Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Olisinpa tiennyt

31.5.2018

Olisinpa tiennyt. Nämä kaksi sanaa ovat tänään tulleet vastaan erinäisissä blogeissa. Päivän Helsingin Sanomissa oli Maaret Kallion koostama juttu aiheesta, jossa hän kannustaa #olisinpatiennyt-haasteen kautta aikuisia kohtaamaan nuoren minänsä. Mitä haluaisit sanoa itsellesi sinne vuosien taakse? Omassa työssäni kohtaan päivittäin lapsia ja nuoria. Luokassani istuu monta oppilasta, monista eri lähtökohdista. Kaikilla on omia haaveita ja unelmia, omia vahvuuksia ja heikkouksia. Toivon, että kaikille siellä luokassani istuneille ja istuville löytyisi se oma polku, jota seurata. Juuri se omien unelmien ja haaveiden polku, ei kenenkään muun.

Entäs se Esko? Mitä haluaisin sanoa hänelle? Roaccutanin kanssa aknea vastaan taistelevalle leveisiin farkkuihin pukeutuneelle nuorelle pojanklopille. Sen tiedän ettei se Esko jaksa lukea hirveän pitkiä tekstejä läpi. Kolme etsivää taisi mennä juuri ja juuri. Hän oppii parhaiten auditiivisesti ja omien muistiinpanojensa kautta, joten koostankin nämä sanomiseni lyhyesti ja ytimekkäästi ranskalaisilla viivoilla:

 • Ei sinun vielä tarvitse tietää mikä sinusta tulee isona. Sen varmasti tiedät, että vaikka rakastat urheilua, et sillä todennäköisesti tule itseäsi elättämään. Käy koulua ja pyri suoritumaan siellä oman tasosi mukaisesti. Kuuntele opettajiasi. Opettaja voi olla ihan hyvä tyyppi, vaikkei siltä aina tuntuisikaan.
 • Pyri hankkimaan itsellesi hyvä pohja vieraiden kielien opiskelulle. Tulevat olemaan tulevaisuudessasi hyvin tärkeitä. ACDC tai ABBA- yhdistelmät kuunteluissa eivät lähtökohtaisesti johdata niihin parhaisiin tuloksiin. Jos mahdollista, ole rohkea ja lähde kielikurssille, kuten isompi veljesi.
 • Ole rehellinen ja pidä kiinni lupaamistasi asioista. Valkoisten valheiden-käyttämiskulttuuri ei johda mihinkään hyvään.
 • Ole avoin ja älä kasaa sisällesi pahaa oloa. Etsi ja löydä lähellesi edes yksi ihminen, jolle voit purkaa niitä eteesi tulevia vaikeita asioita. Oli hän sitten isä, äiti, veli, valmentaja, ystävä, opettaja. Ihan kuka vaan. Ei ole rohkeutta esittää teräskuorella varustettua superteiniä.
 • Opi käsittelemään myös negatiivisia ja vaikeita tunteita. Tulet niitä sataprosenttisen varmasti elämässäsi kohtaamaan. Kohtaa ne, älä juokse karkuun ja yritä piilottaa niitä hammasta purren hymysi taakse.
 • Naura itsellesi ja usko huumorin voimaan.
 • Älä pidä mitään itsestäänselvyytenä.
 • Ole hyvä ystävä ja vaikka sinua kohtaan käyttäydyttäisiin julmasti ja itsekkäästi, älä toimi itse niin. Yritä ymmärtää, vaikka se on varmasti äärimmäisen haastavaa.
 • Opi pyytämään ja antamaan anteeksi, aidosti.
 • Opi sanomaan ei.
 • Opettele kehumaan itseäsi ja löydä itsestäsi niitä hyviä ja positiivisia puolia. Se tulevien työhaastattelujesi vaikein kysymys.
 • Talouspuolen vinkkinä noudata isäsi ja äitisi ohjetta. Saat nyt tuon kaksikymppisen. Kaikkea ei tarvitse käyttää.
 • Pidä kiinni liikunnallisesta elämänasenteestasi. Tulee olemaan kultaakin kalliimpi voimavara.
 • Joukkueurheilu ja pukukoppi antaa sinulle hyviä eväitä elämään. Lainaa polvisuojateippiäsi myös sille hiljaiselle kolmoskentän pakille.
 • Ihastu ja pussaa. Pullonpyörityksessä Pudasjärven jalkapalloturnauksessa tehtävänä tullut kaksi minuuttia huulet yhdessä viereisen majoitusluokan tytön kanssa antoi tähän hyvät lähtökohdat.
 • Rakasta.
 • Usko itseesi.
 • Katso tuo alla oleva aivan mielettömän hyvä videoleike siitä Philipsin kuvaputkitelevisiosta. VHS:n kannessa lukee: Sinun tarinasi.

Eskolta Eskolle.

Comments (2)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ilona 31.5.2018 at 21:46

  Aivan älyttömän hyviä mietteitä, joihin voin kyllä osittain itsekin samaistua.

  Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

  • Reply Esko Kyrö 1.6.2018 at 17:23

   Onpa Ilona kiva kuulla!!..:)

  Leave a Reply