esko 17.10.2019 at 13:08

   Wau! Nämä on juurikin hienoja ”tarinoita”. 👌🍁

 • Reply Outi Krimou /Outi´s life 16.10.2019 at 23:09

  Yläasteella olin tet:ssä silmälasiliikkeessä. Käytin viikon asiakkaiden aakkostamiseen ja siivoamiseen. En saanut sysäystä siirtyä optikoksi, mutta aakkostaminen sujuu edelleen hyvin 😂
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Esko!

  • Reply Esko 17.10.2019 at 13:10

   Kiitos! Samoin sinulle Outi. 🍁 Aakkostaminen on tärkiä taito ja hyvä, jotta on ollut käyttöä opeilla.

 • Reply Anne h 17.10.2019 at 11:30

  Olin muutamissa harjoittelussa… parturi kampaamoissa , kehitysvammaisten avustaja luokassa
  Ja viljelystilalla 🙂 porkkanan pakkaajana ja kuussia istutin.
  Ei tullut ammattia noista.. 🙂

  • Reply Esko 17.10.2019 at 13:11

   Hyvissä paikoissa olet Anne ollut. Itselläkin koulu-ura alkoi kehitysvammaisten parista. Mistäpä se ammatti sitten tuli?

 • Reply Anne 17.10.2019 at 20:13

  Siivous ala tuli.. 🙂

  • Reply Esko 18.10.2019 at 10:24

   👌👍🏻

 • Reply Kati 18.10.2019 at 00:06

  Lahdessa Alex Parkissa siivosin hotellihuoneita. Kesätyön siitä sain, mutta oli ehkä yksi kamalimmista työpaikoista ikinä. Siivousfirman pomo oli vähintäänkin pelottava ja palkka niin rankasta työstä lähes ilman taukoja oli huimat 6,67€/h. Ei ole ikävä 😀

  • Reply Esko 18.10.2019 at 10:25

   Alex Parkin yökerho olikin legendaarinen. Ei olisi tuntipalkallasi sieltä edes Ville Vallatonta saanut tilattua. 🤷🏼‍♂️😀

   • Reply Emma 24.10.2019 at 13:13

    Haha.. olin päihdevieroitus-kodissa tetissä ja täysikäisenä baarissa tiskin takana. Ja siitä taas töihin päihdekuntoutukseen. Hieman ristiriitaista ehkä…

    • Reply Esko 25.10.2019 at 15:46

     Heippa Emma!
     Siinäpä sitä näkee vähän kaikkia puolia kyseisestä aihepiiristä. Oikein mukavaa viikonloppua!! 🙂

 • Reply Marjo 18.10.2019 at 10:02

  Just eilen mietin omia ysiluokan tet-harjoitteluitani, joista viikon olin ravintolan keittiössä ja kaksi viikkoa puutarhalla. Kahden viikon pätkä piti minullakin olla leipomossa, mutta enpä päässyt leipomoon, kun löytyi yllärinä salmonella. Sainpa selityksen usean viikon takaiselle vatsataudille.
  Sen koommin olin kyllä pari vuotta töissä ravintola-alalla, mutta lopulta päädyin minäkin luokanopeksi.

  • Reply Esko 18.10.2019 at 10:26

   No, sieltä on Marjo tultu monen mutkan ja vieläpä salmonellan kautta samalle alalle. Hyvää syyslomaaaaa siis!! 🍁

  Leave a Reply