Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, ,

Älä lue niitä keskustelupalstoja!

12.9.2021

Monilukutaito on asia, joka on sisällytetty uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen yhdeksi lohkoksi. Monilukutaito kätkee sisäänsä useita eri osa-alueita, joista yksi on medialukutaito. Nykymaailmassa kasvojemme eteen tulvii useista eri vastaanottimista tietoa, jota täytyisi osata suodattaa. Mikä on totta? Mikä ei? Kuinka suhtaudun ympärillä velloviin asioihin ja miten ymmärrän lukemaani tekstiä tai katselemaani visuaalista hyvin nopeaan tahtiin vaihtuvaa näytöstä.

Minulla on oma blogi. Minulla on oma Instagram-tili. Ne ovat minun kanaviani viestiä erilaisia asioita. Minulla on oikeus kirjoittaa omasta elämästäni juuri mitä haluan. Juuri mitä haluan, loukkaamatta muita ihmisiä. Teillä lukijoilla on oikeus ymmärtää kirjoittamani tekstit juuri haluamallanne tavalla.

Nykytekniikka mahdollistaa myös hyvin impulsiivisen viestinnän. Kiihtyneessä tilassa on helppo istua näppäimistön eteen ja kirjoittaa juuri mitä mieleen juolahtaa. Varmasti kaikille on joskus näin tapahtunut, että esimerkiksi ystävän kanssa riidan keskellä Whatsapp-viestiin saattaa lipsahtaa muutakin kuin pelkkä savua korvistansa päästävä hymiö. Viesteillä on aina myös vastaanottaja, vaikkei sitä ihan aina muistaisikaan läppäriä tai puhelimen näyttöä näpytellessä. Yleensä tällä vastaanottajalla on myös tunne-elämä ja sydän.

Muistan edelleen hyvin Iholla-sarjamme psykologin sanat. Älä lue niitä keskustelupalstoja! Kyllähän minä niitä menin lukemaan ja lähtökohtaisesti uteliaana ihmisenä lueskelen aina ajoittain itsestäni aloitettuja keskusteluja, joiden määrä on kyllä vähentynyt huomattavasti ja hyvä niin. Edelleen kuitenkin tasaisin väliajoin löydän oman nimeni mitä kummallisemmista keskusteluketjuista.

Kyllä sitä välillä ihmettelee, miksi nimeni aivan tahtomattani nousee hyvin outoihin mysteereihin, joita oman elämänsä salapoliisit sitten tosina ratkovat. Minä olen avoin ihminen ja kovasti toivon, että minulta voisi suoraan asioita kysellä. Kyllä minä kaikkeen itseeni liittyvään voin vastailla. Ihan kaikin mokomin.

Tämänikäisenä ukkelina ja Iholla-ryöpytyksen kokeneena osaan suhtautua näihin loukkaaviin ja negatiivisiin kommentteihin melkoisen neutraalisti. Päivittäin teen työtä kiusaamisen kitkemisen ja hyvän ryhmähengen rakentamisen kanssa. Eihän ilkeyttä ja huonoa käytöstä voi koskaan pitää hyväksyttävänä. Se ei saa muuttua itsestäänselvyydeksi, mutta kaikki elävät elämäänsä omalla parhaaksi valitsemallaan tavalla. Elämä on oppimista ihan kaikille meille. Itse opin tämmöisiä hienoja sanoja lempianimaatioelokuvani itseensä uskovalta jänikseltä.

 Kukaan ei pysty kaikkeen ja kaikki tekee virheitä, mutta sehän tekee meistä tasapuolisia. Mitä enemmän opimme ymmärtämään toisiamme, sitä ainutlaatuisempia meistä tulee…

– Judy Hopps, Zootropolis-

Mukavaa alkavaa viikkoa!!

-Esko-

// Teksti: Muokattu omasta kirjoituksestani.//

// Kuva: Olli Laine //

Comments (6)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply blabla 13.9.2021 at 22:56

  Jokaisella on oikeus julkaista elämästään juuri sen verran kuin haluaa. Mutta tiedon puute synnyttää inhottaviakin juoruja. Niitä räävitään Seiska-lehden otsikoita pienimuotoisemmin ympäri somea anonyymisti.

  Ihmisiä kummastuttaa, miksei isyys (huom: ei lapsi!) näyttäydy somessasi nykyään mitenkään. Vaikka et olekaan tuntemattomille lukijoillesi tilivelvollinen yhtään mistään, tällaiset muutokset aiheuttavat väistämättä reaktioita. Ja ihminen tuppaa paikkaaman puuttuvia tietoja omilla tulkinnoillaan ja kuvitelmillaan…

  • Reply Esko 19.9.2021 at 20:00

   Iltaa blabla!

   Kyllä, ymmärrän asian oikein hyvin. Tein linjauksen, että tuota osa-aluetta en enää täällä käsittele. Toivon, että ihmiset asian ymmärtävät ilman sen suurempia omia tulkintojaan.

   Lapseni on tärkeä osa elämääni, mutta ei sosiaalisen median elämääni.

   Ihanaa viikkoa!

 • Reply A 15.9.2021 at 10:46

  Kuinka usein näet omaa lastasi nykyään?

  • Reply Esko 19.9.2021 at 19:54

   iltoja A!

   Tämä on osa-alue, jota en täällä blogissani tai somessani enää käsittele. Toivon, että ihmiset tämän ymmärtävät.

   Lapseni on tärkeä osa elämääni, mutta ei sosiaalisen median elämääni.

   Ihanaa viikkoa!

   • Reply A 19.9.2021 at 22:01

    Moikka! Kiitos vastauksesta! Ymmärrän hyvin, tämä on vaan asia mitä eri keskustelualueilla spekuloidaan, eikä vähiten sen takia että toinen osapuoli tästä tilanteesta tekee puolittain asiasta ulostuloja, mitkä lisää spekulaatiota. Hyvää syksyä 🙂

    • Reply Esko 19.9.2021 at 22:57

     Kiitos, samoin sinulle. 🌿

  Leave a Reply