Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , ,

Miksi ei kouluruoka maistu?

10.3.2020

Sieltä se leijailee ruokalasta nenääni. Kouluruoan tuoksu. Vuosia olen koulumaailmassa työskennellyt ja nenäni on melkoisen harjaantunut päättelemään päivän annoksen jo pelkästään hajuaistin perusteella. Lihapullat, kalakeitto ja uunimakkara menevät jo lähes sataprosenttisesti oikein. Tänään tosin oli nakkikeittoa ja sitä ei edes minun nenäni kyennyt tunnistamaan. Kouluruoka on asia, josta olen kyllä äärimmäisen tyytyväinen. Erittäin hyvä työsuhde-etu. Tai siis ei se ilmaista ole, mutta ei se kovinkaan suurta siivua palkastani haukkaa. 

”Kattokaa, miten iso annos opella on?” Tätä saan kuulla lähes joka päivä ruokalinjastomme päässä. Tästä kommentista voi olla ainoastaan tyytyväinen. Mielestäni on tärkeää, että tässä ruokailuasiassa pyrkii näyttämään varsinkin näille pienemmille oppilaille hyvää esimerkkiä. Juuri hetki sitten tuossa taustalla pyöri uutiset, joissa tuli ilmi hieman negatiivinen ilmiö.

Yläkouluikäisistä yhä useampi jättää kouluruoan kokonaan väliin. Jotenkin sitä haluaa uskoa, että jos nämä pienet heput oppivat arvostamaan ja tykkäämään kouluruoasta, niin vielä siellä yläkoulutaipaleella se uunimakkara tai kasviskeitto maistuu paremmin kuin lähikaupan suklaadonitsit tai voicroissantit.

Itsekin olen kouluruokailun kautta löytänyt opeurani varrella niin monia suosikkeja ja onpas listalla myös ihan uusia ja tuoreita tulokkaita. Joitain todellisia helmiä on vuosien saatossa harmittavasti poiskin pudonnut. Näistä eniten kaipaa ainakin Lahdessa tarjoiltua mustaa makkaraa valkosipuliperunoilla. Toinen todellinen helmi oli pinaattiletut semmoisella juustoisella makaronisalaatilla. Kebabkiusaus saisi myös tehdä paluun tuonne koulumme ruokalaan. 

Kestomenestyjistä on nostettava tonnikalapastavuoka, lihapullat, kalapuikot kermaviilikastikkeella ja tietysti kuvassa esiintyvä uunimakkara. Uunimakkarapäivinä opehuoneemme vakiokulmauksessa vallitsee aina jotenkin erityisen leppoisa tunnelma. Tiedä sitten liittykö se suoranaisesti ruokaan vai tarjoilupäivään, joka on lähes poikkeuksetta perjantai. Uusina tulokkaina hymyä nostaa huulille etenkin keittäjimme loihtima todella maukas kasviskeitto ja mifukastike.

Kouluruokailuhan ei ole mikään ihan rauhaisa, ajan kanssa nautittu lounas. Seuralaisina on aina lähes seitsemänkymmentä pientä ruokailijaa ja jotenkin sitä on harjaantunut syömään ruoan kohtalaisen vauhdikkaasti. Tämä sama ilmiö on jäänyt kyllä melkoisen tehokkaasti päälle, koska ystävien kanssa erinäisissä ruokaravintoloissa vieraillessa se Eskon lautanen on lähes poikkeuksetta ensimmäisenä tyhjänä.  

Pitäisikö hakea lisää?

-Esko-

Comments (6)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Nimetön 11.3.2020 at 07:58

  ”Kouluruoka arvostaisi itse itseään enemmän”, jos se tarjottaisiin ”oikeista astioista. Siis posliinilautasilta ja juoma lasista. Omassa lapsuudessani kouluruokailusta juotiin metallisista ”desilitramitoista”.

  Kouluruuan edullisesta tuottamisesta kilpaillaan myös kuntien ja kaupunkien kesken. Pienimmillään annos ie maksa juuri mitään, ja valitettavasti sen myös huomaa. Samoin suurentuneet keittiöyksiköt ja lämpölaatikoissa kuljetetut lounaan halventavat kouluruokaa itseään. Kun peruna, valuutoissa keskuskeittiössä valmiiksi kuorittuna toimitettu, pakataan lämpölaatikkoon kahdeksan jälkeen aamulla lounasaika odottamaan, niin eihän se oikeasti miltään maistu
  – ei ainakaan perunalta. Samalla systeemillä matkaan lähtee makaroonit:
  Tuskin missään lounasruokalassa tekisi kauppaansa tunteja toisiinsa kiinni liimautuneet, ylikypsää pastapätkät.

  Hyvää yritystä on. Nostan hattua kaikille heille, jotka keittiössä työskentelevät. Risuja taas niille päättäjille, jotka rahan kuvat silmissä tehostavat laitosrupkailuja laadun kustannuksella.

  Kuvasi esimerkkiannos sisältää kuivatusta perunasta turvotetun muusin, valmiin makkaran, keittiölle valmiiksi vakuuksista saapuneen, valmiiksi pilkotun salaatin. Muutaman lisä-e-koodin saa vielä salaatinkastikkeesta. Sääliksi käy koulutettua ammattilaista, jonka työnkuva onntähän kaventunut. Enää ei saa ruokaa valmistaa, vaan lämmittää ja pakata esille valjua puolivalmista.

  • Reply Esko 11.3.2020 at 22:18

   Kyllä minä myös arvostan koulujen keittiöhenkilökunnan työn todella korkealle. Ja pyrin tämän arvostuksen myös heille usein välittämään. Tärkeää työtä. 🙏🏻

 • Reply Marjo 11.3.2020 at 20:26

  Kouluruoka on kyllä huippujuttu, vaikka valvonta-ateria ei muuten sieltä miellyttävimmästä päästä ruokailuja olekaan. Eli hakekaamme toki lisää!

  • Reply Esko 11.3.2020 at 22:16

   Kyllä Marjo! Aina lisää. 👌

 • Reply elliina 12.3.2020 at 10:15

  Se tonnikalapastavuoka oli kyl omakin suosikki koulu- ja sijaisope-ajoilta. En oo vielä keksiny millaisella reseptillä saisi itse tehtyä vastaavaa. Oon jopa googlaillu ja yrittäny. Mut kyl ne koulun keittiössä (tai siellä suurkeittiössä) vaan osaa sen paremmin:)

  • Reply Esko 21.3.2020 at 07:41

   Voin yrittää kysellä reseptiä. Tiedä sitten onko yhtä varjeltu kuin erään kuuluisan hampurilaiskastikkeen?? Aurinkoista viikonloppua!!

  Leave a Reply