Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Koronasta ei pitänyt kirjoitella, mutta tämä näin alakoulun luokanopettajana hieman arvelluttaa

14.3.2020

Paniikkia ei kannata lietsoa, mutta asiamedioita on hyvä seurata tässä koko maapalloa vavisuttavassa tilanteessa. Tämä ei ole asiantuntijan, ei epidemiologiaan perehtyneen ihmisen tai alan ammattilaisen lyhyt raapustus. Tämä on pääkaupunkiseudulla alakoulussa toista luokkaa opettavan luokanopettajan kirjoitus. Koronaviruksen yllä on varmasti juuri tällä hetkellä enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi torstaina 12.3 meille suomalaisille neljän kohdan ytimekkään suosituksen, joita olisi hyvä noudattaa tässä täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.

1. Pidetään vähintään 1 m ‘turvaväli’ jokaiseen kanssaihmiseen, jolla on flunssaoireita.
2. Pysytään poissa väenpaljoudesta ja tungoksesta.
3. Ei osallistuta tapahtumiin, yleisötilaisuuksiin tai isoihin kokouksiin (pidetään ne etänä).
4. Sairastetaan kotona.

Tätä Länsi-Vantaalaista luokanopettajaa hieman arvelluttaa, kuinka nuo mahtavat tuolla omalla työpaikallani toimia? Hallitus linjasi myös kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet peruttaviksi. Mitenkäs mahdollisesti yli 500 oppilaan koulut? Niissä “yleisötilaisuudet” järjestetään kuitenkin jokaisena arkipäivänä lukuunottamatta lomakausia.

Ehkäpä minua huomattavasti viisaammat ihmiset löytävät tähän äärimmäisen haastavaan asiaan hyviä ja järkeviä linjauksia. Omalla toiminnallani pyrin tähän ympärillä vallitsevaan tilanteeseen vaikuttamaan niin paljon kuin tämmöinen pieni pulliainen vaan voi. En kuulu varsinaiseen riskiryhmään, mutta niin moni muu kuuluu. Se on ensiarvoisen tärkeä tiedostaa!

-Esko-

// Lähde: Markku Tervahauta, Twitter //

Comments (4)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply RH 14.3.2020 at 20:56

  Tärkeä kannanotto! Ihan samaa olen tässä muutaman päivän ajan pohtinut ja hämmästellyt minäkin (luokanope pk-seudulta). Hyvin ristiriitaiselta tuntuu, että ympäristöstä perutaan kaikenlainen pienikin yhteistoiminta (harrastukset, tapaamiset jne), ja toisaalta sitten itse kuitenkin edelleen pyörii kaiken arkensa pienissä tiloissa satojen ihmisten keskellä. Koulujen ja päiväkotien kautta mahdollisille tartunnoille altistuu päivittäin valtava määrä ihmisiä ja perheitä – hämmästyttää kyllä jonkin verran, kuinka kauan tätä vielä aiotaan katsoa.

  • Reply Esko 21.3.2020 at 07:41

   Ja nyt tämä asia heitti jälleen sitä kuuluisaa häränpyllyä.

 • Reply Nimetön 15.3.2020 at 08:14

  Kai tämä on hyödyn ja haitan punnitsemista.
  Kouluissa liikkuu ihan joka vuosi esimerkiksi kausi-influenssaa, joka on riskiryhmille vaarallinen tauti sekin. Siellä kulkee noroa, liikkuu rs-virusta, seilaa angiinaa. Kaikki korkealle riskiryhmille vaarallisia tauteja nämäkin.

  Koulujen (ja päiväkotien) sulkemisesta taas ei ole vain kiistatonta hyötyä, eikä koulujen uudelleen avautuessa virus ole täältä mihinkään myöskään kadonnut. Se jatkaa matkaansa niissä kouluissa myös kahden viikon tai kuukaudenkin päästä.

  Asioilla on mittasuhteensa eikä kaikille ratkaisuille ole vain selkeästi hyvää ja huonoa vaihtoehtoa, jonka väliltä valita. Vaikka pääkaupunkiseudulla on virustartuntoja, ei niitä koko maan mittakaavassa ole vielä läheskään kaikkialla. Kouluja ja luokkia, joissa todettuja tartuntoja on ollut, on karanteeniin määrätty nytkin. Riittäisikö se?

  Bussikuski kohtaa myös sen 500 ihmistä päivässä, samoin kaupan kassa. Apteekissa ja terveyskeskuksessa työntekijä palvelee ympäri vuoden enemmän sairaita kuin terveitä asiakkaita.

  Jos ei nyt ole pakko mennä elokuviin, niin ei mennä. Voimme jättää matsin livenä väliin ja siirtyä kuntosalin juoksumatolta ulos kävelemään.

  • Reply Esko 21.3.2020 at 07:41

   Olen jo hieman myöhässä tämän vastaamisen kanssa. Anteeksi!

  Leave a Reply