Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Ei ne ulkoiset puitteet, vaan se sisäinen olotila…

14.11.2018

Huristelin tänään vielä työpäivän päätteeksi vanhemmilleni Lahteen. Oli yksi asia hoidettavana, joka oli pakko saada pois päiväjärjestyksestä. Noh, kivahan tänne on aina tulla. Kiva tänne on ollut aina tulla. Ensimmäisen kerran saavuin Lahteen perheemme muuttaessa ollessani hieman pelokas kolmasluokkalainen. Olihan se nyt Pohjois-Karjalan pojalle kova paikka siirtyä pysyvästi tänne mastokaupungin sykkeeseen. Isäni muutti jo ennen muuta porukkaamme. En oikein osannut tunteitani ja iskän ikävää silloin ilmaista sanoin, niin osoitin sen tekojen muodossa.

Lähdimme tokaluokkalaisina pikkusankareina televisiosarjan innoittamina myymälävarkauskierrokselle. Huonostihan siinä kävi ja kiinni jäimme alta aikayksikön. Siitäpä sitten äidin kanssa palauttamaan itku kurkussa tavaroita takaisin kauppaan. Ja muistan, kuinka pelkäsin sitä, jos käräjäoikeuden tuomarina toiminut isäni saisi tästä tietää. Ja sen muistan vielä paremmin ja koko loppuelämäni, kun isä otti minut asiasta kuultuaan puhutteluun sanoen: “En olisi minun pojasta koskaan uskonut…” Se pieni poika oli vaan niin ikävissään ja pelokas uudesta tilanteesta. Ei sitä saanut sanottua ja huomiota täytyi saada keinolla millä hyvänsä. Nyt se hoitui tämmöisen kommelluksen kautta ja Joensuun Citymarketin vartijan hienoisella avustuksella.

Viimein oli saatu koko perhe Lahteen ja oli aika tottua uusiin ympyröihin. Itseasiassa näitä ympyröitä kävin tänään täällä pyörimässä. Oi, miten hyviä muistoja. Lotilan ala-aste, josta sain ensimmäiset kaverini. Ovat edelleen todella hyviä ystäviäni. Hakkis ja Rundi. En tiedä onko missään muussa kaupungissa ollut tämmöistä kulttuuria? Nuoriso kävelee yhtä korttelia ympäri ja vielä samaan suuntaan. Ja meitä ensimmäisiä omppupomppukokeiluja harjoittaneita nuoria oli siellä paljon. Se kulttuuri on nykyään menneen talven lumia. Kisapuiston koripallokenttä, jonne kokoonnuimme keväällä kolaamaan, jotta pääsisimme aikaisemmin pelaamaan. Silloin oli vielä pihapelikulttuuri vahvasti voimissaan.

Kasisali, jossa olikin hieman erilainen kulttuuri voimissaan. Näet musiikkikulttuuri. Yksi asia, jonka olisin nuoruudessani tehnyt toisin oli valinta koripallon ja punk-musiikin väliltä. Kolkuttelin koriksessa nuorisomaajoukkueen portteja ja musiikkirintamalla en kolkuttanut yhtäkään nuottia kohdilleen. Hauskaahan se oli kavereiden kanssa punkkia paukutella, mutta solistiuran päätyttyä oli enää vaikea palata koriksen pariin, ja varsinkaan sille tasolle minne itse olisin halunnut. Noh, otetaan nyt vielä musauran kohokohdat. Hullu ukko ja kotiteollisuuden lämmittelyveto Lahden Torvessa sekä Rasmuksen lämppäys Kasisalilla. Jälkimmäisen päätti Rasmuksen manageri kolmannen biisin kohdalla. Kaivelee edelleen.

Pikkuheppu syntyi ja oli aika pohtia uusia asumisratkaisuja. Helsingin ystävillä ei juuri vielä jälkikasvua ollut. Lahden ystävillä oli. Lahdessa oli vanhempien korvaamaton hoitoapu lähellä. Lahdesta sai Helsingin yksiön hinnalla sadan neliön unelmarivarikämpän järvinäkymillä. Eli muuttokuorma kasaan ja paluumuutto vanhoille kotiseuduille oli tosiasia. Oli grilli, oli farmariBemari, oli hienot istutukset takapihalla, oli lattialämmitetty alakerta ja kodinhoitohuone, oli puitteet. Joku pieni asia kuitenkin sai kaipaamaan Helsinkiin. Joku pieni, oikeastaan selittämätön asia. Niinpä asumisvisiitti Lahdessa jäi kahden vuoden mittaiseksi. Onneksi se tuli kuitenkin tehtyä. Se oli opettavaista aikaa ja ei ne puitteet, vaan se sisäinen olotila.

Lahti tulee olemaan minulle aina tärkeä kaupunki, aina! Kiva oli vähän fiilistellä ja hienoja kuvia tuli. Tunnistatteko lokaatiot?

-Esko-

Comments (10)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Muffin 14.11.2018 at 22:18

  Eipä ole tullut Lahdessa koskaan käytyä 😀

  • Reply Esko 15.11.2018 at 18:09

   No, sinne kuule päivämatkalle Muffin hilpaset. Lupaan antaa hyvät vinkit!…🔥🔥

   • Reply Muffin 15.11.2018 at 18:34

    Kerran olin melkeen menossa, kun siellä olis ollut joku kiva 80-luku näyttely… Mut mitkäpä olis ne vinkit nyt? 😊 Vähän kaikenlainen kiinnostaa 😜 Se joku Mummola-ravintola tais ainakin olla..? 🤔

    • Reply Esko 15.11.2018 at 22:23

     Joo, Mamma Maria…Loistava ruoka ja edullinen hintataso. Petit St.Louis, idyllinen liike mahtavilla tyypeillä. Mooster Denim. Mahtava liike, mahtavalla tyypillä…Torvi, kunnon rokkiluola…jne…jne…🔥😊

 • Reply Jankkuliini 14.11.2018 at 23:21

  Oi että! Tää oli niin ihana ja osuva teksti mulle! Oon just paluumuuttanut Lahteen. Meillä tää asuminen täällä saattaa jäädä muutaman kuukauden pituiseksi, tai sitten pidemmäksikin aikaa… Ei voi tietää, aika näyttää. Vaikka olen ollut jo monta-monta vuotta pois Lahesta, niin silti olen kokenut tänne aina jotain yhteyttä. Onnekseni olen saanut vuosien myötä täällä kuitenkin käydä ja kontakteja tänne vieläkin löytyy. Siippani sukulaiset on luonteva kontakti. Niin osuvasti totesit: ” Se sisäinen olotila” Sitä olotilaa olen pitkään kaivannut, ja nyt olen saanut sitä kokea. Sitä oloa ei osaa sanoin selittää. Se on sitä lahtelaisuutta. Kuvat olivat pääosin tuttuja. Yksi oli vieraampi. Sekin on kuitenkin luultavasti satamasta, mutta ihan tarkkaa kohtaa en tiedä. Tuon vesitornin lähellä olen tänään juuri kävellyt. Mullekin Lahti tulee aina olemaan hurjan tärkeä ja rakas kaupunki! Ps. Täällä on jo sytytettyinä ne legendaariset ja nostalgiset jouluvalot keskustassa!

 • Reply Jankkuliini 14.11.2018 at 23:28

  Niin osuva teksti mulle! Oon just paluumuuttanut Lahteen. Niin hienosti todettu: “Se sisäinen olotila”! Sitä oon kaivannut pitkään ja nyt oon saanut sitä kokea. Sitä on vaikea sanoin selittää. Se on sitä lahtelaisuutta. Kuvat oli pääosin tuttuja. Tuon vesitornin läheltä olen tänään kävellyt. Lahti on ollut ja tulee aina olemaan mullekin hurjan tärkeä ja rakas kaupunki! Ps. Legendaariset jouluvalot on jo sytytetty keskustassa!

  • Reply Jankkuliini 15.11.2018 at 13:12

   No nyt nää tarinani tuli tänne pariinkin kertaan… Kirjoitin ekan viestin ja luulin sen hävinneen bittiavaruuteen, kun sitä ei tullut heti näkyviin. Niinpä kirjoitin toisen ja sama homma. Niinpä tein kolmannen ja sitten tulikin kaksi… Joo, tää tekniikka… Sorry sekoilusta!

   • Reply Esko 15.11.2018 at 18:08

    No, ei kyllä haittaa sitten yhtään…👍🏻👍🏻 Tekniikan sekoilu on hyvinkin tuttu aihe…😊😊😊

 • Reply Elina 16.11.2018 at 06:53

  Minun piti tulla viettämään Lahteen vain välivuosi lukion jälkeen, mutta täällä sitä ollaan edelleen 11 vuoden jälkeen. 😅 Perhekokokin kasvanut muutamalla yksilöllä tässä vuosien varrella. Lahti on juuri sopivan kokoinen kaupunki maalla kasvaneelle, tuskin isommassa kaupungissa viihtyisinkään. ❤️

  Ja kyllä, tunnistan lokaatiot. #lahe

 • Reply Ansa 19.11.2018 at 11:59

  Voihan rundi, niin tutut mestat. 🙂 16 vuotta sitten muutin pois eikä ole paluumuutto käynyt mielessä ikinä, mutta onhan siellä kiva käydä.

 • Leave a Reply