Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Varmasti aika monta riitaa jäisi riitelemättä…

8.10.2017

Riita, kiukku, väittely, ärsyttäminen, minätiedänkaikestakaikenilluusio, sinä olet väärässä! Asioita, joilta kukaan ei voi välttyä vaikka niitä yrittäisi viimeiseen asti vältellä. Aiheet voivat tosin olla kovinkin vaihtelevia. Arkisia konflikteja voi syntyä aivan missä tahansa. Liikenteessä, työpaikalla, kotona, kauppajonossa… Lauantaina minulla oli mahdollisuus päästä kuulemaan kolmea todella älykästä ja mahtavaa puhujaa. Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin koko Vantaan perusopetuksen koulutuspäivä. Tämä koulutuspäivä todellakin koulutti ja varmasti ravisteli ihan jokaista paikallaollutta kuulijaa. Presidentti Tarja Halonen avasi, rauhanneuvottelija Hussein Al-Taee jatkoi ja tietokirjailija sekä median asiantuntija Lilly Korpiola lopetti. Kaikkien puhujien esityksissä korostettiin empatian merkitystä. Ja ei kai sen tärkeyttä voi ikinä korostaa liikaa.

Nousin penkistä ja huokaisin. Huh, nyt tuli kyllä paljon asiaa. Asiaa, jota voi viedä mukanaan sinne työpaikalle, mutta myös ihan tänne arkiseen elämäänkin. Rauhanneuvottelija Hussein Al-Taee pyrkii ratkomaan työssään hieman eri mittakaavan konflikteja, mutta hänen puheenvuorossaan oli todella hyvä ihan perusarkeen ja elämään sovellettava kohta. Se jäi erityisesti mieleeni. Arjessa, kahden ihmisen välille voi ikätaso huomioimatta syntyä konflikteja hyvinkin herkästi. Kurahousuja ei tarvitse, koska viereisen pulpetin Hermannillakaan ei ole. Juurihan minä imuroin ja ei, se ei ollut näennäissiivous, en varmasti ajanut vanhoilla vihreillä ja ehkäpä tuo kollega huomauttikin ihan asiasta, kun en palauttanut niitä koko koulun yhteisiä vesivärejä ajoissa.

Haluanko väitellä vai vuoropuhella? Yleensähän tuo ensimmäinen vaihtoehto ei onnistu arjessa niin hirveän hyvin. Vaikka molemmilla olisi kuinka hyviä perusteltuja vasta-argumentteja, niin helposti lopputuloksena on mökötys, mykkäkoulu ja väärin olettaminen. Otetaanpas tähän Al-Taeen puheenvuoroa mukaillen tämmöinen todella, todella hyvä esimerkki. Lue ja mieti nyt sinua. Kummasta tunnistat juuri sinut itsesi? Riitatilanne on syntymässä ja…

Haluat ymmärtää itseäsi ja toista paremmin. VAI Haluat saada omat argumenttini voittamaan.

Kuuntelet ymmärtääksesi toista. VAI Kuuntelet toista vasta-argumenttien löytämiseksi.

Yrität tunnistaa ja tukea toisen vahvuuksia. VAI Yrität löytää toisen heikkoudet, jotta voit voittaa hänet.

Kysyt, koska haluat ymmärtää paremmin. VAI Kysyt, koska haluat hämätä toista.

Et keskeytä toista. VAI Keskeytät ja yrität vaihtaa keskustelun aihetta.

Keskityt toiseen ja hänen tunteisiinsa. VAI Keskityt itseesi ja seuraaviin vasta-argumentteihin.

Hyväksyt toisen kokemukset. VAI Kyseenalaistat toisen kokemukset.

Niinpä. Tunnistitteko itsenne, ja kummalta puolelta?

Nuo asiat (lähinnä vasemmanpuoleiset), kun muistaisi täällä elämän laineilla seilaillessa (ei kuvien paatilla). Varmasti jäisi aika monta turhaa riitaa riitelemättä.

-Esko-

// Kuvat: Amanda Aho //

Comments (7)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Heli 8.10.2017 at 20:12

  Nuorempana meni kyllä oikealle puolelle 75 % ja vasemmalle puolelle 25 %. Nyt pääasiassa vasemmalle puolelle 80 % ja oikealle 20 %. Samaa mieltähän ei tarvitse asioista aina olla, kunhan vain ne tilanteet ei mene siihen, että aina on “voittamisesta” kysymys. On mukavampaa olla onnellinen, kuin olla aina oikeassa.

  • Reply Esko Kyrö 8.10.2017 at 22:43

   Juuri näin Heli! Asioista ei todellakaan tarvitse olla samaa mieltä ja kyseenalaistaminen on jopa suotavaa. Kaiken voi tehdä niin monella tavalla, niin monella. Ja viimeinen lauseesi…????

 • Reply Muffin 8.10.2017 at 20:16

  Asiajuttu. Kaksi pidempää avoliittoa takana ja varmasti oon ollut useimmiten tuo “huonompi”. Nää on tämmösiä live and learn juttuja, uskon ja toivon et seuraavassa ja toivottavasti viimeisessä parisuhteessa olisin jo paljon parempi noissa tilanteissa. Ainakin tiedostan nuo epäkohdat omassa käytöksessä ja osaan tavoitella parempaa meininkiä.

  • Reply Esko Kyrö 8.10.2017 at 22:46

   Iltaa Muffin!
   Tuo on varmasti tärkeää, että oppii tunnistamaan omia käyttäytymismallejaan. Ilman sitähän on hieman haastava edes yrittää muuttaa omia juttujaan. Mukavaa viikkoa!…????

 • Reply Alli 8.10.2017 at 23:29

  Tätä olen miettinyt paljon omien oppilaiden kanssa tänä syksynä. Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin ja tunnetiloihin. Velvollisuus on kuitenkin miettiä miten asiansa esittää vai esittääkö alkuunkaan. Hyviä pointteja ja varmasti oli myös hyvät puhujat. ???????? Viikko ja syysloma – tulee tarpeeseen.

  • Reply Esko Kyrö 9.10.2017 at 07:48

   Juuri näin Alli, hyviä pointteja sinullakin. Tulee kyllä hyvään väliin loma. Tuo ikuisuuden kestävä sade voisi hieman hellittää…????

 • Reply Nippe 10.10.2017 at 08:58

  Molemmilta!
  Olen kyllä empaattinen mutta kärsimätön välillä kuuntelemaan pitkiä vuorosanoja…
  Ollaan armeliaita =)

 • Leave a Reply