Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , , ,

Näe mut, näe sut ja ennenkaikkea näe lapsi erotilanteessa!

24.9.2017

Näe Mut!-kampanjaan törmäsin jostain median syövereistä. Tai aluksi näin yhden noista ylempänä olevista kuvista. Herättivät mielenkiintoni ja tutustuin tarkemmin mistä on kysymys. Kampanjan tarkoituksena on herättää aikuiset ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan juuri sen oman lapsensa tilannetta ja hyvinvointia erotilanteissa. Henkilökohtaisesti, eronneena pienen lapsen isänä tämä kampanja tuli todella “iholle” ja halusin sen täällä blogissani tuoda myös esille. Luin nettisivuilla olevia tarinoita ja herättivät kyllä todella paljon ajatuksia. Jokainen ero on erilainen. Jokainen eron kokenut lapsi on varmasti myös erilainen.

Kaikki, ihan kaikki ymmärtävät ja tietävät, että hyvin hoidettu ero on lapselle se paras ratkaisu. Voi, kun ne olisi aina helppo hoitaa. Osaisi aina vastata lapsen esittämiin kysymyksiin oikein. Ja ennenkaikkea kaikkiin kysymyksiin löytyisi vastaus. Lapset esittävät erojen aikana varmasti kysymyksiä, joiden edessä omat vanhemmatkin saattavat olla voimattomia. Erotilanne on usein myös aikuiselle todella kuormittava ja koko elämä saattaa ajautua täydelliseen pyörremyrskyyn. Kaikesta huolimatta se oma lapsi tulisi aina pitää toiminnan keskiössä. Lapsesi ottaa sinua kädestä kiinni, katsoo silmiin, laittaa sinun leikkihiiresi omaan kotiin asustelemaan. Se on melkoisen vaikea tilanne. Kyyneleet pyrkivät silmiin, puret huulta, mutta on vain tsempattava ja kerättävä itsensä.

Jokainen lapsi reagoi omaa elämäänsä kuormittaviin tilanteisiin hyvin eri tavalla. Heidän tuntosarvensa tämmöisissä asioissa ovat erityisherkällä asetuksella. Jokainen sana ja ele tallentuvat varmasti heidän pienille kovalevyilleen. Tämä tulisi aina muistaa. Itsellenikin on jäänyt omasta lapsuudestani mieleen se aika, kun isäni muutti työnsä perässä Lahteen. Muutimme loppuperheen kanssa Joensuusta vasta myöhemmin perässä, mutta ei sitä ollut pienen pellavapäisen pojan ihan helppoa ymmärtää. Kakkosluokalla jäin kiinni myymälävarkaudesta melkein heti isäni muuton jälkeen. Se taisi olla pikku-Eskon reagointi ja hätähuuto, että tulehan lainkuuliainen käräjätuomari-isi nyt takaisin sieltä. Ei tullut, mutta onneksi me muutimme perässä. Hyvin selvät asiat aikuisten mielissä eivät välttämättä jäsenny pienen ihmisen päässä ihan samalla tavalla.

Ajan parannettua useita haavoja on näitä asioita tänne hieman helpompi kirjoitella. Hyvin monia asioita olisin henkilökohtaisesti tehnyt erossani varmasti eri tavalla, mutta ei siinä akuuttitilanteessa ollut ajatus mukana kaikissa ratkaisuissa. Ei tiennyt oikein mistään mitään. Nyt tietää ja toivottavasti samanlaista myllyä ei tarvitse käydä enää ikinä läpi. Eteen tuli ja varmasti tulee edelleenkin kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia edes mentori Sinkkosen oppaista. Tulee kysymyksiä, joihin ei auta kasvatustieteen maisterin kasvatuspsykologian opinnot. Tulee kysymyksiä, joita kysyy pieni, maailman rakkain, ainutkertainen ihminen. Tämmöiset kampanjat toivottavasti herättävät ihmisiä ajattelemaan. Antavat vanhemmille työkaluja ja informaatiota, jos omat keinot ja voimat eivät riitä.

Näe lapsi, ilman kasvomaalauksia!

-Esko-

// Kuvat: naemut.fi //

Comments (4)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Heli 25.9.2017 at 18:36

  Tärkeä kampanja, todella! Riitely on kyllä lamaannuttavaa. Ero vaan herättää niin monia tunteita, että ei niitä aina hallitse. Omasta erosta on jo niin kauan aikaa, kumma kyllä se asia ei unohdu, niin kuin moni muu asia.. Jatkuvasti kuitenkin joku ympärillä eroaa ja joskus herää itsellä huoli siitä asiasta, että vanhemmalla on niin kiire lähteä etsimään uutta suhdetta (tai sellainen on jo valmiina) tai irtosuhteita ja sekö jos mikä vie aikaa, energiaa ja ajatukset muualle. Lapsi helposti unohtuu. Jos jotain voisi toivoa, niin erossa muistaisi keskittyä lapsiin ja perusarkeen, jotenkin uskon että se lopulta on parasta. Terve hyvä itsetunto erotilanteessakin (tosin erossa se voi käydä pohjamudissa) auttaisi varmasti “järkiajatteluun”

  • Reply Esko Kyrö 26.9.2017 at 21:29

   Heippa Heli!
   Todella hyvä ja asiallinen viesti. Ero jos joku on tilanne joka saa kaikki tunteiden ääripäät nousemaan esille. Oppii myös löytämään semmoisia piirteitä, joita ei ennen tiennyt itsessään edes olevan. Järkiajattelu, se olisi kaiken perusta. Se on vain helpommin sanottu kuin tehty.

 • Reply Amelielle 24.11.2017 at 15:19

  Tsau!
  Aloin lukea blogiasi, kun halusi tietää kuka tää bloggaaja on joka voitti just jonkun blogi-awardsin. Yllätyin positiivisesti, ei sillä että mulla olis ollut mitään negatiivisia ennakko-odotuksiakaan…
  Peukku sille, että kirjoitat asioista avoimesti. Mii laik!
  Itse 2 v sitten eronneena, ja jo siitä pahimmasta selvinneenä, on silti hyvä lukea näitä erojuttujakin. Lapsi keskiössä yritin klaarata sitä alkua. Mä repeilin erotilanteissa ja joka kerta kun tulin yksin tyhjään kotiin. Oli jäätävä ajatus, että tavallaan menetän lapseni elämästä puolet, koska puolet ajastaan hän on isänsä luona. Lapsi oli erovaiheessa vain 1,5 v eli hänen kehityksessään tapahtui paljon ja nähtävää vielä siinä iässä.
  Nyt osaan jo nauttia omasta ajasta ja todellakin kaipaan ja tarvitsen sitä lähiviikon jälkeen. Välit exään on hyvät ja toimivat ja lapsella on mahdollisuus olla lapsi siinä meidän eronneiden vanhempien välissä. Hänen ei tarvitse olla rauhansovittelija tai näkymätön ja huomaamaton vanhempiensa riitojen välissä.
  Sinkkoset ja muut apua-antavat on tullut luettua ja omaa henkistä käytöslihasta kasvatettu niin suhteessa exään, kuin lapsen tantrumeihinkin, jotka saa ottaa vastaan yksin ja usein väsyneenä työpäivän jälkeen.

  Onnittelen itseäni ja onnittelen sua, sekä muita selvinneitä ja niitä jotka vielä taistelevat sitä erorinnettä ylöspäin takaisin elämään ja oikeasti hyvään elämään. Lastemme puolesta! <3

  • Reply Esko Kyrö 24.11.2017 at 17:38

   Moikka Amelielle!
   Kiva, että hyppäsit mukaan ja kiitos todella hienosta viestistäsi. Upeasti olette asianne hoitaneet, hienoa! Lastemme puolesta…❤ Kivaa viikonloppua!!

  Leave a Reply