Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Opettajan höpinöitä…

16.5.2018

On taas se aika vuodesta, kun niin monet ja monet hakevat suuntaa elämälleen mahdollisen koulutuspaikan muodossa. Pääsykoeaika. Mahdollisesti tuntien ja tuntien työ, sadat Post it-lappuset, kuluneet yliviivaustussit huipentuvat siihen yhteen kokeeseen. Siinä olisi sitten onnistuttava, jotta postilaatikosta putoaisi myöhemmin se paksu ja iso kirjekuori. Kirje, jota tuhannet ja tuhannet tänäkin kesänä odottavat. Pienempi kuori tarkoittaa useimmiten vain pettymystä ja haaveiden ajoittaista kaatumista. Päätä pystyyn ja aina voi yrittää uudestaan. Itselleni putosi kesällä 2006 se suurempi kuori Kajaanin opettajankoulutusyksiköstä.

Monelle tulevalle opettajalle se suuri kuori on tänäkin kesänä putoamassa. Vakava- koe suoritettu onnistuneesti ja nyt vielä kakkosvaiheen klaaraus ja opettajaopinnot ovat valmiina alkamaan. Moni valmistunut opettaja saa varmasti myös näihin aikoihin soittoja rehtoreilta ja ensi syksynä on aika aloittaa ne ihan oikeat opehommat. Ajattelinpas tähän hieman kerätä asioita, jotka itse näen työssäni erittäin arvokkaina. En tiedä kannattaako tämmöisen oudon opettajan höpinöitä sen vakavammin ottaa, mutta annetaanpas mennä:

 • VUOROVAIKUTUS. Työ perustuu vuorovaikutustilanteisiin. Keskustelet päivittäin lasten, kollegoiden, keittäjien, kouluisännän ehkäpä vanhempien kanssa. Vuorovaikutustaitoihin kannattaa kiinnittää huomiota.
 • MOTIVAATION HERÄTTÄMINEN. Ilman motivaatiokipinää on uuden oppiminen hyvin haastavaa. Keksi omia kikkoja ja erikoisuuksia, joilla pyrit herättämään oppilaissa aitoa kiinnostusta. Itse aloitan tunnit uusien ryhmien kanssa aina “Eskon pähkinöillä…” Hauskoja ongelmanratkaisutehtäviä, joilla on menty kohta kymmenisen vuotta. Alkaa kyllä olemaan jo kikkapussi käytetty. Täytyy uudistua, täytyy uudistua…
 • HUUMORI. Omassa työssäni yksi ykkösasioista. Jos suunnittelemasi tunti menee niinsanotusti päin prinkkalaa, niin heitä vaikka däbbi tai kärrynpyörä, niin siitä se taas lähtee.
 • RYHMÄYTÄ. Syksyllä eteesi marssii aivan uusi luokka. Pyri rakentamaan heistä yhteen hiileen puhaltava porukka. Aina se ei onnistu, mutta tämän asian eteen teen aina niin paljon töitä kuin mahdollista. Kehu ja kannusta. Kehu ja kannusta aina, kun siihen on mahdollisuus.
 • TUNNE OPPILAASI. Päivät ovat ajoittain todella hektisiä, mutta aina täytyisi yrittää etsiä aikaa oppilaiden aitoon kohtaamiseen. Itse seuraan aktiivisesti myös lasten ja nuorten kiinnostuksenkohteita. Tubettajat, spinnerit, Musical.lyt ovat nykyään hyvinkin tuttuja.
 • OLE AITO OMA ITSESI. Aito ja ammatillinen. Olen semmoinen erikoinen höpöttelijä ja usein käytän opetuksessani oman elämäni esimerkkejä. Opettaja on inhimillinen ihminen, joka elää ihan normaalia elämää.
 • ÄLÄ SEURAA MEDIAA LIIAN KIRJAIMELLISESTI. Ihan hirveän usein ei ammattiamme kovinkaan kirkkaissa valoissa esitellä.
 • KESKUSTELE KOLLEGOIDEN KANSSA. Samassa koulurakennuksessa on osaamista ihan mielettömästi.
 • WILMA. Voi olla myös positiivisen viestinnän kanava.
 • NAUTI LOMISTA. Erota työ ja vapaa-aika toisistaan. Tässä olen mielestäni todella hyvä.

No, johan tuli pitkä listaus ja paljon jäi vielä kirjoittamatta. Täytynee tehdä myöhemmin osa kaksi. Tänään tutkailin opettajan kalenteria ja vähiin se käy ennenkuin loppuu. Tsemppiä kaikille pääsykokeisiin ja tsemppiä myös ensi vuonna opehommia aloittaville kollegoille.

-Esko-

Comments (16)

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Hakkarainen 16.5.2018 at 20:58

  Hui. Onko siitä omasta paksusta kirjekuoresta jo neljä kokonaista vuotta? Opettajaopiskelijana voin allekirjoittaa sen, että lehtijuttuja ei kannata säikähtää. Otsikoista voisi päätellä lähinnä sen, että tulevaisuudessa odottaa epävarma työpaikka ja varma burn out.

  https://aatenarikka.blogspot.fi/

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:49

   Iltoja Hakkarainen!
   Aika juoksee, aika juoksee…Ei otsikoille ja onnea siintävään valmistumiseen…????

 • Reply tätiO 16.5.2018 at 22:06

  jotta on hyvän värinen kalenteri meillä ja teillä töissä! Heippa vaan. Vähän on jäänyt kommentointi blogeihin… Täs on ollut nyt töitä (liikaakin) ja salibandyä…aina liian vähän mut eiköhä korjaannu ensi syksyksi! saas nähdä mitä oon keksiny..

  Tulikos/olikos sulla niitä lukijajuhlia sitten koskaan huhtikuussa?
  Mulla oli luokkakokous…. huippujuttu tällä kertaa!!

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:50

   Hyvä Oo!
   Kiva kuulla sinusta!…???? Hyvä, että tekemistä on riittänyt! Ei ollut juhlia, ei. Sanotaanko näin, että ei vastaanottoa…Kivaa kevättä!!…☀

 • Reply Melkein ope 16.5.2018 at 22:49

  Kiitos tästä postauksesta! Tässä vaiheessa kevättä on monilla kyseisen ammatin harjoittajilla virta jo lopussa ja ulosanti sen mukaista.
  Itse vasta opiskelen ja myönnettäköön että työelämään siirtyminen ei pelkästään jännitä vaan joskus myös pelottaa. Joskus mietityttää että jaksaako tuota hommaa tehdä kukaan. Tämän tekstin äärellä sai tas miettiä sitä, miksi aikoinaan halusi opiskella juuri tätä ja miten hienolta se paksumpi kirjekuori tuntuikaan 🙂

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:52

   Oleppahan hyvä Melkein ope!
   Kyllä tässä loppusuora häämöttää ja tekemistä piisaa enemmän ja vähemmän…???? Eipä haittaa, kun kohta on aikaa palautella. Hyvin jaksaa, hyvin jaksaa!!

 • Reply Anna 16.5.2018 at 23:05

  Kiitos hyvästä listasta, Esko! Olet tiivistänyt monta tärkeää pointtia, jotka myös 20v ammatillisen open kirjavaa työnsarkaa tehneenä allekirjoitan täysin.
  Nautitaan ihanasta toukokuusta ja lukuvuoden viimeisistä työviikoista & voimanrippeistä ????☀

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:53

   Heippa Anna!
   Onpa hienoa kuulla, että kokenut kollega nämä allekirjoittaa, arvostan…????

 • Reply Ina 16.5.2018 at 23:35

  Jihuu open höpinöille. 🙂 Monta hyvää pointtia.

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:53

   Kiitos Ina!…☀☀

 • Reply Mandi 17.5.2018 at 00:44

  Nostan niin isosti hattua sulle Esko! Teet niin uskomattoman hienoa työtä! On ilo lukea niin motivoitunutta ja asian ytimessä olevaa tekstiä.

  Muistelen aina lämmöllä omia opettajiani ja koen todella, että heillä on ollut jätti-iso rooli oman (aika loistavan) persoonani muodostumisessa – erityisesti semmoisen uteliaan elämänasenteen tartuttamisen suhteen. Se on semmoinen lahja, jota ei voi korvata.

  Haluan siis sanoa KIITOS! Toivottavasti sinä ja kollegasi tunnette sydämissänne työnne sanoinkuvailemattoman suuren merkityksen!

  Aurinkoista ja onnellista loppukevättä! 🙂
  /Mandi

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:54

   Kiitos Mandi tästä viestistä!…????????

 • Reply Ilona 17.5.2018 at 08:51

  Hyvä lista näin kohta valmistuvan luokanopettajan näkökulmasta. Monta tärkeää pointtia samassa kasassa. Toivotaan, että vielä joku päivä minäkin pystyn joskus ottamaan opettajan työn rennon rempseästi! 🙂
  Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:56

   Moikka Ilona!
   Tsemppiä valmistumiseen. Hyvin pystyt. Huumori ja rempseä ote. Se kantaa pitkälle, toivottavasti!…☀☀

 • Reply Ellen 18.5.2018 at 11:22

  Allekirjoitan nämä täysin, vuonna 2006 Ouluun päässeenä. Valitettavasti meille syötettiin harjoituskouluissa hyvin kankeaa ja epäihmismäistä opettajan mallia, mutta onneksi opettajuutta saa toteuttaa ops:n raameissa itselle sopivalla tavalla.

  Mukavaa loppukevättä!

  • Reply Esko Kyrö 18.5.2018 at 19:57

   No, se on Ellen juuri näin!…???? Samana vuonna pääsimme siis “pohjoiseen”. Mukavaa kevättä sinullekin!!

  Leave a Reply