Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , ,

Berliini, jokaiselle jotain ja hieman erilainen juhannus

25.6.2018

”Täällä ihmiset nauttivat elämästä.” Näin kuvaili ystäväni Berliiniä. Paikkaa, josta eilen kotiuduin neljän päivän minimatkaltamme. Tuo alun lausahdus pitää aivan täysin paikkaansa. Varsinkin Itä-Berliinissä, jossa majailimme oli aivan älyttömän leppoisa ja mahtava tunnelma. Siellä pääsi toteuttamaan täydellisesti matkamme ykköstavoitetta, eli istuskelua ja ihmettelyä. Niin ja tietysti uuden herkkuni Döner-kebabin mutustelua. Taisi mennä noin kolme per päivä.

Berliini on todellinen kahden variaation kaupunki, jossa yksi metromatka kuljettaa sinut täysin erilaisiin tunnelmiin. Toiselta puolelta löytyy viiden tähden hotelleja, luksusliikkeitä, arvokkuutta ja glamouria. Toinen puoli tarjoaa elävää katukulttuuria, ympärivuorokauden avoinna olevia klubeja ja juuri minun silmääni miellyttävää rosoisuutta. Kaupungissa on varmasti, ihan varmasti jokaiselle jotain. Ongelmana tietysti se, että Berliini on todella suuri ja reissua kannattanee hieman suunnitella etukäteen. Kiitos taas teille kaikille, jotka vinkkejä annoitte. Eihän neljässä päivässä ehdi läheskään kaikkea, mutta kyllä me jotain näimme ja ennenkaikkea koimme minilomamme aikana. Jäi kuitenkin sen verran hampaankoloon, että täytyy mennä vielä uudemman kerran.

Yhden hienon kokemuksen tarjosi Berliinissä asuva kaverinkaveri (nyt voisi sanoa jo varmasti kaveriksi). Perjantaina paikanpäällä oli sekalainen sakki suomalaisia ja kokoonnuimme yhdessä viettämään iltaa. Söimme mahtavaa korealaista ruokaa ja kävimme hieman pyörähtämässä paljon puhutussa Itä-Berliinin yöelämässä. Kyllä, nyt ymmärrän miksi vilkas yöelämä mainitaan usein tästä paikasta puhuttaessa. Tämänkin kappaleen voi päättää lauseeseen. Jokaiselle on varmasti, ihan varmasti jotain.

Kaupungin historia on todella tapahtumarikas ja ei ole varmasti kovin moni eurooppalainen pääkaupunki kokenut ihan samanlaista menneisyyttä. Lueskelin hotellihuoneessamme paikan historiankäänteistä ja paljon osuu tapahtumia ihan muutamien vuosikymmenten taakse. Historian hirveyksiä kävimme katselemassa Branderburgin portin kupeessa sijaitsevassa Holokaustimuseossa. Museon yläpuolella on karu yli 2700:sta betonipaasista koostuva muistomerkki.

Puhutteleva paikka ja puhutteleva oli näyttelykin. Hiljaiseksi, hyvin hiljaiseksi veti huone, jossa oli kauheuksien keskellä olleiden ihmisten kirjoittamia skannattuja kirjeitä, postikortteja ja katkelmia niistä. ”Emme tule enää koskaan näkemään…” 12-vuotiaan tytön kirje päättyi noihin sanoihin. Museosta ulos kävellessämme siellä betonipaasien seassa oli hämmentynyt olo. Hämmentynyt ja avartunut.

Huh ja takaisin vuoteen 2018. Tuossa mainitsin, että lueskelin hotellilla kiinnostuneena Berliinin lähihistorian tapahtumista. Samalla olisi voinut tietysti lueskella myös kaupungin kauppojen sunnuntaiaukioloajoista. Olimme suunnitelleet kauppakeskuksiin tutustumista tietysti sunnuntaille. Metrosta noustuamme melkoisen nopeasti selkeni, että ei saksalaiset sunnuntaisin shoppaile. Ja ei shoppaillut kaksi suomituristiakaan. Tämän ”pettymyksen” selvitimme seuraavalla kaavalla.

TOTEAMINEN: ”Eihän nää perhana oo auki!…” ”Katotko nää Berllinin sunnuntaiaukioloajat?”…

PETTYMYS: ”Siis mitä ihmettä! Voi ja aaaah! Sunnuntai on paras shoppailupäivä.”

TODISTELU: ”Itseasiassa en kyllä oikeasti tarvitsekaan mitään. Mulla on jo vähän liikaa kenkiä ja vaatteita. Ei ne edes mahdu minnekään.”

ASIAN HYVÄKSYMINEN: ”Rahat säästyivät ja kivahan täällä on vain kävellä ja ihmetellä. On Tukholmassakin Footlocker…”

Itse olen toitottanut usein etten ole mikään matkustelija. Tässä asiassa on nyt pakko vetää hieman takaisinpäin. Olen ollut vain laiska lähtemään minnekään. Tämäkin reissu todisti taas vanhan, maailman kuluneimman fraasin todeksi: ”Matkailu avartaa!” Se on täysin totta. Pienikin matkailu.

Kiitos Berliini! Olit mahtava!!

-Esko-

P.S. Yritin tiivistää kirjoituksen lyhyeksi ja pakko vielä laittaa loppuun listaus muista kohokohdista: vastapuristettu appelsiinituoremehu, ihmisten sosiaalisuus ja hyväntuulisuus, Saksa vs. Ruotsi jalkapallo-ottelun lisäaikamaali ja kaupungin sekoaminen, hotellimme sijainti, täysin samoilla reissutavoitteilla mukana ollut matkaseuralainen…

Comments (6)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hennis 26.6.2018 at 08:55

  Hei mahtava kirjoitus ja tämän perusteella voisin itsekin lähteä katsastamaan Berliinin.
  Kivaa kesää sinulle!????

  • Reply Esko Kyrö 26.6.2018 at 14:49

   Moikka Hennis!
   Kiva kuulla, että tykkäsit…???? Kannattaa katsastaa ja oikein hyvää kesää myös sinulle!…

 • Reply Voiko näihin kyllästyä? | E2O 27.6.2018 at 18:33

  […] Schindlerin lista. Täytyypä katsoa taas pitkästä aikaa Berliinireissun jälkitunnelmissa. Todella hieno […]

 • Reply …ja muuten tapahtuu! | E2O 30.6.2018 at 14:33

  […] tuossa on jo hurahtanut ja todella leppoisaa on ollut. Pikkumimmin kanssa olemme touhuilleet, Berliinissä on käyty ja sitten vain olen ollut ja huilaillut. Tänään saavuimme mummolaan Lahteen, koska täällä […]

 • Reply 33 kysymystä, ystävä vastaa – E2O 10.2.2019 at 20:50

  […] Berliinin matka ja iltaiset autolenkit näin nimenomaan ihanimpina. […]

 • Reply Ihan perus – E2O 16.9.2019 at 19:22

  […] viikko vielä melkoiseen arjen katkaisuun. Lähdemme ystävieni kanssa minimatkalle Berliiniin. Ihastuin paikkaan siellä viimeksi käydessäni ja nyt pääsee uudestaan. Rentoa oleilua, ihmisten tuijottelua, vähän shoppailua ja tietysti Dönereitä. On luvattu […]

 • Leave a Reply