Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Perjantain vanhat: V####, sä et osaa opettaa!!

15.3.2019

Pistetäänpäs perjantain vanhaksi tämmöinen opehommiin liittyvä kirjoitus. Eipä sieltä ole hirveästi positiivista noussut edelleenkään. Ehkä vielä joskus, ehkä.

//// #####, sä et osaa opettaa! Tuollaista lausetta en halua koskaan kuulla oppilaani suusta. Kirjoittelin kandidaatintutkielmaani vuonna 2006. Siellä mainitsin jo johdannossa, että opettajan ammatti nousee usein median hampaisiin ja useimmiten valitettavasti, negatiivisessa valossa. Ei ole meininki juurikaan muuttunut kymmenessä vuodessa. Viimeisimpänä tapauksena ikävien asioiden pakkautumisesta johtunut opettajan räjähdys lahtelaisessa yläkoulussa. Videon katsoin, katsoin ja kyllähän siitä tuli kurja olo, monellakin tapaa.

Koulukiusaaminen on muuttanut muotoaan. Kiusaaminen mielletään useimmiten oppilaiden väliseksi asiaksi, mutta kyllä siitä näemmä myös opettajat saavat oman osuutensa. Ei kenenkään opettajan tarvitse joutua oppilaidensa kiusaamaksi, ei todellakaan. Lahtelainen opettaja mainitsi haastattelussaan, että häntä oli kiusattu jo alkusyksystä lähtien. Hänellä tuli mitta täyteen. Tuli täyteen ja väärässä paikassa. Kouluun ajetaan uuden opsin mukana BYOD (Bring Your Own Device) ajattelua. Tuommoisiin lieveilmiöihin tämä ajattelumalli ei saa johtaa. Teet virheliikkeen ja olet kahden minuutin päästä koko maailman katsottavissa Youtubesta.

Opettaja on myös vain ihminen. Ihminen, jolla on oma elämänsä työpaikan ulkopuolella. Voi vain kuvitella olotilan. Sinulle voi tapahtua omassa elämässäsi kurjia ja kuormittavia asioita ja työpaikallasi saat kuunnella monta tuntia opetettaviltasi suoranaista kettuilua ja saattaapa joku vielä kiitokseksi heittää sinua kuminpalasella vasempaan linssiin. Ei siinä ole helppoa pitää hymyä yllä ja opettaa uskottavasti kivikauden ihmisten elämästä. Varhain tulisi näihin ongelmiin puuttua. Täytyy antaa itselle lupa ja rohkeus hakea apua. Myös opettaja voi olla joskus heikko ja avun tarpeessa. Työpaikalla tai sen ulkopuolella.

Haluaisin joskus nähdä lööpeissä otsikon, jossa ammatistamme esiin nousisi myös niitä hyviä puolia. Opettajamme sai meidät uskomaan itseemme. Opettaja antoi meille hyvät tiedot ja taidot tulevaisuuden tuuliin. Opettajamme on älyttömän hyvä tyyppi. Opettajallamme oli huono päivä. Hän näytti sen meille. Ei se meitä haitannut, kaikilla niitä on välillä. Minä voin käsi sydämellä sanoa, että rakastan työtäni. Edelleen toistan jo aiemmin kirjoittamaani. En varmasti ole pedagogisesti paras opettaja, en varmasti. Lapsia osaan kohdata ja koen, että he arvostavat minua ja antavat minulle rauhan tehdä työtäni. Työtäni, eli opettaa. Tämän täytyisi jokaisen oppilaan ymmärtää. Opettaja on luokan edessä oppilaita varten. Oppilaidensa tulevaisuutta varten. Ei hän seiso siellä kuminpalasten maalitauluna. Niitä voi heitellä kavereiden tai vanhempien kanssa vaikkapa kesämökillä.

-Esko-

// Kuva: Jere Lehtonen // ////

Comments (4)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Outi 15.3.2019 at 09:57

  Minä olen aina saanut sinusta välittävän opettajan kuvan. Äitinä minulle on tärkeää, että minun lapsestani pidetään, vaikka hän osaakin olla välillä haastava. Itselläni oli ihana ala-asteen opettaja, jonka vaikutus oppimiseen veti läpi koko kouluajan.

  • Reply Esko 15.3.2019 at 21:54

   Iltaa Outi!
   Välittävä sitä pyrkii parhaansa mukaan olemaan. Ihan aina se ei helppoa ole sen jostain puskevan kiireen keskellä. Koen tämän välittämisen olevan yksi työn ehdottomasta kulmakivestä. Hauskaa viikonloppua! 💎💎

 • Reply Soile 15.3.2019 at 23:13

  Heippa Esko!

  Kiva kun kirjoitit tästä. Olen eräänkin kerran opeopintojeni aikana saanut kuulla, kuinka opettajan homma on nykyään ihan hirveää. Oppilaat ovat niin kurittomia, ja jos niiden kanssa jotenkin pärjää, niin oppilaiden vanhemmat ne vasta kauheita onkin. Ja nämä mielikuvat johtuvat keltaisen lehdistön klikkiotsikoista. Olisipa tosiaan kiva, että joskus otsikot olisivatkin noita positiivisia esimerkkejä opettajan onnistuneesta työstä. Mutta nepä eivät olisi raflaavia ja siten myyviä. Joten turhapa niitä on odotella. Onneksi negatiiviset artikkelit eivät vaikuta opettajankoulutusten hakijamääriin, tänne Jyväskyläänkin on huikeat määrät hakijoita luokanope- ja erkkaopekoulutuksiin. Isosta joukosta valitsemalla saadaan toivottavasti parhaat tulevat opettajat opiskelemaan alaa.

  Toinen, josta saa aika ajoin kuulla kuittailua, on opettajien lomien määrä. Ekoilla kerroilla hämäännyin enkä osannut vastata kuittailijalle mitään. Sopersin vain jotain lukuvuoden kokonaistyömäärästä. Nyt olen päättänyt kehottaa kuittailijoita hakeutumaan opettajankoulutukseen ja siten pääsemään niihin kadehdittaviin lomiin kiinni. Onhan Suomessa kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua, kun opiskelu on ilmaista. Ei tämä aikuisiän alanvaihto erkkaopeksi ole itsellekään ollut mikään pala kakkua lähinnä taloudellisten seikkojen vuoksi, vakityöstä opinto- ja virkavapaalle jääminen kun ei käy leiville pidemmän päälle. Mutta open työ on suurimmalle osalle kutsumusammatti ja näin itsekin koen ja siksi päätin unelmaani tavoitella. Ärsyttävää kuunnella sitten marinaa loma-ajoista. Mutta niin kait se on että koirat haukkuu mutta karavaani kulkee 😊 /Soile

  • Reply Esko 18.3.2019 at 21:51

   Kiitos Soile viestistäsi. Olihan muuten täyttä asiaa! 🙏🏻

  Leave a Reply