Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Tämä kirja on hyvä ja tärkeä

9.6.2020

Kävimme tyttäreni kanssa viime viikolla tervehtimässä vanhempiani terassilounaan merkeissä. Äiti oli laittanut upeat ruoat meille matkalaisille. Isä oli hankkinut lapsenlapselleen todella tärkeän ja kauan halutun kirjan. Ilme, kun pappa tuon yllätyksen antoi. Se oli jotenkin liikuttava näky. Halata teki mieli ja kiittää, mutta piti vain tyytyä jälkimmäiseen.

Voi, kun olisi isälläni ollut mahdollisuus hankkia tuollainen kirja aikoinaan myös omalle pojalleen. Kirja, joka olisi ollut varmasti myös pienelle Eskolle tärkeä. En tosin ollut mikään kova lukutoukka. Viisikkoja ja Vihreää Varista lainasin Joensuun jylhästä kaupunginkirjastosta, kun niin tekivät kaveritkin. Takakannen jaksoin lukea.

Perheemme ei ole koskaan ollut mikään sankarillinen esimerkiksi tunnetaidoista tai negatiivisista asioista keskustellessa. Urheilu vei poikia mennessään jo pienestä pitäen ja niille perheen yhteisille keskusteluille ei liiemmin aikaa tai ehkäpä motivaatiota juurikaan ollut. Hyviä miehiä meistä on veljeni kanssa tullut. Upeassa ja rakastavassa perheessä olemme saaneet kasvaa. Riitatilanteita, joita ei kyllä ihan hirveästi ollut ratkoimme omaperäisillä, ei ainakaan tuosta kirjasta tutuilla tekniikoilla. Muistan yhden tapauksen, kun yritin heittää veljeäni Bauerin luistimella. Onneksi ei osunut. Riidan syy: Kumpi saa nauhoittaa Mc Hammerista kertovan dokumentin omalle VHS-kasetilleen. Veljekset, veljekset.

Tuo Elinan ja Sofian Kaikki on mahdollista- kirja on kyllä todella onnistunut teos lapsille ja miksei vanhemmillekin. Kirjassa käsitellään niin tunnetaitoja, kaverisuhteita, rohkeutta ym…Kirja on hienosti kuvitettu ja teksti on sujuvaa sekä helppolukuista. Välipaloina on erilaisia testejä ja vinkkejä esimerkiksi kokeisiin valmistautumiseen. Yksi lempikohdistani on tyttöjen mummon vinkki Sofialle, kun hän pyrki koulunsa oppilaskuntaan. Hän neuvoi olemaan rohkeasti erilainen ja pientä Sofiaa tekemään oppilaskuntaräpin. No sehän onnistui täydellisesti ja pieni ekaluokkalainen valittiin viemään luokkansa asioita eteenpäin.

Tämä kirja on oiva väline ja silta rakentaa lapsen kanssa hyviä keskusteluja niistä vaikeistakin asioista, joita me kaikki elämässämme varmasti joskus kohtaamme. Vaikeiden tunteiden tunnistamisesta, kaveritaitojen tai hyvän unen merkitykseen. Ja tietysti myös positiivisten, vahvuuksien sekä hyvien asioiden löytämiseen itsessä ja ympärillä olevissa ihmisissä. Iloa ja pirteyttähän tuon kirjan tarkoitus on tuottaa. Hyvin on onnistunut. Täällä se on luettu jo ainakin kolme kertaa läpi ja kuunneltukin kaksi kertaa.

Ensi syksynä koulujen alkaessa lainaan tuota tyttäreni kirjaa ja lisään sen omaan ”työkalupakkiini” sinne matematiikan ja muiden opeoppaiden sekaan. Näkisin, että varsinkin pienempien oppilaiden kanssa toimii todella hyvänä välipalana opetuksessa. Kun tämän partasuun höpinät alkavat pikkuoppilaita puuduttaa, niin on väliin hyvä ottaa hieman näiden iloisten sisarusten ajatuksia. Tämä teksti onkin hyvä päättää kirjasta löytyvään yhteen voimalauseeseen.

”Elämä on ihana seikkailu.” 

Niinhän se on.

-Esko-

Comments (4)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply el 10.6.2020 at 10:55

  Hei Esko,

  Pohdintani ei liity postauksen aiheeseen (joka sekin oli ihana ja tärkeä), mutta halusin silti laittaa viestiä. Olen seurannut blogiasi n. kolmen vuoden ajan, kasvatustieteen opintojeni 1. vuoden lopusta lähtien. Näiden vuosien aikana kun olen kokenut turhautumista omia opintojani ja valitsemaani alaa kohtaan, palaan sivuillesi muistuttamaan itseäni siitä, miksi tämä onkaan tärkeää. Rakastan kasvatusalaa ja opettamista, mutta välillä en säästy “katumuksen tunteilta”. Mikä on aivan hassua, olenhan täysin sitä mieltä että ala on juuri minua varten. Tuot opettajuuden esille niin kauniisti, innostavasti ja modernisti, että uskon tämän sivuston pysyvän itselleni tärkeänä voimavarana kun ensi vuonna valmistun ja lähden harjoittelemaan omaa opettajuuttani.

  Kohtaan jatkuvasti tunteita siitä, miten en varmasti ole tarpeeksi hyvä opettaja, en omaa kaksoispätevyyttä, ole lahjakas musiikillisesti tai osaa koodata. Toivoisin että pääsisin näistä ajatuksista eroon, sillä tiedän että minulla on muita vahvuuksia. Silti nämä asiat kaihertavat mieltäni usein. Olen tosi onnellinen siitä, että sinua seuratessa vahvistuvat aina ajatukseni siitä että kunhan sydän on paikallaan ja intoa sekä halua panostaa omaan työhön riittää, niin on oikeilla jäljillä.

  Kiitos tärkeästä blogistasi.

  • Reply Esko 11.6.2020 at 19:45

   Moikka El!
   Sinusta tulee varmasti mahtava opettaja. Sehän tämän ammatin vahvuus on, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Oman persoonan kautta vaan, ilman turhaa ressiä, ni hyvä tulee.
   Kiitos ihanasta viestistä ja aurinkoa!! ☀️☀️

 • Reply Kahden lapsen äiti 10.6.2020 at 22:51

  Esko, olet todella taitava kirjoittamaan ja ihanaa että näytät esimerkkiä että vahvat ja rohkeat miehet puhuvat tunteista! Olen kuullut monilta muiltakin opettajilta, että he aikovat käyttää Elinan ja Sofian kirjaa opetuksessa tunnetaitokasvatuksessa. Kiitos kun kirjoitat tärkeistä aiheista!

  • Reply Esko 11.6.2020 at 19:43

   Oi, kiitos! Olipa kiva viesti. Tuli oikein hyvä mieli. Aurinkoista loppuviikkoa!! ☀️☀️

  Leave a Reply