Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
, , , , ,

Eroisän joulu

18.12.2017

Joulu ei ole päivämäärä. Se on mielentila.” -Mary Ellen Chase- Tämän lainauksen huomasin tänään opekalenterin alareunasta. Lausahdus sopii tähän tulevaan jouluviikonloppuun todella osuvasti. Jo vuosia on lapseni traditioihin kuulunut kaksi peräkkäisinä päivinä vietettävää jouluaattoa, jotta pikkumimmillä on mahdollisuus päästä nauttimaan useiden läheistensä joulutouhuilusta. Se on upeaa, koska pikkutonttu tuo iloa ja jouluista tunnelmaa myös hieman suurempiin sydämiin. Vaikka kokoonpanot ovat tässä vuosien varrella hieman muuttuneet voi olla todella kiitollinen, että tämmöinen traditio on aikoinaan kehitelty ja joulunvietto rullailee samaisella kaavalla.

Eilen myös Kymppiuutisissa puhuttiin aiheesta kuinka jouluaatto saattaa olla se vuoden synkin ja vaikein päivä eroperheissä. Kyllähän se on totta, että juuri jouluaattoon sisältyy niin paljon niitä tuttuja ja yhteisiä tradioita, joihin on vuosien varrella tottunut. Ne vanhat muistot ja haavat saattavat hetkittäisesti repeytyä auki, vaikka arkisissa askareissa ne tuntuvat jo täysin parantuneilta. En ole koskaan ollut mikään suuri jouluihminen, mutta kyllähän oman lapsen jouluinnostus on muuttanut käsitystäni. Usein kuulee sanottavan, että lapset tekevät joulun ja näinhän se ainakin kohdallani on. Se meidän oma, päivää aikaisemmin vietettävä aatto on myös minun jouluaattoni. Lainaan toisen kerran: ”Joulu ei ole päivämäärä. Se on mielentila.

Viime vuonna kirjoittelin suutari-Eskon yksinäisestä joulusta. Se oli Eskon ensimmäinen yksinäinen jouluaatto pitkään aikaan. Tämä aatto on varmasti jo huomattavasti helpompi ja myös tämän jouluaaton vietän vuosi sitten aloitetulla kaavalla. Viimeisen vuosiluvun vaihdoin: ”Esko viettää jouluaaton isänsä ja äitinsä kanssa. Varmasti lepää ja syö. Juoksee pitkän lenkin. Saunoo ja illalla lähtee autoajelulle. Vetää karvahattunsa syvälle päähän ja vie haudalle kynttilän. Sytyttää omaan lapsuudenhuoneeseensa kynttilän. Katselee televisiota ja pohdiskelee kulunutta vuotta. Viettelee jouluaattoa vanhemmillaan. Yksin, mutta onnellisena ja toiveikkaana tulevasta vuodesta 2018.”

Toivottavasti voisi jonain jouluna kirjoittaa ihan uuden viimeisen kappaleen. Ihan liian helppoa vaan kopioida vanhaa ja vaihtaa vuosiluku.

Alle viikko jouluaattoon!!

-Esko-

// Kuvat: Markus Suntila //

Comments (11)

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Marjaana 19.12.2017 at 13:49

  En voi olla kommentoimatta, että eikö toisellakin vanhemmalla (tässä tapauksessa isällä) olisi oikeus viettää lapsensa kanssa joka toinen “oikea” jouluaatto…?
  Oikein hyvää joulua sinulle ja perheellesi kuitenkin!

  • Reply Esko Kyrö 19.12.2017 at 16:45

   Kiitos oikein paljon Marjaana! Hyvää joulua sinullekin!…????????????????

 • Reply Sandraseee 19.12.2017 at 15:38

  Miten teillä ei mene jouluaatot vuorotellen F:n kanssa? Eikö tällä kertaa olisi sun vuoro? 🙂

  • Reply Esko Kyrö 19.12.2017 at 16:47

   Moikka Sandrasee! Meillä on oma varmasti hieno “aatto”. Nautitaan siitä täysillä! Oikein hyvää joulua!!…????????⭐

 • Reply Ansku 19.12.2017 at 21:58

  Eikös tuossa tekstissä selvästi sanottu että tämmöinen” kahden aaton traditio on jo vuosia sitten kehitelty” ja että “joulunvietto rullailee samanlaisella kaavalla”. Tästä saan sen käsityksen että eronkin jälkeen joulukuviot nimenomaan jatkuvat entisenlaisina. Olenko esko oikeasa?

  • Reply Esko 20.12.2017 at 17:52

   Heippa Ansku!
   Juuri näinhän tuolla tekstissä luki. Traditio, joka kohta muuten starttaa. Onpa kiva ja niin odotettu viikonloppu!! Oikein hyvää joulua Ansku!!…:)

 • Reply Santtu 20.12.2017 at 09:20

  Saman muistan, josta Anskukin mainitsi. Järjestely ollut jo ennen eroa.

  Tällaisista kirjoituksista ja tapa, joilla kommentteihin vastaat, niistä jää paha maku. Miksi ei jo ensimmäiseen kommenttiin voinut avata kuviota vaan tahallaan annat ihmisten ymmärtää väärin. Uskon ettet tuolla loppujen lopuksi saa yhtään mitään muuta kuin vahvistat katkeruutta.

  Noh, typerä minä kun käyn täällä lukemassa kirjoituksia ja näköjään jopa kommentoin. Tekisi mieli sanoa, että nyt riittää minulle, mutta se on jotenkin niin laimea heitto. Toivon kuitenkin, että lukijana löydän itselleni enemmän sellaista luettavaa, jossa ei piilov**tuilla tai yritetä tahallaan vääristää asioita. Niitäkin kirjoituksia täältä on löytynyt.

 • Reply Esko 20.12.2017 at 17:57

  Heippa Santtu!
  En koe, että täällä on tarpeellista avata “kellontarkasti” jouluperinteitämme. Kurja, että koet kirjoitukseni “piilovittuiluna” tai katkerana tilityksenä. Se ei suinkaan ole tarkoituksena. Kirjoittaa ihan oikeasta elämästä ja sen käänteistä. Varmasti löytyy mainitsemaasi luettavaa täältä internetin miljoonilta ja taas miljoonilta sivuilta. Oikein hyvää ja rentouttavaa joulua sinulle!!…:)

 • Reply Ansku 20.12.2017 at 21:38

  Olen samaa mieltä santun kanssa. Olet taitava kirjoittaja ja retoriikallasi annat ihmisten ymmärtää väärin asioita kuitenkaan ilman että suoranaisesti valehtelisit . Ja se on nähdäkseni myös täysin tarkoitushakuista. Sitä sanotaan manipuloinniksi. Olisit voinut reilusti sanoa heti ensimmäiseen kommenttiin että näin on järjestely ollut ennenkin ja niin nytkin. Etkä vain säälittävästi todennut että ihan hyvä joulu varmaan tulee. Tuntuu ikävältä lukea muuten ihan ok blogia kun ei koskaan tiedä lukeeko totta vai tarua. Tässä kohdassa voisit tehdä uudenvuodenlupauksen ja yrittää pysyä rehdillä linjalla.

  • Reply Esko Kyrö 20.12.2017 at 22:08

   Kiitos parannusehdotuksesta!…Oikein hyvää joulua!…????????????????

 • Reply Leena 7.1.2018 at 03:11

  No ohan toi nyt aivan persiistä, että toinen pystyy traditioihin vetoamalla varaamaan aina jouluaaton. Kyllä minäkin piilov#ttuilisin tai v#ttuilisin oikeastaan ihan päin naamaa, jos meininki olisi tuollanen. Esko, oot vähän turhan kiltti!

 • Leave a Reply