Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Kaukosuhdekeskiviikko

2.11.2022

OSA 1. Lähtö

Jos et jaksa lukea keski-ikäisen miehen tunnekuohuissa kirjoitettua vuodatustekstiä, niin avaa televisio ja keskity vaikkapa Yleltä tuleviin puoli yhdeksän uutisiin.

Tästä (hieman sensuroidusta) kirjeestä kaikki alkoi lähes tasan vuosi sitten. Hyvin huuruinen illanvietto Helsingin yöelämässä sai aivan yllättäviä käänteitä. Oli Lahen ystävien pikkujoulut, jotka itseasiassa meinasin peruuttaa. Viimein päätin, että mennään nyt kuitenkin käymään, kun on kaikki vanhat tutut samaisessa kaupungissa. 

En minä mitään olisi tarvinnut…

En jaksa lähteä minnekään, en. Se oma lenkki, se oma sauna ja se oma sänky on niin turvallinen ja hyvä. Yksin on hyvä olla. Merkityksettömät kohtaamiset toistuivat ja toistuivat ja toistuivat. Tai jäivät toistumatta. Kyynisyyden aallot nekin pyyhkivät pois päästäni. No, on nyt sentään lapsuudenystävien pikkujoulut. Kyllä minä lähden käymään. Ensimmäinen, toinen, kolmas, Jallu, neljäs. Joo, ota taksi. Erottajalle.

Kulman taakse se jätti. Povitaskussa tölkki keskiolutta ja sitä kaivaessa ohitankin jonkun uuden ja ihmeellisen, joka tuleekin muuttamaan paljon. Jo nyt se on sitä tehnyt. Jono ja olut. Koronapassi ja narikka. Narikasta noin kuuden metrin päässä kuuntelen epävireistä Paratiisia, kunnes eteeni ilmestyy se uusi ja ihmeellinen. Paratiisi löytää nuottinsa. Hymy on valloittava. Se hymy, joka on niin merkityksellinen. On tanssia, on väkijuomia. En minä niitä niin montaa olisi tarvinnut, todellakaan.

On aitoa naurua ja lupaus viikosta. Outo olo valtaa mieleni. Lenkki ja juttelut. Jännittää ja ei jännitä samaan aikaan. Viestittelyä ei vaan tee mieleni lopettaa.

Näennäissiivous ja ensimmäinen ilta. Kultainen kortti johdattaa Tapiolaan. Levinnyt majoneesi on suurin huolenaihe. On epävarmuutta ja taistelua omaa päätä vastaan. Eihän näin nopeasti voi, ei todellakaan. Niin ne yhteiskunnan normit ja rakkausoppaatkin sanovat. Kattellaan nyt vaan. Ei, en minä mitään rakkausoppaita nyt halua tarvita.

Merkityksellisyys on palannut elämääni. Se yksi hetki muuttikin nyt niin paljon. Jokainen hetki sen jo hieman tutun ja ihmeellisen kanssa tuntuu niin arvokkaalta ja etuoikeutetulta. Kaupunki ja ylpeys. Kaupunki ja aina minä siinä puisen oven edessä odotan, kun näen ne askeleet portaikossa.

En minä mitään olisi tarvinnut ja nyt en enää muuta tarvitsekaan.

Olet ihana tyyppi.

Terveisin! Esko

En minä mitään parisuhdetta elämääni etsinyt. Tai siis ehkä tarkemmin sanottuna en enää osannut pitkän on ja off- sinkkuvaiheen elettyä semmoista elämääni kaivata. Eikä kaivannut uusi valloittava ihastuksenikaan. Ensimmäiset noin kolmisen kuukautta molemmat taistelivat kiintymistä vastaan. Ei oteta niin tosissaan. Otetaan vaan silleen rennosti. Ollaan vaan. Ja sitten menikin se kolme kuukautta yllättävän nopeasti, joka on tässä nykyisessä deittikulttuurissa se vanha seitsemän vuoden kriisimerkkipaalu. Ollakko vai swaippailakko?

Sitten tulikin yllättävä remontin pitkittyminen. Tuli ”pakotettu” yhteenmuutto. Tuli tottuminen siihen, että tämä samaisen katon alla asuminenhan onkin todella mukavaa. Tuli vahva kiintymys, luottamus ja myös se tärkein. Tuli usko tulevaan ja tuli myös uusi paras ystävä, kaiken romanttisen lisäksi. Lähikaupassa käynti ja koiran kakkapussien löytyminen kaikkien vaatteiden taskuista alkoi tuntua merkitykselliseltä. Tuli tarve olla toiselle ihmiselle tuki ja turva. Uskallus olla heikko ja avata se eletyn elämän repun mustakin sivutasku. Sulkea se yhdessä ja saada kaikkeen täysi ymmärrys. 

Ja sitten tulikin uudet työkuviot ja muutto toiseen maahan. Pitkitin tyypilliseen tapaani asioista puhumista ja vaikeiden tunteiden vyöryä päälleni. Joo, joo. Puhutaan myöhemmin. Eilen sitten palasinkin tyhjään kotiin. Ei ollut toista hammasharjaa mukissa. Ei ollut toista yöpukua enää viikattuna tyynyn alla. Ei ollut puoliksi purtua kuvottavalle haisevaa puoliksi syötyä luuta lattialla. Luulin, että sydämeeni aktivoitu Mikään Ei Tunnu Miltään- moodi olisi tämän hyvin selvittänyt, vaan eipä niin käynytkään.

Tuli niinsanottu kokovartalotyhjyys. Kaikkien niiden pienten arkisten asioiden (esimerkiksi yhdessä siivoaminen) merkityksen tajuaa vasta, kun ne yhtäkkiä katoavatkin siitä ympäriltä. Luulin, etten saa enää itselleni näistä lemmenasioista minkäänlaisia ahdistuksia, mutta eilen ne vyöryivät päälleni jopa pelottavalla voimalla. Kaikki ne aiemmista kriiseistäni tutut asiat vilahtelivat silmieni edessä. Menettämisen pelko, luottamuksen rapautuminen, konfliktien välttely jne…Oli lähdettävä pitkälle juoksulenkille.

Mahtuuko samaiseen sydämeen kaksi kaukosuhdetta? 

Kovin siihen tahdon uskoa ja otetaan tämä opettavaisena seikkailuna toivottavasti onnellisesti kirjoitetulla loppuratkaisulla.

Hyviä vinkkejä?

-Esko-

// Kuva: Antti Sihlman //

Comments (16)

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Vivi Vinna 2.11.2022 at 20:11

  Kerran elämässäni olin kaukosuhteessa ja enää en siihen lähtisi. Mutta jokainen tekee ratkaisunsa niin kuin parhaaksi näkee. Tiedän myös sen, että sellaista oikeasti spesiaalia henkilöä on vaikea löytää. Sellaista, jonka kanssa kolahtaa, oikein todella. Eli kuuntele sydäntäsi. <3

  • Reply Esko 2.11.2022 at 20:25

   Kiitos Vivi viestistäsi!

   Eihän tämä toivottu optimitilanne ole, mutta olettakaamme, että kaikki menee hyvin. 🙏🏻

 • Reply Marsu 2.11.2022 at 20:37

  Virkavapaata ja perään?

  • Reply Esko 2.11.2022 at 21:46

   Ei ihan huono idea.

   Katsellaan miten lähtee rullailemaan…🇸🇪

   Ihanaa viikkoa!

 • Reply Daniella 2.11.2022 at 20:50

  Puhukaa paljon. Ei ole liian pientä huolta tai liian pelottavaa asiaa, etteikö sitä voisi kumppanin kanssa ottaa puheeksi. Kokemuksesta sanon, että puhuminen auttaa. Näkemisen suunnittelu, matkalippujen varaaminen. Ei etäsuhde tosiaankaan ole mikään maailmanloppu. Suhde on niin paljon muutakin kuin kainalossa kiehnäämistä. Ainakin vahva parisuhde. Vastailinkin jo sinulle Instan puolella tähän liittyen.

  Omassa suhteessa ei ole mahdollista tulevina vuosinakaan asua edes samassa kaupungissa, en ainakaan usko, vaikka ei tietenkään koskaan voi tietää. Joka päiväiset kuulumisten vaihdot, tarvittaessa epävarmuuksien ja pelkojen purkamista yhdessä keskustellen ja rakkauden ilmaisu kaikilla niillä muilla tavoilla kuin koskemalla, niillä ainakin meidän suhde elää ja voi paremmin kuin hyvin. Etäisyyteen on tottunut ja asennoitunut, vaikka se joskus kurjaa onkin. Rakkaus kantaa. Luottamus suhteeseen on vankka, sellaiseksi olemme sen rakentaneet, kilometrit eivät sitä horjuta. Ei teilläkään, jos tahtoa muuhun löytyy.

  Toivon kaikkea hyvää teille! Ja voimia niihin vaikeisiin hetkiin, etsikää omat ikävän helpottajat. Meillä ne on viestit, kuvat ja päivittäiset videopuhelut. Säilyttäkää yhteys, se on kaiken a ja o.

  • Reply Esko 2.11.2022 at 21:47

   Oih, kiitos Daniella merkityksellisestä viestistäsi. 🤍🙏🏻

 • Reply ❤️ 2.11.2022 at 21:39

  Kyllä kaukosuhteen kestää, mutta puhumisesta en säästelisi.

  • Reply Esko 2.11.2022 at 21:47

   No, siitä se ei jää kiinni. 🙏🏻

   Ihanaa viikkoa! 🍂

 • Reply Muffin 2.11.2022 at 21:43

  Voihan.. ei ole vinkkejä vaikka itsekin samanlaisessa tilanteessa ollut. 4 vuoden ”ikisinkkuilun” jälkeen ensitreffeiltä jäi heti käteen ”se on tässä”. Etäsuhteessa elettiin, tosin välimatkaa vain 200 km. 2 vuoden jälkeen muutin toisen luo toiseen kaupunkiin. Nyt on parisuhde ja yhteinen koti ja vauvakin, mutta myös kammotus; en viihdy uudessa kaupungissa, ikävöin Helsinkiin, ikävöin ystäviä, miten tämän saa ratkaistua.. 😢 Pari vuotta jo uudessa eikä fiilikset ole muuttuneet..

  • Reply Esko 2.11.2022 at 21:48

   Kaikkea hyvää kaikkeen sinulle Muffin! 🤍

 • Reply Emmaemma 3.11.2022 at 10:36

  Kommunikointi ja puhuminen on varmaan se kaiken a ja o. Meillä miehen kanssa suuri osa päivästä menikin puhelimessa puhuessa ja se helpotti ikävää. Vaikka välillä meinasi järkeily iskeä päälle että helpompi vaan keskittyä kaikkeen muuhun. Itselle kiintymyksen ja rakkauden syttymisen jälkeen toisen näkeminen vain silloin tällöin oli aivan kamalaa ja olin kyllä tosi huono kestämään sitä näkemisen jälkeistä eroamista.
  Parin kuukauden yhdessäolon jälkeen muutin perään ja siitä kuukausi niin oltiin naimisissa 😂 Ehkä sellaista heittäytymistäkin kannattaa kokeilla, jos on varma omista ja toisen tunteista ja haluaa olla yhdessä. Se voi myös kertoa toiselle sen miten paljon juuri sinä olet valmis tekemään ja uhraamaan sen teidän suhteen vuoksi 🤗 Paljon tsemppiä teille molemmille!

  • Reply Esko 3.11.2022 at 16:11

   Kiitos Emmaemma oikein paljon! 🙏🏻

   Näistä viesteistänne tulee kyllä oikein mukava mieli.

 • Reply Katja 3.11.2022 at 13:11

  Samoja tuntemuksia. Olen ollut puolisoni kanssa yhdessä 11 vuotta ja olemme eläneet viimeiset 5 kk eri mantereilla. Ikävä on kova ja ei ole ollut helppoa. Uskon kuitenkin, että tämä vahvistaa suhdettamme. Yhdessäoloa ainakin osaa arvostaa aivan toisella tavalla. Meidän kohdalla järjestely on väliaikainen (muutama vuosi) ja sen ajatteleminen auttaa jaksamaan suurimman ikävän yli. Asioilla on tapana järjestyä ja oikea rakkaus kyllä kestää välimatkan. Tsemppiä!

  • Reply Esko 3.11.2022 at 16:11

   Kiitän kovin Katja! 🤍🙏🏻

   • Reply Tpikku 3.11.2022 at 16:31

    Miten ihanasti kirjoitat.
    Ehdotan ajankuluksi kirjan kirjoittamista? 🥰
    Kaikki järjestyy tavalla toisella, luota siihen.

    • Reply Esko 3.11.2022 at 19:10

     Iltoja, iltoja!

     Oih, kiitos. 🙏🏻

     Luotan tietysti ja tämmöinen vaan pöytälaatikkokirjoittelija.

     Ihanaa loppuviikkoa!

  Leave a Reply