Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , , ,

Toiselle tarpeeton voi olla toiselle lahja

7.11.2019

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Babler ja Tori

Parrakas vaaleatukkainen herrasmies haroo hiuksia keinutuolissaan ja pohdiskelee mielessään. Olisiko jo aika kokeilla jotain tuoretta näkökulmaa? Satoja vuosia olemme tonttujen kanssa täällä joulupajalla nikkaroineet uusia lahjoja, toteuttaneet niitä miljoonia toiveita ja poseeranneet erinäisissä julkaisuissa kimalteen ja valkoisten nietosten keskellä. Voisipa tarjota tonttuapulaisillenikin hieman rennompaa duunia näin joulukuun lähestyessä. Jos kokeilisimmekin tänä vuonna toimittaa lahjaksi kierrätettyä ja käytettyä tavaraa? Ei tarvitsisi tonttujenkaan aina hiki hatussa uutta rakentaa. Vaan, miten minä sen asian näille ahkerille vanhoihin kaavoihin juurtuneille apulaisilleni esitän? 

Korvatunturilla alkaa yt-neuvottelut. Toljanteri lomautusuhan alle. EI! Joulupukki joukkoineen huomioi kestävän kulutuksen avainajatuksella: Toiselle tarpeeton voi olla toiselle lahja – laitetaan yhdessä hyvä kiertämään. JOO, se kuulostaa hyvältä. Voi saunatonttukin lähteä Toljanterin kanssa viettelemään joulua jonnekin toivomaansa lämpimään lomakohteeseen. Muori jää kyllä tänne. Punakuono hurauttaa sinne ekologisesti kauramoottorillaan muutamassa tunnissa. 

Parrakas vaaleatukkainen herrasmies haroo hiuksia sohvallaan ja pohdiskelee mielessään. Se olisi taas kohta edessä vuosittainen joululahjarumba. Näin iän karttuessa on lahjaperinne kokenut täydellisen u-käännöksen. Aikoinaan sitä veljen kanssa kisailtiin kummalla oli suurempi lahjakasa ja vähemmän niitä tylsiä pehmeitä paketteja. Nykyään ne pehmeät paketit ovat hyvinkin tarpeellisia ja suurin nautinto tulee siitä, kun voit muistaa läheisiä jollain pienellä tai suuremmalla paketilla. Tänä jouluna kääntyykin Esko Ekopukin joululahjahankinnoissa  täysin uusi sivu.

Saan ottaa osaa Torin joulukampanjaan, jossa ajatellaan joulun hankinnoissa fiksua ja kestävää kuluttamista. Tori, tuo Suomen suurin vertaiskaupan markkinapaikka sai kampanjansa tiimoilta minutkin kysymään itseltäni: Miksei joululahja voisi olla second hand? Niinpä, miksipä ei? Tänä jouluna tulen hankkimaan ainakin osan lahjoista Torin valtavista valikoimista.

Isä vastaa aina joululahjatiedusteluihin vakiolla: Mulle ei tarvitse sitten mitään ostaa. Äiti samalla tavalla, mutta Joensuun murteella: Miulle ei tarvitse sitten mitään ostaa. Veljeni kanssa meillä on sanaton sopimus, että mitään ei osteta, mutta silti siellä kauhtuneessa lahjasäkissä aina jotain löytyy. Heille on aina yhtä vaikea keksiä mitään paketteja. Tällä kertaa suuntaan Toriin ja etsin heille sitä kautta jotain erilaista. Jotain mikä on toiselle tarpeetonta, mutta heille toivottavasti tarpeellista.

Ympäristöasiat ovat vahvasti tapetilla. Tämä Torin kampanja osuikin hyvin optimaaliseen saumaan ja olen siinä innolla mukana. Tästä torstaista eteenpäin aloitankin säännöllisen Toritorstain tuolla Instagramini puolella (@eskokoo). Tervetuloa siis seuraamaan Esko Ekopukin erilaisia joululahjahankintoja. Ainakin mahdolliset paketointistoorit tulevat olemaan varmasti koomisia. Miten ne kaikki muut onnistuvat niissä visuaalisesti maailman upeimmissa tuotoksissaan? Yhtään ei jää ryppyjä kulmiin. Teipitkin vertikaalisesti täysin suorassa.

Voisitko sinä kuvitella hankkivasi second hand- joululahjoja?

Jouluuuu on jo ovella. Ei, ei on tässä vielä onneksi hetkinen aikaa.

-Esko-

// Kuvat: Olli Laine //

Comments (14)

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Ina 7.11.2019 at 19:11

  Tietysti! 🙂 Mutta harmi kyllä kaikki eivät niitä arvosta joten osa lahjoista pitää joko hankkia uutena. :/ Yritän tavaran sijaan antaa itsetehtyjä herkkuja.

  • Reply Esko 7.11.2019 at 21:21

   Hyvä Ina!
   Herkut toimivat aina. Josko sitä tämmöisten tempauksien kautta saisi kierrätetty tavara myös arvostusta? Saapa nähdä. 🎅🏻

 • Reply Veera 8.11.2019 at 06:22

  Mielettömän hyvä aihe! Myös itse tehdyt herkut ovat jees. Ja yhdessä tekemislahjat 👍

  • Reply Esko 8.11.2019 at 06:38

   Huomenta Veera!
   Joo, todella hyvä ja tärkeä aihe. Onneksi pääsin mukaan ja saan tämän tehdä. Yhdessä tekemiselle myös iso plussa, herkuista puhumattakaan. Kivaa viikonloppua! 💎

 • Reply Veera 8.11.2019 at 14:56

  Olen jo muutaman vuoden suosinut second hand -lahjoja. Ennen ne olisivat varmasti herättäneet enemmänkin kummastusta, mutta kyllä täällä maapallon yltäkylläisyyden kolkassa aika on jo näille kypsä!

  Ihania lahjahankintoja tulee tehtyä mm. SPR:n Kontissa. Oikein hyvällä tuurilla sieltä on löytynyt mm. siskolle samanlaiset joululasit, joista lapsuudenkodissa aina joimme glögiä. Sellaisia ei enää mistään uutena olisi voinut ostaakaan. Niissä oli tarinaa ja joulun tunnelmaa, eikä lahjan rahallinen arvo ollut mikään pääjuttu.
  Lisäksi kirppiksiltä on löytynyt lahjaksi muitakin vanhoja astioita. Lähinnä juuri sellaisia, jolla on jo joku tarkna tai yhtymäkohta lahjan saajan menneisyyteen. Yksi ystäväni keräsi tietynlaisia juomalaseja, joten hyvään hintaan löytäessäni ostin hänelle sellaisia.
  Lapsuudenystävälle löysin samanlaisen 80-luvun muistipelin, jollaista lapsena pelattiin tunnista toiseen.
  Myös hyviä kirjaytöjä olen tehnyt, lähinnä omille lapsilleni. Ihan sellaisia tunnettuja tatuja ja patuja. Lukemattomiakin. Ehkä koku toinen on saanut lahjaksi joskus useamman samanlaisen?

  Itse olen jo siivoillut myös kaappeja joulua varten ja tykittänyt torin täyteen kohteita. Vähän tämä postin uhkaava lakko hidastaa tavaran toimittamista osoitteesta toiseen, mutta kyllä ne jouluksi vielä ehtivät. Torista löytyy kyllä paljon uuttakin tavaraa mm. käsin neulottuja villasukkia.

  Toivoisin, että useampikin lahjan hankkija muistaisi enologiset lahjavaihtoehdot. Samoin toivoisin, että useampi joulukoti koristeltaisiin jo olemassa olevilla koristeilla tai kirpparilöydöillä uuden muovikrääsän sijaan.

  Toivottavasti esittelet lahjalöytöjäsi myös täällä blogissa!
  Äidilläsi taitaa olla melkoisen hyvä silmä suomalaisillr klassikoille. Ehkä löydät hänelle kauniisti patinoituneet Artekin jakkaran tai klassista Marimekkoa? Isälle kannattaa hakea lahjaa käyttäen hakusanana vaikka hänen suosimiaan automerkkejä tai urheilujoukkueita – niiden kautta löytyy aina ihan huikeita juttuja! Ja veljelle kokeile hakusanaksi hänen syntymävuottaan. Tekniikan maailma seitsemänkymmentäluvulta on aina osuva lahja 😉

  • Reply Esko 8.11.2019 at 21:50

   Heippa Veera!
   Ensinnäkin kiitos kattavasta viestistä. Toivottavasti aika olisi kypsä myös tälle vaihtoehdolle. Ehkäpä tämmöiset kamppikset saavat ihmiset ainakin ajattelemaan myös tämmöistä vaihtoehtoa.
   Instassa esittelen ainakin. Ja siitäpä sainkin sinulta hyviä ideoita, millä lähdetään hahmottelemaan.
   Jes ja kivaa viikonloppua!! 👍🏻

 • Reply Veera 8.11.2019 at 15:03

  Ps. Työpaikan pikkujouluihin jos pitää lahja viedä, niin ostat nipullisen vanhoja Regina-lehtiä. Sinä&minä toimii tarvittaessa myös.

  • Reply Esko 8.11.2019 at 21:47

   Se on Veera siinä. Regina, olinkin jo tuon klassikon unohtanut. Mistäpä lie semmoisia enää löytää? 😀

 • Reply Nimetön 8.11.2019 at 17:15

  Siivoan kaapista lasten vanhoja pelejä. Kivoja ja hyväkuntoisia. Oda ihan meidän lemppareita, osa vähemmän pelattuja. Lapset vaan kasvoivat näistä jo ohi.
  En voi säilyttää kaikkia, vaikka nostalgisuudenpuuskassa välillä tekisi mieli. Vievät oikeasti kaapissa vain tilaa, kun ei tuo yläasteikäinen enää innostu 24 palan palapeleistä.

  Toivottavasti joku löytää nämä vielä. Pääsisivät jouluksi kotiin…

  • Reply Esko 8.11.2019 at 21:46

   No kyllä varmasti löytää. Tai siis toivottavasti löytäisi. Juuri tuommoiset ihan optimilahjoja. Kestävät käyttöä useammassakin kodissa. 👍🏻

 • Reply Tätio 10.11.2019 at 17:19

  Ehdottomasti. Tai itsetehtyä. Ajatuksella siis.
  Viime jouluna ostettiin toisillemme 4krt hierontalahjakortti. Molemmille 2x. Ja sitten pyysimme lahjaksi uudet tyynyt. Hyödyllisiä yritämme

  • Reply Nimetön 10.11.2019 at 22:16

   Hyvä teema joululahjoille on yrittää löytää ne paikallisten käsityöläisten ja harrastajien tekeminä. Joulun alla kun on kosolti myyjäisiä, joissa käydä. Samalla tukee paikallista ja pientä tekijää.

   • Reply Esko 12.11.2019 at 16:27

    Kyllä, hyvä ja tärkeä tämäkin. 🎅🏻

  • Reply Esko 12.11.2019 at 16:28

   Hyvä O!
   Uskonkin, että siellä myös itsetehty onnistuu. Nimim. klipsit

  Leave a Reply