Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , ,

Hävettääkö olla opettaja?

21.8.2019

Tänään menimme luokkalaisteni kanssa ymppätunnilla tutustumaan koulun lähiympäristön liikenteen mahdollisiin vaaranpaikkoihin. Kertasimme esimerkiksi oikeaoppisen tienylityksen ja tulipa sieltä jämäkkiä suorituksia kerta toisensa jälkeen. Kävelin jonossa ensimmäisenä. Takana marssi parikymmentä itseäni puolet lyhyempää pikkutyyppiä, jotka lähes kaikki halusivat kertoa omia kokemuksiaan. Esko, Esko, Esko, Esko. Kakkosluokkalaisten innokkuus on ollut kyllä ensimmäisinä viikkoina ihailtavaa. Näissä hetkissä sitä aina miettii, että tämä on kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Matematiikan tunnilla tutustuimme rahalaskuihin. Euro on sata senttiä oli käsittelemämme aiheen nimi. Tuulettelin luokan edessä kovaan ääneen pikkuoppilaideni oikeita vastauksia. Jakelin yläfemmoja ja innostuinpas sitä yhdessä kohtaa heittämään yhden kärrynpyöränkin hienon vastauksen kunniaksi. Melkein osui kengät lamppuun, mutta onneksi vain melkein. Oppilaiden mielestä oli hirveän hauskaa ja ainakin motivoiva tuntistartti. Näissä hetkissä sitä miettii, että olen minä aika outo opettaja ja tämä on kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Välituntivalvonnassa sain kunnian toimia osana luonnon ja ihmisen välistä tilataideteosta. Piti seisoa paikallaan ja samalla pikkusankarit keräilivät kiviä, joilla ympäröivät tämän upean teoksen. Syksyiset lehdet kengännauhoissa kruunasivat onnistuneen lopputuloksen. Talveen asti olisi kuulemma tarvinnut siinä tököttää. Se ei ihan onnistunut. Siinä hetkessä sitä mietti, että on tämä kyllä erilaista, hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Luokassani on maskottina tukaanikäsinukke, joka yhdessä nimettiin Esko kakkoseksi. Nokasta puristaessa lintu päästää hyvinkin korkeaoktaavisen kraakahduksen ja tässä hetkessä pikkusankarit tietävät, että nyt on aika keskittyä pitkätukkaisen partasuun hölinöihin. Päivän päätteeksi lintu laitetaan aina nukkumaan, että jaksaa taas olla reippaana seuraavana koulupäivänä. Puristellessani tänään tukaanin nokkaa ja kraakkuvaa ääntä kuunnellessani mietin, että oman tyttären vanhoja leluja on hyvä ottaa hyötykäyttöön ja on tämä kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Entisessä puutyöluokassa, entisessä teknisen työn tilassa ja nykyään nimi taitaa olla kovien materiaalien työtila. Eli kovien materiaalien työtilassa on opettajan kopissa mikrofoni, jolla voit kuulutella ohjeita työskentelyn lomassa. En usko, että tätä enää kovinkaan moni käyttää. Minä käytän sitä aina välillä niinsanotussa viihdetarkoituksessa. Tänään lauleskelin sinne kesken tunnin Oleeeen omeeena, olen omeeeena, oleeeen pieni ja pyöreä oomeeennaaa- laulua. Noh, teki vaan mieli. Siinä hetkessä mietin, että olen minä aika outo opettaja. En osaa laulaa yhtään, mutta on tämä kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Saapuessani koululle suuri joukko lapsukaisia juoksee aina ympärilleni ja huutaa: Mä haluun tänään olla puntti! Noniin, avataanpas vähän. Eli uusin villitys on se, että teen pikkuoppilailla hauiskääntöjä nostelemalla heitä ilmaan. Viisi kertaa aina yhdellä oppilaalla ja sitten on vaihto. Viisi sarjaa per päivä olen luvannut tehdä. Siinä hetkessä sitä miettii, että on minulla kevätjuhlissa yläpelti aika hyvässä kunnossa ja on tämä kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa työtä.

Istuin opekokouksessa siellä vihreillä jo hieman kauhtuneilla sohvilla. Edessä meille esiteltiin jotain uutta digitaalista innovaatiota. QR-koodeja skannattiin ja samalla hörpittiin Juhlamokkaa. Joku oli muuten laskenut, että kahdeksan pakettia täytyy tuoda lukuvuoden aikana jos juo noin kaksi kuppia päivässä. Innovatiivinen, digitaalinen uusi työkalu oli hieno, mutta siinä hetkessä sitä mietti, että saataisiinpa me opettajat kaiken tämän uudistushalukkuuden, erilaisten hankkeiden keskellä keskittyä siihen hienompaan, mukavimpaan ja tärkeimpään eli opettamiseen ja lasten lämminhenkiseen kohtaamiseen. 

Tämä on kivaa, hienoa ja tärkeää työtä, vaikkei se lähipäivinä ole mediassa ihan semmoisena näyttäytynyt. Ihan aiheellisia puheenvuoroja on osa kyllä ollut. Ehkäpä kuitenkin otsikko hävettää olla opettaja oli hieman liian karu. Jos joskus noin alan kokemaan, on ehkäpä minunkin aika vaihtaa alaa.

-Esko ykkönen- 

Comments (27)

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Soile 21.8.2019 at 21:19

  Mahtavaa open työn kuvausta ☺ oppilaasi ovat onnekkaita kun saavat olla oppilaitasi, innostuksesi varmasti tarttuu ja muistuu mieleen vielä aikuisenakin!

  • Reply Esko 21.8.2019 at 22:18

   Heippa Soile!
   Tämmöisen erikoisen opettajan höpinää. 🙂

 • Reply lotte 21.8.2019 at 21:53

  Voi kun tällaiset jutut myös saisivat valtamedioissa tilaa. ❤ Teitä mahtavia opettajia on paljon ja teette NIIN arvokasta työtä meidän pienten ja isojen lasten kanssa. Hattu pois päästä ja syvä kumarrus! Älä Esko vaihda alaa, olet juuri siellä missä sinua tarvitaan. 👍🏼

  • Reply Esko 21.8.2019 at 22:17

   Heippa Lotte!
   Iltapäivälehtien soitteluja odotellessa. 🤓
   Ja kiitos kivoista sanoistasi. Tuli hyvä fiilis! Olen tämmöinen sekava ja outo ukkeli ja sitä pidän tällä alalla ainoastaan vahvuutena.
   Kivaa iltaa!!

 • Reply Iida 21.8.2019 at 22:40

  Opettajan ammatti on kyllä hatun noston arvoinen! Olen itse karttakeppiliitutaulu genreä ja sitä opetusta toivoisin nyky kouluunkin. Oma pulpetti jossa siisti järjesty, aina se sama oma tuttu istumapaikka, loi muuten turvaa. Uuden opetussuunnitelman voisi kumota ja kaataa roskiin. Mielestäni hieman vanhempana kuin tokaluokkalaisena oppii opiskelemaan luokattomasti rennosti avotilassa. Mutta opettajat, teitä arvostan suuresti!

  • Reply Esko 21.8.2019 at 23:01

   Heippa Iida!
   Kiitos! Katsellaan mihin tämä uudistus meitä ja ennenkaikkea lapsia kuljettaa. Sitähän ei kukaan tiedä. Toivottavasti kultainen ja toimiva keskitie löytyy. 🙏🏻🤸🏻

 • Reply Ina 21.8.2019 at 22:45

  Aivan ihana teksti! Lämmin sydän on tärkeintä. ♡

  • Reply Esko 21.8.2019 at 22:59

   Oi, kiitos Ina! ❤🙏🏻

 • Reply Heli 21.8.2019 at 22:57

  On kyllä hienoa, tärkeää ja kivaa, että juuri sinä olet opettaja 😊 kyllä outo oudon tunnistaa 😄

  • Reply Esko 21.8.2019 at 22:59

   Iltoja, iltoja!
   Eipä sitä oikein muuta osaisi varmaan enää tehdäkään. 😅 Outo on just hyvä!!

 • Reply Outi 21.8.2019 at 23:05

  Välillä sitä jo täällä varhaiskasvatuksenkin puolella ollaan pohdittu, että olisi mukavaa olla välillä vaan lasten kanssa, ilman järjettömiä vaatimuksia, paperitöitä ja ainaista kiirettä.
  Teet loistavaa työtä Esko ❤️

  • Reply Esko 23.8.2019 at 20:29

   Niin sinäkin Outi ja kiitos kivasta viestistä!! 🙂

   • Reply Laura 24.8.2019 at 11:54

    Musta on ihan kamalaa lukea tätä uutisointia koska itse olen työssä joka ei oo mun juttu ja mietin just luokanopettajan uraa koska mun tapaamat opettajat on kaikki onnellisen oloisia ihmisiä. Ei kai siellä töissä nyt niin kamalaa ole? Teet mahtavaa duunia!

 • Reply Liisa 22.8.2019 at 11:15

  Tiukka opettajajohtoinen ja auktoritäärinen opetus onneksi ei ole enään tätä päivää. Uusi opetussuunnitelma itseohjautuvuuksineen kuullostaa ainakin pienempien koululaisten kohdalla puolestaan pahasti heitteellejätöltä. Jonkinlainen keskitie toivottavasti löytyy. Huolestuneena tällä kuuntelin, kun uusien isojen aluekoulujen myötä laskivat opettajien määrän huimasti tippuvan. Oliko säästöissä peräti 18 open vakanssi. Pistäkää opet rähinä vaan pystyyn, että saatte tehdä työtänne. Lapsissa on tulevaisuus.

  • Reply Esko 23.8.2019 at 20:31

   Lapsissa on todellakin tulevaisuus. Toivottavasti tämän kaikki ymmärtäisivät ilman sen kummempia rähinöitä. Kiitos Liisa viestistäsi ja kivaa loppuviikkoa!! 🙂

 • Reply Minttu 22.8.2019 at 21:03

  Ihana kirjoitus opettajan työstäsi ja koulumaailmasta! Olet juuri oikealla alalla, upea oppilaat lämmöllä kohtaava opettaja.

  • Reply Esko 23.8.2019 at 20:29

   Kiiiiitos Minttu!!! En oikein tiedä osaisinko mitään muuta tehdäkään. Kivaa loppuviikkoa!!!! 🙂

 • Reply J 22.8.2019 at 21:57

  Tää kirjotus tuli kyllä niin tarpeeseen. Oon juuri valmistumassa luokanopeksi ja olen aika kauhulla seurannut kaikkea tätä negatiivisuutta, mikä esimerkiksi mediassa parhaillaan pyörii opettajan työhön liittyen. Vastavalmistuneelle nuorelle opettajalle, jota muutenkin jännittää uran aloittaminen, on ihan todella tärkeää saada lukea myös tällaisia tekstejä vastapainoksi. Tällainen kirjoitus saa muistamaan, miksi opettaminen on kuitenkin ihan maailman parasta ja niin tärkeää työtä❤ Haastavaa, mutta niin monin tavoin antoisaa.

  • Reply Esko 23.8.2019 at 20:28

   Oi J, olipa mukava palaute!!
   Tsemppiä opiskelun viimeiseille metreille ja tervetuloa työelämään. Rennonletkeällä otteella vaan!!! Kivaa alkavaa syksyä!! 🙂

 • Reply AnnaManna 22.8.2019 at 22:19

  Heitin tänään itseni käsilläseisontaan. En ole tehnyt sitä vuosikausiin, mutta tänään tuntui juuri siltä. Siksi, että juuri silloin halusin tehdä niin. Voi niiden 4-5 vuotiaiden ilmeitä ja tapahtuman synnyttämää hämmennystä. Tee uudelleen, kuului. Silloin juuri tiesin tekeväni hienoa arvokasta työtä 😉

  • Reply Esko 23.8.2019 at 20:27

   Mahtavaa AnnaManna! Aina välillä pitää heittää käsilläseisonta, just hyvä!! Arvokasta ja kivaa lukuvuotta!

 • Reply Näitä, kun soveltaisi aikuistenkin arkeen – E2O 28.8.2019 at 20:40

  […] Saavuin juuri kotiin siitä jokasyksyisestä vanhempainillasta. Hyvin meni ja itse tykkään keskustella vanhempien kanssa. Heitä, kun tässä arjessa tapaa melkoisen harvoin. Wilma-viestintä saa niinsanotusti kasvot. Kärrynpyörää toivottiin, mutta oli liian kireät housut jalassa, joten jäi tällä kertaa tekemättä. Nämä ehkä hieman erikoiset motivointikeinoni ovat näemmä kiirineet hyvinkin nopeasti kotopuolee… […]

 • Reply Venla 4.9.2019 at 09:16

  IHANA!
  Mahtava lukea, että kaiken sen kiireen, paineiden, vanhemmilta tulevien kiukunkatkuisten wilmaviestien (tai ehkei niitä ole vielä tässä kohtaa syksyä alkanut sataa?) ja muun keskellä on myös tilaa hassuttelulle! Voisin kuvitella, että lapsia on aika paljon helpompi motivoida keskittymään myös opiskelemiseen, kun opettaja osaa olla läsnä, lähellä ja heittäytyä myös irti siitä perinteisestä kansankynttilän roolista. Toivottavasti oma lapseni saa joskus kaltaisesi opettajan, joka tekee työtään noin suurella ilolla 🙂
  Erinomaista alkanutta lukuvuotta!

  • Reply Esko 10.9.2019 at 20:12

   Kiitos Venla tosi kivasta palautteestasi. 🙏🏻

 • Reply Etäopetus on paholaisen keksintö, jaa mikä oli? – E2O 2.4.2020 at 18:13

  […] noh rakkaani. Ota ihan rauhassa. Kyllä minä iltapäivälehdistä luin jo aikanaan lööpin: Hävettää olla opettaja! Eikö siinä nyt ole jo vähäksi aikaa? Tai, no totta. Kymmenen viikon kesäloma. Se on kyllä jo […]

 • Reply Ari 24.4.2020 at 18:25

  Hei, suuret kiitokset Eskolle hyvistä oivalluksista ja viihdyttävistä tarinoista. Niihin on helppo samaistua. Tämä on viimeinen lukukauteni opettajana enkä päivääkään vaihtaisi pois. Minulla on ollut onni olla luovassa, yhteisöllisessä ja toisia kunnioittavassa työyhteisössä johon kuuluvat oppilaat ja heitä ympäröivät ihanat ja järkevät aikuiset. Näin myös ongelmat selviävät. Kiitos kaikille. Jatka sinä Esko hommia lasten parhaaksi.

  • Reply Esko 24.4.2020 at 20:08

   Moikka Ari!
   Kiitos sinulle merkityksellisestä palautteesta. Ansaittuja eläkepäiviä ja tuota konsolipeliä ei siellä kannata pelailla. ☀️

  Leave a Reply