Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , ,

Inhimillinen ja jännittävä kohtaaminen

22.3.2018

Koin eilen elämässäni hienon kohtaamisen. Tapasin ihailemani ihmisen, Maaret Kallion. Näin olin hänestä aiemmin kirjoittanut.“En tunne henkilöä lainkaan, mutta pelkästään hänen tekstiensä perusteella muodostuu päähäni mielikuva empaattisesta, sydämmellisestä ja lempeästä naisesta. Hänen lauseitaan olen lainannut kirjoituksissani useamman kerran ja tulen varmasti jatkossakin lainailemaan. Silloin pahimmissa erotuskissa pyöriessäni niin monta kertaa toivoin, että Maaret tulisi viereeni ottaisi kädestä kiinni ja puhuisi sillä rauhoittavalla äänellään. Ei tullut, mutta kirja tuli. Lujasti lempeä on hieno teos, joka herättää kyllä paljon ajatuksia. Hänen viimeisimmästä kolumnistaan jäi päähäni pyörimään seuraava lainaus: ”Mitä vähemmän mennyttään on kohdannut, sitä enemmän se ohjaa nykypäivää.”

Tapasin, tai siis menin itse tapaamaan ja kiittämään häntä. Keräsin rohkeutta auditorion penkissä, jossa oli satoja muitakin kuuntelijoita. Näin Maaretin istuvan edessä odottaen oman esityksensä alkamista. Päätin, että nyt minulla on mahdollisuus mennä kiittämään häntä hienoista, henkilökohtaisesti todella voimaannuttavista teksteistä. Marssin portaat alas, kiitin ja kättelin. Hänen luentonsa teemana oli inhimilliset kohtaamiset. Toivottavasti hän otti kiittelyni inhmillisenä kohtaamisena.

Hänen luentonsa oli todella hyvä. Hänen luentonsa jälkeen ihailen häntä vielä entistä enemmän. Tekisi hyvää ihan meille jokaiselle päästä kuuntelemaan hänen rauhallista ääntänsä ja hienoja ajatuksiaan sinisille auditorion penkeille. Kirjoittelin toissapäivänä hyvinvoinnista ja lähinnä fyysisestä hyvinvoinnista. Kroppaa pitää huoltaa, mutta ihan yhtä tärkeää on huoltaa omaa mieltään. Ei tämmöinen pumpulissa kasvanut poika tummoisista aikaisemmin paljon piitannut, ennenkuin kolahti oikein kunnolla. Samanaikaiset kuormittavat asiat suistivat oman mieleni raiteiltaan. Kyllähän se aikaa otti, että raideliikenne tuolla pään sisällä on saatu taas toimintavarmaksi. Saa tulla aikamoisen kova pakkanen, että aikataulut heilahtaisivat taas ihan uusiksi.

Maaret Kallion luennon aikana surffailin useita kertoja tuonne oman mieleni takalokeroihin. Puheissa nousi esiin niin tuttuja teemoja. Yhtenä, ehkäpä tärkeimpänä itselleni oli ihminen ja kuoret hänen ympärillään. Seinälle oli heijastettu kuva maatuskasta ja teksti: Asiat ovat harvoin sitä, miltä ne näyttävät. Tuo on niin totta. Koen, että itselleni kaikista tärkein asia nousussa sieltä oksentavasta ihmisrauniosta nykyminäksi oli avoimuus. Murskasin ne kuoret ympäriltäni ja uskalsin puhua. Puhuin, puhuin ja puhuin. Se väkinäinen ”ihan hyvin menee”- jätkä, jolla oli hymyilevä Instagram-tili ja iloiset Facebook-päivitykset olikin yhtäkkiä yksinäinen ja täysin eksyksissä. Keskustelut ihmisten ja itseni kanssa auttoivat pikkuhiljaa löytämään rasteja. Maaliin ei varmasti ikinä löydä, mutta positiivisella mielellä suunnistaminen on paljon antoisampaa.

Eräässä Maaret Kallion diassa oli lausahdus: ”Jokainen meistä jättää päivittäin merkittäviä jälkiä toisten sydämiin, niin hyvissä kuin hankalissakin tilanteissa.” Joskus ne hankalien tilanteiden jäljet ovat niin syvällä, ettei ihan ensimmäinen aalto vielä niitä mukaansa huuhdo. Jossain vaiheessa ne sinne mereen huuhtoutuvat ja samalla silottavat sen katkeran ja karhean pinnan ihan neutraalin sileäksi. Tehden tilaa uusille hyville jäljille, jotka toivottavasti yltävät niin pitkälle kuivan maan puolelle, etteivät aallot niitä sieltä pääse huuhtomaan.

Jälkiä on jäänyt, kaikenlaisia.

-Esko-

// Kuvat: Jere Lehtonen //

Comments (18)

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Wiiwi 22.3.2018 at 20:16

  Kiitos, kun kirjoitat. Osuu, ja tuntuu, että välillä uppoaa. Melkoinen uimataito tässä on kehittynyt taistellessa, ettei ne aallot vie mukanaan muutakin. Niitä hyviä varjelellen ja niiden turvin räpiköiden tiedän, että selviän. Aurinkoa meille!

  • Reply Esko Kyrö 22.3.2018 at 22:59

   Kiitos Wiiwi viestistäsi! Uimataito on kyllä kehittynyt ja hyvissä vesissä voi nyt polskutella. Aurinkoa, aurinkoa!…☀☀

 • Reply Topsukka 23.3.2018 at 11:11

  “En tunne henkilöä lainkaan, mutta pelkästään hänen tekstiensä perusteella muodostuu päähäni mielikuva empaattisesta, sydämmellisestä ja lempeästä naisesta.”

  Nyt Esko-opelle pikku muistisääntö: sydämeen mahtuu vain yksi “ämmä”

  Kiitos hyvästä blogista ja älä vedä hernettä nenuun tästä oikaisusta. Olen vähän outo, en osaa soittaa enkä laulaa, mutta kuulen heti, kun joku ei pysy nuorissa. Silmäni osuu aina kaikkiin kirjoitusvirheisiin ihan vahingossa.

  • Reply Esko Kyrö 23.3.2018 at 16:08

   Heippa Topsukka!
   Esko-ope ottaa tallettaa hienon muistisääntösi kyllä päähäni. Sydämeen tosiaan mahtuu vain yksi ämmä. Ole hyvä ja en tosiaan vedä hernettä. Tämä oli oikein hyvä oikaisu. Sittenhän meitä outoja on kaksi. Aurinkoista viikonloppua…:)

 • Reply Topsukka 23.3.2018 at 11:14

  No niin, ja nyt kirjoitin itse nuorissa kun piti lukea nuotissa. Automaattinen tekstinsyöttö on varsinainen vitsaus.

  • Reply Esko Kyrö 23.3.2018 at 16:09

   No sitähän se on…:)

 • Reply Liia 23.3.2018 at 14:25

  Etkö ole tavannut Maaret Kalliota aikaisemmin? Luulisi, että julkkikset tapaavat toisiaan, sillä on se Suomi niin pieni maa.

  • Reply Esko Kyrö 23.3.2018 at 16:10

   Heippa Liia!
   En ole tavannut, saatika päässyt hänen luennolleen. Suomi on pieni maa ja en pidä itseäni minkäänmoisena julkkiksena. Aurinkoista viikonloppua…:)

 • Reply Minttu 23.3.2018 at 16:02

  Mikä julkkis Esko Kyrö on?!? Suomi on tosiaan pieni maa ja oikeita ns.julkkiksia on vähän. He pyörivät kyllä ihan omissa piireissään.

  • Reply Esko Kyrö 23.3.2018 at 16:11

   No, niinpä Minttu!
   Tavallinen tallaaja…:)

 • Reply Ansku 23.3.2018 at 19:31

  No jonkun tv-tähden kanssa ainakin kuvissa näkyy ja onpa ollut näkösällä itsekin????

  • Reply Esko Kyrö 26.3.2018 at 20:57

   Ystäviä, ystäviä…:) Kivaa viikkoa Ansku!!

 • Reply Minttu 23.3.2018 at 19:55

  Just. Se ei tee kenestäkään julkkista, että on ollut muutamassa tv-ohjelmassa ja kirjoittaa blogia! Suomessa on vähän vain ns. julkkiksia, suurin osa julkisuudessa olevista ihmisistä on siellä esim. työnsä kautta. Jolloin julkisuus on heille hyödyksi. Empä usko, että kukaan nauttii vain julkisuudessa olemisesta. Kyllä yksityisyydem säilyttäminen on heille tärkeämpää. Ihmiset, jotka ovat paljon median kanssa tekemisissä joutuvatkin tarkasti miettimään yksityysyyden rajansa. Esim. Jokaisesta uudesta tuttavuudesta ei kannata heti kertoa julkisuuteen. Tämä on tuttua, sillä ystäväpiiriini kuuluu ihmisiä, jotka näkyvät myös osa enemmän osa vähemmän julkisuudessa.

  • Reply Esko Kyrö 26.3.2018 at 20:59

   Kiitos Minttu viestistäsi! Viisaita sanoja. Ei kannata kertoa, ei. Elämästään blogia kirjoittavana läheisiä ihmisiä on vaikea täysin piilottaa, mutta ymmärrän täysin pointtisi. Kivaa viikkoa!!

 • Reply Ansku 24.3.2018 at 15:42

  Jos kirjoittaa jokaisesta yksityiselämän käänteestä blogiin olkoonkin että se on toinen ammatti niin on kai turha puhua halusta säilyttää oma yksityiselämä. Tai että laittaa niitä pikkujulkkiskuvia melko tiheään instagramiin. Mutta ei minua se haittaa, on mielenkiintoista. Enhän muuten tätä seuraisi. Mutta että ei kannata näitä asioita myöskään silloin hurskastella lukijoidenkaan.

  • Reply Esko Kyrö 26.3.2018 at 21:00

   On tuokin Ansku eräs syy lukea blogeja…:) Tietty!

 • Reply Sen tärkeyden tajuaa vasta, kun menettää… – E2O 29.11.2018 at 20:31

  […] kauemman sängystä ja sieltä kuuntelen jotain äänikirjaa. Oikeastaan pelkästään paljon toitottamaani Maaret Kalliota. Hänen rauhoittava äänensä ja hienot ajatukset elämästä saavat minut nukahtamaan. Hyviä […]

 • Reply Ei saa lyödä! Ei saa kiusata! – E2O 2.4.2019 at 20:33

  […] osallistuin elämäni ensimmäistä kertaa kyseiseen seminaariin ja silloin tähtihetkenä oli yllättävä kohtaaminen edelleenkin minulle lempeällä äänellään iltasatuja lukevan Maaret Kal…. Tänäkin vuonna mukana oli paljon laadukkaita ja herätteleviä puheenvuoroja sekä […]

 • Leave a Reply