Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

…niin lempeää ja tasaista ajoa

25.5.2017

Kaupalllinen yhteistyö: Suomen Blogimedia ja Nissan

Sähköauto. Sähköauto miehelle, jolla ei ole minkäänlaista tietämystä asiasta. Kyllä kiitos, tämän parin kuukauden mahdollisuuden otin vastaan todella suurella mielenkiinnolla. Muutettuani uuteen asuntooni on autoiluni lisääntynyt huomattavasti. On ollut liian suuri kiusaus hypätä autonrattiin, kun autopaikkani sijaitsee noin metrin päässä ulko-ovestani. Viime ajat olen huristellut Nissan Leafilla, täyssähköautolla. Sähköautoilu on asia, josta ihmisillä on varmasti todella paljon olettamuksia ja niin on ja oli minullakin. Jo muutaman viikon tutustuminen sähköautoiluun on kuitenkin jo kumonnut muutamia olettamuksia.

”Niin, tuo on kuitenkin vähän erilainen kuin ne mopoautot?” Näin kysyi eräs työkaverini. Sähköauto on ihan oikea auto. Auto, joka kulkee todella ketterästi ja kiihtyy jopa paremmin kuin oma autoni. Ajaminen on todella lempeää ja tasaista. Ja mikä oudointa täysin äänetöntä. Tämä tuntui aluksi todella kummalliselta, mutta nyt siihen on jo tottunut. Työkaverini esittämä olettamus siis kumottu.

”Vitsi, jos tuo akku nyt loppuu…” Muutamina ensimmäisinä päivinä en voinut keskittyä oikein muuhun kuin mittaristossa sijaitsevan akkuprosentin tuijottamiseen. Tein vain hyvin tarkasti harkittuja reittivalintoja ja pelkäsin jatkuvasti yllättävää akun tyhjenemistä. Akku ei ole loppunut. Ei ole läheskään loppunut. Nyt osaan jo nauttia ajamisesta ja luotan täysin ystävääni akkuprosenttinäyttöön. Hän pitää sanansa. Hän kuluu tasaisesti kaupunkiajossa. Nopeuksien noustessa kovemmiksi on hänelläkin suurempi tarve hävitä, mutta ei, ei hän yllättäen lopu. Täydellä akulla huristelee kaupunkiajossa noin 200 kilometriä. Oma olettamukseni ja pelkoni siis kumottu.

”Lataaminen on hankalaa ja latauspisteitä ei ole saatavilla.” Tähän en voi antaa vielä kokemusta muusta kuin pääkaupunkiseudulla ajelemisesta. Täällä latauspisteitä on saatavilla todella runsaasti. Esimerkiksi omalle työmatkalleni osuu jo kolme latauspaikkaa ja kuntosalini parkkipaikaltakin löytyy yksi. Lataamismahdollisuuksia on erilaisia. Pikalaturi lataa akun 80% noin puolessa tunnissa. Kahvikuppi tai hamppariateria, niin akku on lähes täynnä. ”Normaalilla” sähköautolaturilla lataus kestää muutaman tunnin ja verkkovirrasta akun lataaminen täyteen kestää huomattavasti kauemmin. Jos omistaisin tolpallisen autopaikan( suunnitteilla pihallemme), niin olisi kyllä äärimmäisen kätevää. Auto yöksi laturiin ja aina olisi aamulla akku sadassa prosentissa. Tätä olettamusta en voi vielä kumota. En ole ajellut vielä muissa kaupungeissa enkä ole kerennyt vielä heittää yhtään pidempää matkaa laina-Leafillani.

Tämä muutaman viikon kokemus on ollut hyvin positiivinen. Kaupunki- ja työmatka-ajossa sähköauto on ollut todella kätevä. Lataaminen on ollut mutkatonta ja lataamispaikoilla on ollut mukava keskustella kokeneiden sähköautoilijoiden kanssa heidän kokemuksistaan. Lähes jokainen ihmettelee sähköautojen minimaalista näkyvyyttä liikenteessä. Varmasti on useita, useita ja useita asioita, jotka tähän vaikuttavat. Asia on vielä sen verran uusi ja mainitsemiani ennakko-olettamuksia pyörii vielä ihmisten mielissä. Itsellänikin pyörii vielä mielessä se ensimmäinen pidemmän reissun heittäminen. Matkaa täytyy hieman suunnitella ja ennakoida kahvipaussit semmoisille huoltoasemille, joista löytyy tuo pikalaturi. Matka Helsingistä lähimpiin suuriin kaupunkeihin onnistuu tällä legendaarisella yhden pikalaturipysähdyksen taktiikalla.

Legendaarista oli myös aikoinaan Lahessa pyörittää rundia. Eli ajella autolla ympäri Lahtea. Bassot hakkasivat niin kovaa, että takapenkillä piti istua Peltorit päässä. Lahen miehelle on juurtunut selkärankaan nautinto iltaisesta autolla ajamisesta. Enää ei bassot hakkaa, vaan nykyään nautin suuresti autolenkeistä hämärtyvissä, kesäisissä illoissa. Hyvät musiikit soimaan, sähköauto alle ja baanalle. Baanalle ilman huolta polttoainekustannuksista. Baanalle ilman huolta tärykalvojen vaurioitumisesta.

On ollut erittäin mukavaa tutustua sähköautoilun maailmaan. Tämä on asia, joka aivan sataprosenttisen varmasti on tulevaisuuden juttu. Juttua tulen kirjoittamaan myös tämän testijakson päätyttyä. Varmasti paljon viisaampana ja enemmän asiasta tietävänä.

Minkälaisia ajatuksia sähköautoilu teissä lukijoissani herättää?

Aurinkoiselle baanalle!

-Esko-

Comments (10)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Janita 25.5.2017 at 21:37

  Ihanaa tietää, ettei ilta-ajelut välttämättä ikinä lopu “aikuistumisen” myötä. Mä voisin vaan aina istua autossa. Tai ajaa. Ikää tulee kuitenkin syksyllä se 23 v 😀

  • Reply Esko Kyrö 25.5.2017 at 22:33

   No ei lopu Janita, ei…Ei huolta, eikä pelkoa moisesta…???????????? Tiedä sitten tuosta “aikuistumisesta”…????

 • Reply Muffin 25.5.2017 at 22:57

  Ei ole kokemusta sähköautoilusta mutta autoajelu kauniissa kesäillassa, se on parasta ☺️ Sen tiimoilta kävin rakasta kärryäni tänään tervehtimässä ❤️

  • Reply Esko 26.5.2017 at 18:35

   Hyvä Muffin!
   Kannattaa joskus kokeilla myös sähköautoa, mielenkiintoinen kokemus…:) Kaunis kesäilta ja autolenkki, toimii ja toimii. Mukavaa iltaa!!

 • Reply Heli 26.5.2017 at 15:51

  Varmaan soveltuu kaupunkiin tuo sähköauto. Itse ajan reilut 50 000km vuodessa, (en kuitenkaan ole myyntitykki) niin ei just sähköauto ole omalla ostoslistalla. Itsellä autoilu tuo vapauden tunteen ja työpäiväkin hurahtaa nopeasti 🙂

 • Reply Esko 26.5.2017 at 18:37

  Moikka Heli!
  No, kyllä. Ainakin tämän pienen kokemukseni perusteella soveltuu kaupunkiin enemmän kuin hyvin. No, sinä se ajelet todella paljon, mutta mikäs on ajellessa jos siitä pitää. Mukavaa iltaa!!

 • Reply aann 27.5.2017 at 21:26

  Heti kun ne keksivöt vähän kestävämmät akut. Ympäristön kannalta ihan ehdoton ja tämän prioriteetin pitäisi olla ykkönen, meitä kun on täällä meidän jälkeemmekin. Mutta koska en osaa suunnitella ja minulla on aina kiire joka paikkaan, niin alle 200 km latausväli on vielä liikaa elämää hankaloittava. Mutta heti, kun ne keksivät sen paremman akun sitten ostan. kiva, että näillä kampanjoilla tehdään asiaa tutuksi ihmisille, tulevaisuutta todella.

  • Reply Esko Kyrö 29.5.2017 at 22:05

   Iltaa Aann!
   Kaupunkiajoon tuo säde riittää oikein hyvin ja totta, pidemmät matkat ja extempore-reissut hieman suunnittelua. Kyllä, tämä kampanja oli todella kiinnostava ja lähdin siihen mukaan kyllä suurella mielenkiinnolla. Toivottavasti tämmöisen peruspulliaisen kokeilut tuovat asiaa tutummaksi. Kivaa viikkoa!!

 • Reply ram 31.5.2017 at 11:37

  Kiinnostava aihe kyllä, josta harmillisen vähän puhutaan.

  • Reply Esko Kyrö 31.5.2017 at 13:30

   Kyllä, todella kiinnostava. Uskoisin Ram, että keskustelut tämän aiheen ympärillä tulevat lisääntymään ja lisääntymään.

  Leave a Reply