Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Mikä on se ferritiini?

9.10.2018

Isältä olen perinyt tämän asian. Lääkäriin ei mennä vasta, kun on pää kainalossa. Lepäämällä menee, lepäämällä menee. No, onneksi on nykyään olemassa tämä ihan varmasti kaikkien käyttämä Google-lääkäri. Antaa aina juuri sen oikean diagnoosiin ja et varmasti menetä yöuniasi, kun olet eksynyt lukemaan niitä pahimpia mahdollisia asioita. Siihen, kun vielä heittää kuvahaun kylkeen, niin cocktail on valmis. Itsehän tätä ajoittain harrastan, myönnän. Miten se onkaan niin vaikeaa hakeutua sinne ihan oikean lääkärin vastaanotolle?

Googlasin väsymysoireita ja vaihtoehtoja tuli alhaisista testosteroniarvoista, anemian kautta ihan vain yksinkertaisesti liian vähäisiin yöuniin. Niin ja sitten tuli sana ferritiini. Tähän sanaan olen itseasiassa törmännyt lähiaikoina myös iltapäivälehdissä ja joissain blogeissakin. Korostetaan tähän väliin, etten ole siis mitenkään superhuolissani voinnistani. Ajoittain vain ihmetyttää, kun iltapäivisin noin kello 15-17 olen aivan tolkuttoman väsynyt. Siihen on sitten otettava jo vakioksi muodostuneet pienet “nokkaunet”. Ja tämähän sitten siirtää yöunia ja kierre on valmis.

Minulla on aina ollut alhaiset hemoglobiiniarvot ja syönkin sännöllisesti rautakuureja. En ole kuitenkaan havainnut näiden mitenkään erityisesti auttavan väsymykseni kanssa. Tässäpä sitten tuosta ferritiinistä kuullessani sainkin mieleeni ajatuksen, että täytyisiköhän nyt marssia sinne ihan oikean lääkärin pakeille ja käydä ne testauttamassa? Vai jättää vain päiväunet nukkumatta ja pyrkiä unille jo heti kymppiuutisten jälkeen?

Google-lääkäriä parempia neuvoja antavat varmasti mahdollisesti samanmoisia kokeneet ihmiset. Löytyykö täältä lukijoista ketään, joka osaisi kertoa enemmän tästä ferritiinistä? Kannattaako varailla aikaa työterveyteen vai hankkia lähimmästä supermarketista kirkasvalolamppu tänne Suomen ajoittain hieman pimeään syksyyn?

Arvot kohdilleen!

-Esko-

// Kuvat: Jere Lehtonen //

Comments (21)

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Enppu 9.10.2018 at 17:07

  Ferritiini on siis varastorauta-arvo. Kannattais mennä kyl lääkärille ja pyytää mittaamaan ne. Kuitenki jos kerta hemoglobiinikin on alhainen ni seki voi kertoo et rauta-arvot on pielessä! Tsemppiä! 🙂

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:38

   Kiitos Emppu!

 • Reply venla 9.10.2018 at 17:48

  https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03356

  Tää oli musta aika informatiivinen. Ferritiinin temppuilu on itsellenikin tuttua, ja mulle lääkäri kertoi, että raudan imeytymiseen saattaa paradoksaalisesti auttaa rauta-annostuksen harventaminen, esimerkiksi yksi rautatabletti joka toinen päivä. C-vitamiini edesauttaa imeytymistä, maitotuotteiden sisältämä kalsium taas häiritsee, joten kannattaa pohtia mahdollisen rautalisän nauttimisen ajankohta. Kannattaa kyllä käydä testauttamassa, jos mietityttää. Mullakin on hemoglobiini ihan viitearvojen mukainen, mutta ei pelkällä hB-testillä pääse näkemään muita mahdollisia epätasapainoja verenkuvassa.

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:37

   Kiitos Venla viestistä!

 • Reply Marjukka 9.10.2018 at 20:38

  Täällä toinen ope- ja blogikollegasi, joka kävi mittauttamassa omat ferritiinit… Eipä hyvältä näyttänyt, ihan viitearvojen alarajoilla oltiin. Suosittelen sullekin, vaikka ihan Synlabissa ilman lähetettä. Ota samalla D- ja B12-vitamiiniarvot. Sit varaamaan aikaa hyvälle lääkärille. Laita viestiä, jos tarvitset vinkkiä. Asiantuntija selvittää mistä johtuu se, että rauta ei imeydy, joten ihan suit sait sitä ei voi lähteä korjaamaan. Eikä varsinkaan itse saa alkaa syödä rautaa. Facebookissa on aika pelottava ryhmä, Raudanpuute, liity, jos uskallat, ei heikkohermoisille!

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:37

   Kiitos Marjukka viestistä! Ehkä jätän liittymättä tuohon ryhmään…:)

 • Reply Mummi 9.10.2018 at 22:29

  Minä en pidä siitä että täällä kysellään oireisiin mahdollisia vastauksia.
  Mars lääkäriin ja koko skaala labralähetteeseen. Lääkäri kertoo sitten tuloksen.

  • Reply Venla 10.10.2018 at 18:15

   Kuin Suosikki ja Dear Eki aikoinaan! Koskaan ei saa akuuttiin hätään hakea apua kirjepalstoilta, vaan heti lääkäriin kun on hätä!

   • Reply Esko 15.10.2018 at 14:34

    Dear Eki oli vallan loistava palsta ja onpa ollut ilo päästä käymään hänen vastaanotollakin. Hieno mies! Aurinkoa Venla!!…:)

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:36

   Kiitos Mummi viestistä. Menossa ollaan…:)

 • Reply Liia 9.10.2018 at 22:36

  Kilpirauhanen saattaa ilmoitella itsestään väsymyksellä, eli kilppariarvot myös mittaukseen 🙂

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:36

   Mittaukseen mennään…:)

 • Reply SarmeHanne 9.10.2018 at 22:57

  Moi.
  Vastaan vielä tähän, vaikka s.postiakin laitoin.
  Hyvät neuvot ja samankaltaiset kuin itsekin laitoin ja tarkoitin.
  Tuosta B12 vitamiinista vielä, että kannattaa todellakin pyytää sekin ottamaan. Minulla oli sekin alhaalla ja alkuun sain pillerit, jotka eivät imeytyneet, joten nyt käyn 3kk välein ottamassa pistoksena. En alkuun tiennytkään kuinka tärkeä tuon vitamiinin osuus ihmiselle onkaan. Nyt olen miehellenikin sen lisännyt vitamiineihin.
  Nyt kipinkapin lääkäriin tsekkaamaan veriarvot!
  Tsemiä????

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:36

   Kiitos Hanne viestistä!

 • Reply Heidi 10.10.2018 at 06:10

  Onko teillä sisäilmaoireita töissä? Se voisi selittää tuon työpäivän jälkeisen väsymyksen. Itse olen onnekseni pääasiassa oireettomassa koulussa, mutta perjantaisin käyn pitämässä yhdet tunnit kouluilla joissa on sisäilmaongelma. Oireet alkavat 15 min sisällä siitä kun rakennukseen sisään menen ja kotiin tullessa on pakko nukkua hetki. Muina päivinä en nuku päiväunia ollenkaan vaikka teen pidempää päivää, kuin perjantaisin.

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:35

   Heippa Heidi! Ei kyllä pitäisi olla. Kiitos Heidi viestistäsi!!

 • Reply Kristiina 10.10.2018 at 09:24

  Terve! Tai ei sittenkään ???? täällä siis kanssa yksi matalan hemoglobiinin ja alhaisen ferritiinin omaava! Vuosi sitten mitattiin ferritiini, kun sydän oli muljahdellut useamman kuukauden ihan miten sattuu… Sitä ennen en ollut kuullutkaan moisesta ferritiinistä.
  Ferritiinihän on tosiaankin veren rautavarastojen arvo. Ferritiinin virallinen alaraja taitaa olla noin 30, mutta oikeasti tuo 30 on vielä aivan liian alhainen. Lähempänä sataa pitäisi olla. Itsellä oli 8! Vuoden oon syönyt rautaa 200mg/vrk ja edelleenkin ferritiini vaan 34 ja lisäksi vielä raskaus tähän, ni avot! Kivasti väsyttää ????.
  Pelkkä hemoglobiinin mittaaminen ei valitettavasti riitä, koska ferritiini voi laskea liki nolliin ennen kuin hemoglobiini laskee!! Siksipä alhainen ferritiini voi olla myös henkilöillä joilla on korkea/normaali hemoglobiini. Tällaista tilaa kutsutaan raudanpuutteeksi ilman anemiaa.
  Suosittelen siis menoa lääkäriin ja pyytämään ferritiinin ja B-12 vitamiinin mittausta.
  Valitettavasti aika moni lääkäri pitää tätä muotijuttuna ja väittää, että pelkkä hb:n mittaaminen riittää. No ei riitä ja ei ole muotijuttu vaikka väittävätkin! Ihmiset ovat vaan valveentuneempia asioiden suhteen nykyään!
  Tsemppiä ja teethän postauksen, kun asia selviää ???? !

  • Reply Esko 15.10.2018 at 14:35

   Kiitos viestistä Kristiina!!

 • Reply Esko 15.10.2018 at 14:44

  Moikka kaikki viestiä laittaneet!
  Vastailen tähän kaikille yhteisesti. Kiitos teille kaikille kommenteistanne. Nyt olenkin menossa tässä lähiaikoina mittauttamaan juuri noita mainitsemianne arvoja. Tärkeitä ohjeita annoitte. Katsotaanpas sitten mikä ukkelin väsymystä mahtaa aiheuttaa. Juuri tällä hetkellä tuo luonnon oma kirkasvalolamppu piristää melkoisen mukavasti. Hauskaa viikkoa!!

 • Reply Katja 18.10.2018 at 09:14

  Mä olen kärsinyt ongelmasta ja kirjoittanut monta blogitekstiä asiasta. Ferrit oli 3 toukokuussa (saisi olla lähemmäs 100) ja hb 102. Noussut on, ensi viikolla seuraava mittaus, toivottavasti suunta sama.

  • Reply Esko 18.10.2018 at 14:06

   Täytyypä Katja käydä lukaisemassa. Saapa nähdä miltä omat tulokset näyttävät. Toivottavasti sinulla suunta sama…????????

  Leave a Reply